13. 8. 2015

Město Otrokovice je pro sociální podnik důležitým partnerem

V Otrokovicích, kde bydlí přes 18 tisíc obyvatel, působí tři sociální podniky. Je jim město nápomocno? S touto otázkou jsme zamířili do společnosti Naděje, otrokovická o.p.s. Od listopadu 2013 se mimo jiné zaměřuje na úklidové služby. Zaměstnává lidi s mentálním a kombinovaným postižením, kteří hledají práci velmi obtížně. 

„Pro Město Otrokovice a místní Technické služby dvakrát týdně uklízíme sídliště Štěrkoviště.,“ uvedla Jana Bartošková, projektová manažerka sociálního podniku Naděje, otrokovická o.p.s. „V současnosti připravujeme nástup na další lokalitu, čímž navýšíme počet úklidových dní na tři v týdnu. Město Otrokovice je pro nás velmi důležitý partner a bez jeho podpory bychom nemohli fungovat. Díky němu jsme užitečnými v oblasti úklidu veřejných prostranství. Od města jsme obdrželi i dotaci na činnost,“ ocenila přístup pracovníků místní veřejné správy Jana Bartošková.

V současné době je v úklidovém programu zapojeno pět mužů, kteří nemohli najít práci. „Důvodem je pravděpodobně i to, že zaměstnavatelé jim nedokázali vytvořit optimální pracovní podmínky,“ domnívá se projektová manažerka. „Například přijmout je na zkrácený úvazek a poskytnout tolik potřebnou podporu. Možná v tom hraje roli i obava ze zdravotního postižení. Je to přece jen náročnější. Ale když se to všechno podaří, pak získáte dobrého zaměstnance, který přináší do pracovního života i "něco navíc". Často se o tom přesvědčujeme nejen při úklidu sídlišť, ale i při vykonávání pomocných údržbářských prací v Domu Naděje a dalších objektech naší mateřské organizace,“ dodala Jana Bartošková.

Svačinkárna neodmítne žádnou objednávku 
Společnost Naděje, otrokovická o.p.s. vedle úklidu provozuje ještě Svačinkárnu. Funguje od 1. dubna 2014. „Náš sortiment je poměrně široký. Zaměřujeme se na studenou kuchyni i pečené výrobky,“ uvedla vedoucí programu Zuzana Poláková. „V nabídce pravidelných svačin, které dodáváme od pondělí do pátku organizacím, firmám a školám v Otrokovicích a okolí, je vždy pečený nebo nepečený dezert, tzv. pořádná svačina (pomazánky, bagety, obložené talíře, zapečená zelenina v pečivu). A také salát v menší a větší gramáži, což je v podstatě lehký oběd. Kromě tohoto pravidelného menu zajišťujeme občerstvení na jednorázové akce – obložené mísy, chlebíčky, kanapky, řízky, koláče, řezy a další pochoutky.“
V současné době Svačinkárna zaměstnává sedm lidí, z nichž jsou čtyři se zdravotním postižením. „Někdo rád peče, druhý je masojedlík a raději smaží řízky. V kolektivu máme kolegu s omezenou pohyblivostí jedné ruky. Mile nás překvapil, když vytvořil originální postup při tvorbě sušenek,“ uvedla Zuzana Poláková. Ty totiž patří k oblíbeným a často žádaným produktům. „Například pro Městský úřad v Otrokovicích jsme jich napekli 45 kilogramů! Museli jsme oslovit dobrovolníky – klienty sociálně terapeutické díly Café Naděje, protože každá ruka byla potřebná. Díky sušenkám se nám pak několik dnů zdály sladké sny,“ dodala s úsměvem vedoucí Svačinkárny.
A jaká byla dosud největší zakázka? Raut pro 300 hostů Otrokovické Besedy. Tým sehraných zaměstnanců však neodmítne žádnou objednávku. „Našimi pravidelnými odběrateli jsou pracovníci městského a finančního úřadu, zaměstnanci Komerční banky, několik učitelů ze Základní školy v Mánesově ulici a také studenti místního gymnázia, kam od června 2014 denně dodáváme zdravé svačiny. Ty vozíme i do napajedelského Klubu kultury, zaměstnancům oční optiky Kotas a dalším,“ vyjmenovává klienty Zuzana Poláková.

Podpora města 
Vznik sociálního podniku Naděje, otrokovická o.p.s. významně podpořilo město Otrokovice, které Svačinkárně zapůjčilo prostory. „V uzavřené deklaraci o spolupráci je uvedeno, že dle našich možností i schopností a v souladu s městským rozpočtem vytvoříme pracovní, finanční a materiální podmínky pro začleňování osob se zdravotním handicapem do veřejného a kulturně společenského života,“ uvedla Květoslava Horáková, vedoucí sociálního odboru Městského úřadu v Otrokovicích. Je přesvědčena, že dobře rozvíjející se spolupráce bude pokračovat i nadále. Zasloužili se o ni i další zaměstnanci úřadu. Například odbor školství a kultury města Otrokovice si v letech 2014 a 2015 objednal ve Svačinkárně občerstvení pro více než 20 workshopů, kulatých stolů a seminářů. „Byli jsme velmi spokojeni s možností výběru velkého množství různých druhů produktů i s jejich chutí a čerstvostí,“ uvedl projektový manažer odboru Josef Zdražil v děkovném dopise adresovaném Svačinkárně. Také odbor sociální si pro semináře určené poskytovatelům sociálních služeb objednával občerstvení. Vždy se po něm jen „zaprášilo“. Pestrou nabídku Svačinkárny využila rovněž příspěvková organizace města Senior Otrokovice u příležitosti 20. výročí jejího založení.

Zaměstnanci městského úřadu využívají i služeb dalšího sociálního podniku v Otrokovicích. Jmenuje se Úklid bez starostí a provozuje ho Charita sv. Anežky. Nechávají si například umýt auta. Tyto služby dále prezentují seniorům a dalším občanům, kteří by o ně mohli projevit zájem.
„Kdyby nás město Otrokovice nepodporovalo, bylo by naše podnikání o hodně těžší,“ zdůraznila na závěr Jana Bartošková z Naděje, otrokovické o.p.s. Zároveň však podotkla, že sebevětší podpora nepomůže, nebude-li po zboží poptávka. „Sociální podnik nemůže spoléhat na to, že si produkt lidé budou kupovat jen kvůli podpoře dobré věci. To udělají jednou, dvakrát, možná třikrát. Svačina, kterou si u nás denně objednávají, jim musí především chutnat!“

 

Autorka: Libuše Miarková, Moravská tisková agentura
Více informací: www.nadeje-otrokovickaops.cz
popisek k fotografii:
Společné foto zaměstnanců Naděje, otrokovická o.p.s.
Foto: archiv firmy

 

Tvorba článku je financována z projektu MPSV Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo: CZ.1.04/3.1.00/04.00011.

 

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.