13. 8. 2015

Secondhelp na Valašsku rozšiřuje počet svých příznivců

Před půldruhým rokem Diakonie Českobratrské církve evangelické ve Valašském Meziříčí otevřela v Mostní ulici prodejnu s outletovým a secondhandovým zbožím. Zapojila se tak do franšízového projektu, který v České republice rozjela v roce 2007 společnost nazvaná Možnosti tu jsou. Cílem je pomoci zaměstnat osoby se zdravotním znevýhodněním na trhu práce.

Sociální podnik se jmenuje Secondhelp a podpořil ho Evropský sociální fond prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Ze svého státního rozpočtu finančně přispěla také Česká republika. Dotace však koncem dubna 2015 vypršely. Co bude dál? „K naší velké radosti máme spoustu stálých zákazníků a díky nim můžeme pokračovat,“ uvedla Marcela Kabeláčová, vedoucí Secondhelpu ve Valašském Meziříčí. „Doufám, že si příznivce udržíme a budou přibývat další. Vždyť i nyní do prodejny v Mostní ulici přicházejí lidé, kteří o nás doposud nevěděli.“

Nová prodejna v Rožnově pod Radhoštěm 
V únoru 2015 Diakonie Českobratrské církve evangelické ve Valašském Meziříčí otevřela další prodejnu. Nachází se v Rožnově pod Radhoštěm v Palackého ulici, kousek od Masarykova náměstí. V obou obchodech Secondhelpu na Valašsku nyní působí 17 zaměstnanců se zdravotním omezením, kteří pracují na zkrácené úvazky při obsluze zákazníků nebo v přípravně zboží.

Klientelu tvoří ze dvou třetin ženy. Oceňují, že nabízené outletové a secondhandové zboží dovezené z Anglie, Španělska, Itálie a Švýcarska je kvalitní, řádně vyprané a vyžehlené. Navíc v široké škále velikostí pro mladší i zralejší věkové kategorie. Dámský a pánský sortiment je rozšířen o vhodné doplňky, například kabelky, pásky, šály, šátky apod. Jelikož si tým prodavačů osvojil základy barvové typologie a také jsou k dispozici vizážistiky, dokáže zákazníkům poradit s výběrem vhodných kousků nejen pro daný typ postavy, ale také pro příležitost, kvůli které si oblečení kupují.
Nyní, v letním období, je největší poptávka po dámských sukních, šatách a halenkách, pánové upřednostňují šortky a trika. Secondhelpy často navštěvují i maminky s malými dětmi. Kočárkem mohou vjet až do prodejny, v níž je k dispozici hrací koutek. Do obchůdku v Rožnově zavítají i turisté z tuzemska i zahraničí, kteří na Valašsko přijíždějí za turistikou a rekreací.
Obě prodejny jsou otevřeny od pondělí do soboty. Pro své návštěvníky připravují různé doprovodné akce, například den s vizážistkou. Pozvaly také odborníka, který zájemcům změřil fyzickou kondici. Při těchto programech je podávána káva a drobné občerstvení.

Více info: www.secondhelp.cz
Autorka: Libuše Miarková, Moravská tisková agentura
Foto: Archiv Secondhelp

 

Tvorba článku je financována z projektu MPSV Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo: CZ.1.04/3.1.00/04.00011.

 

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.