7. 10. 2015

Mladí podnikatelé dávají práci mladým

Je mu 24 let a již několik let podniká. Před dvěma roky si Robin Vašnovský zvolil nelehkou cestu sociálního podnikání. Společně s Pavlínou Miturovou koupili od jiného podnikatele firmu, která měla vytvářet dotovaná pracovní místa pro sociálně znevýhodněné.

Bizoll s. r. o. sídlí v Ostravě, provozovnu má ve Frýdku-Místku. Hlavní činnosti společnosti jsou foukané izolace, kromě toho se zabývá také stavbou plotů a drobnými stavebními pracemi.
Kompetence mezi společníky (jsou zároveň zaměstnanci firmy) jsou jasně rozdělené. „Já mám na starosti obchod: zakázky, smlouvy, jednání s klienty. Pavlína se zabývá administrativou a účetnictvím. Ze svého působení ve Viva centru v Ostravě má navíc zkušenosti s cílovou skupinou, kterou zaměstnáváme. Třetím kmenovým zaměstnancem je kolega, který má praxi ve foukaných izolacích. Ten se stará o technické záležitosti a působí jako „taťka“ zaměstnanců z cílové skupiny: zaučuje je, vysvětluje jim, co jak mají dělat – zkrátka je „vodí za ručičku“, vysvětluje Vašnovský.

Bizoll vytváří pracovní místa pro mladé, sociálně znevýhodněné lidi. Chybí jim vzdělání, nemají kde bydlet. Vesměs vyrůstali v dětských domovech nebo v nefunkčních rodinách. Někteří se setkali s domácím násilím, jiní měli zkušenosti s drogami. Většinou jsou ve věku 19-24 let, takže nejsou o moc mladší než jejich zaměstnavatel. Ve skutečnosti je dělí propast zcela jiného životního stylu a jiných životních zkušeností. „Pro ně je podstatné, co budou jíst a kde budou spát. Své okolí vnímají často nepřátelsky. Snažíme se to změnit“, říká podnikatel. Doplňuje, že podmínkou, aby mohli nastoupit do zaměstnání v Bizollu, je, že přestanou přespávat na ulici a začnou docházet do zařízení, kde se jim věnují pracovníci sociálních služeb. Firma spolupracuje především s domem na půl cesty ve Frýdku-Místku.

Na čtyřech pracovních místech se od minulého roku vystřídala již celá řada lidí. Někteří brzy ztratili o práci zájem, přestali docházet. S některými bylo třeba řešit i takové problémy jako krádež materiálu na pracovišti. Tři (z toho dva bratři) pracují v Bizollu již víc jak rok a jsou na dobré cestě k trvalému začlenění se do společnosti. „Jsou schopni si každý měsíc vydělat víc než by dostali na sociálních dávkách, což je velmi důležité z hlediska motivace. Snažíme se s nimi také mluvit o jejich problémech a o životě. Pomáhali jsme jim i s bydlením, zaplatili jsme jim autoškolu, aby si zvýšili kvalifikaci“, pokračuje Vašnovský.

„Projekt zaměstnávání mladých, sociálně znevýhodněných osob (jakož i osob bez přístřeší jakéhokoli věku) byl financován jak z vlastní činnosti podniku, tak především z Evropského sociálního fondu a Státního rozpočtu České republiky, které zaštítily především mzdy a náklady na marketing. Jeho financování těmito prostředky bylo ukončeno k 30.6.2015. Další prostředky na provoz budou zajištěny z vlastní činnosti firmy a mzdových příspěvků

Úřadu práce ČR“, přibližuje finanční stránku projektu Pavlína Miturová.
Její společník přiznává, že teprve čas ukáže, zda se firmě bude dařit pracovat s lidmi z cílové skupiny i bez dotace. „Tito lidé jsou přece jen pomalejší než běžní pracovníci a také je třeba mnohem víc hlídat kvalitu jejich práce“, vysvětluje jednatel společnosti Bizoll.

 

Autorka: Danuta Chlupová
Foto: archiv společnosti Bizoll s.r.o.

 

Tvorba článku je financována z projektu MPSV Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo: CZ.1.04/3.1.00/04.00011.

 

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.