18. 12. 2014

Sociální podnikání s vůní kávy

V jihočeské vísce Drahonice, která se nachází nedaleko Vodňan, vznikl v roce 2014 díky podpoře z Evropského sociálního fondu zbrusu nový integrační sociální podnik. Jedná se o součást společnosti A MANO s.r.o., která se od svého založení zaměřuje na vytváření pracovních míst pro lidi se zdravotním hendikepem.

Všem, kteří vyžadují vysokou kvalitu, hledají dobrou českou značku s rozumnou cenou a v neposlední řadě také chtějí přispět k smysluplné věci, představujeme sortiment Pražírny Drahonice, která se snaží právě tyto atributy beze zbytku naplňovat. Jedná se o podnik, který vznikl s cílem vytvářet a udržovat možnost zaměstnávání pro pracovníky se zdravotním postižením, mj. také pro osoby, které kvůli svému zdravotnímu postižení dlouhodobě pobývají v ústavních podmínkách. Panuje tu dobrá nálada a pracovní nadšení, snad i proto že veškerá produkce Pražírny Drahonice je výsledkem sociálního podnikání, jehož smyslem není maximalizace zisku, ale trvalá udržitelnost míst pro hendikepované, kteří velmi těžce nalézají uplatnění na trhu práce. Zároveň podnik svým zákazníkům i široké veřejnosti prezentuje dobrou kvalitu práce osob se zdravotním postižením a poskytuje tak dobrý příklad dalším zaměstnavatelům nejen z oblasti sociálního podnikání.

Pražírna Drahonice nabízí svým zákazníkům čerstvě praženou kávu ve třech základních směsích: Café MARTIN gold blend, tradition a senza. Pracovníci pražírny dále připravují sirupy k výrobě domácích limonád, přičemž ochutnat lze např. malinový sirup s kopřivou či zázvorový sirup se skořicí, ale i mnohé další, vyrábí se zde také pečené čaje se šťavnatými kousky ovoce a voňavým kořením. Zcela nově do své nabídky dílna zařadila také domácí dorty, jako jsou cheescake či mrkvový dort.
Zákazníkům z řad společností Pražírna Drahonice nabízí při odběru dohodnutého množství kávy možnost zapůjčení automatických kávovarů a díky spolupráci s keramickou dílnou v Praze také osobité hrníčky, konvičky a další sortiment, který ke kávě či čaji neodmyslitelně patří. Veškeré produkty lze díky zaměstnávání pracovníků, kteří jsou OZP, poskytnout v rámci náhradního plnění. Kávu i další produkty lze ochutnat v místě výroby nebo v partnerských tréninkových kavárnách Café MARTIN v Karlíně či na Žižkově v Praze. Vedení pražírny by do budoucna rádo navázalo spolupráci s dalšími tréninkovými kavárnami či kavárnami, které mají charakter sociálního podnikání.

Více o Pražírně Drahonice a její aktuální nabídce se dozvíte na internetových stránkách www.prazirnadrahonice.cz .


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.