15. 12. 2014

Klastr sociálních inovací a podniků SINEC

Klastr sociálních inovací a podniků SINEC vznikl v listopadu 2013 v Moravskoslezském kraji na základě identifikovaných potřeb sociálních podniků, sociálních podnikatelů a dalších aktérů sociální ekonomiky v tomto kraji. Cílem Klastru je nejen prosazování nástrojů sociální ekonomiky do praxe, ale také posílení konkurenceschopnosti zapojených sociálních podniků a zlepšení jejich výsledků na základě společné strategie, sdílení informací, usnadnění přístupu k informacím v oblasti sociálního podnikání, iniciace vzniku nových sociálních podniků, podpora stávajících sociálních podniků, a budování partnerských vztahů s jinými klastry k identifikaci a realizaci dodavatelských příležitostí a tvorbě pracovních míst.
Právě společná podpora, sdílení informací a společný postup při řešení různých překážek byly hlavními potřebami sociálních podniků v Moravskoslezském kraji, které iniciovaly vznik Klastru. A proč zrovna klastr? Co to vlastně je? Klastr je v obecné rovině subjekt začleňující v sobě podniky a instituce určitého odvětví za účelem zvýšení jejich vlastní konkurenceschopnosti. Existující klastry zahrnují např. automobilový průmysl, cestovní ruch, IT technologie, hornictví, nanotechnologie, strojírenství, lesnictví, plastikářství. Klastr sociálních inovací a podniků SINEC je určitou raritou, protože nezačleňuje podniky stejného oboru, ale podniky jdoucí napříč celým spektrem oborů činností. Mají ale společný zájem na zvýšení vlastní konkurenceschopnosti a kooperace. Klastrování sociálních podniků je významnou inovací, jejíž efekt by měl být v horizontu několika let znatelný. Klastr má vytvořen základní katalog výrobních programů svých členů – sociálních podniků a plánuje pro tyto podniky zajišťovat část zakázek a odbytu propojením poptávky a nabídky ať již v rámci klastrové spolupráce, či spolupráce s institucemi veřejné správy a dalšími subjekty.
Klastr má v současné době celkem 34 členů, kteří zaměstnávají přes 1400 zaměstnanců, z nichž více než 820 je zdravotně či sociálně znevýhodněných. Začleněné sociální podniky zaměstnávají průměrně 77% zaměstnanců z těchto cílových skupin. Roční obrat členů činí více než 400 mil. Kč. Klastr má také schválen etický kodex, kterým se jeho členové řídí. Klastr v letošním roce zahájil spolupráci s Národní sítí Místních akčních skupin ČR, Agenturou regionálního rozvoje Moravskoslezského kraje a Národní klastrovou asociací ČR. Nejvýznamnější spolupráce byla deklarovaná podepsáním memoranda o spolupráci mezi Klastrem sociálních inovací a podniků SINEC a Moravskoslezským krajem. Vedení Klastru již mělo v letošním roce příležitost prezentovat své činnosti a plány na několika významných akcích, mezi něž patřil 12. ročník Mezinárodní konference Bez bariér – Bez hranic, konference NS MAS Místní akční skupiny a podpora sociálního podnikání, konference Národní klastrové asociace Klastry jako efektivní nástroj regionálního rozvoje a seminář Agentury pro sociální začleňování a magistrátu města Ostravy Sociální podnikání – Šance podnikat jinak.
Podrobné informace o Klastru, jeho vedení, jeho členech a dalších aktivitách jsou uveřejněny na webových stránkách www.klastr-socialnich-podniku.cz.

foto: archiv MSK

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.