13. 8. 2015

Úklid bez starostí v Otrokovicích zvládl rozjezd bez dotací

Na jaře roku 2014 Charita sv. Anežky v Otrokovicích založila nový sociální podnik Úklid bez starostí. Jeho koordinátorku Janu Sedláčkovou jsme požádali o rozhovor:

Do projektu jste chtěli zapojit především obyvatele azylového domu Samaritán a také maminky s dětmi, jež bydlí v místním charitním objektu. Podařilo se tentozáměr naplnit?
Ano. Zaměstnáváme přednostně osoby, které jsou na běžném pracovním trhu znevýhodněny a hledají uplatnění velmi obtížně – osamocené matky s nezletilými dětmi a občany dlouhodobě nezaměstnané a s pracovním omezením. Podle svých schopností a časových možností se zapojují do konkrétních úkolů spojených s úklidem.
Práci rovněž nabízíme současným nebo i bývalým klientkám Nového domova nebo Terénní služby rodinám s dětmi. Učíme je tak větší samostatnosti a aktivitě, aby postupně snížily svou závislost na systému sociální pomoci. Osvojují si pracovní návyky a pocit zodpovědnosti, nezanedbatelná je i možnost přivýdělku. Nezastírám, že někdy je to náročné. Některé zaměstnance je nutno stále kontrolovat a mnohdy jim i jednotlivé práce názorně ukázat. Na druhé straně nás těší, že zákazníci jsou s úklidem spokojeni. Zejména staří a třeba hůře pohybliví lidé bývají potěšeni, že jim žena uklidí domácnost, vynese odpadky a přitom si s nimi popovídá a vyslechne jejich starosti i radosti.

Komu úklidové služby poskytujete?
Jednak lidem v domácnostech, ale také v bytových domech. Začínáme se více orientovat i na kancelářské prostory. Rovněž spolupracujeme se sociálním odborem Města Otrokovice, který nám doporučuje případné zájemce z řad svých klientů, jež projeví zájem o úklid.

Na webu máte všechny druhy poskytovaných služeb vyjmenovány včetně přehledného ceníku. Zákazníci tedy vědí, kolik zaplatí za běžný úklid, mytí oken v bytech, společných prostorách a vestibulech a za odstranění spadaného listí na podzim. Který druh služeb je nejvíce žádán?
Hlavně pravidelný úklid společných prostor v bytových domech. Těší nás, že se klientela našeho podniku stále rozrůstá a počet získaných zakázek narůstá. Z devadesáti procent působíme v Otrokovicích, zajíždíme však také do okolních obcí a měst, například do Napajedel, Pohořelic nebo Žlutavy, kde se zaměřujeme na jednorázové úklidy domácností. Nebráníme se ani zakázkám v nedalekém Zlíně a jeho okolí.

Součástí vaší nabídky je i čištění interiérů a mytí karoserií automobilů. Když jste loni tuto službu zaváděli, hledali jste prostory. Našli jste je?
Zaměřili jsme se hlavně na interiéry. Ty umíme vyčistit prakticky kdekoliv, kde vůz stojí, což je velká výhoda.

Dokáže si sociální podnik s úklidovými službami na sebevydělat nebo ho ještě dotujete z jiných činností Charity Sv. Anežky v Otrokovicích?
Nikdy jsme neměli ambici být závislí na dotačních titulech. Postupně firmu budujeme a snažíme se o kladná hospodářská čísla. Ačkoliv situace ještě není ideální, snad se již blýská na lepší časy.

 

Autorka: Libuše Miarková, Moravská tisková agentura

Informace: www.uklidbezstarosti.cz

Popisek k foto: Jana Sedláčková

 

Tvorba článku je spolufinancována z projektu MPSV Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo: CZ.1.04/3.1.00/04.00011.

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.