Zámecká sociální palačinkárna
9. 2. 2016

Zámecká sociální palačinkárna

V Děčíně se na zámek dostanete barokní Dlouhou jízdou, ojedinělou přístupovou cestou svého druhu v Česku. Je lemovaná slepými arkádami a měří téměř 300 metrů. Nahoře minete Růžovou zahradu, kam se ještě nezapomenete podívat později. Přes most dorazíte na čerstvě zrenovované nádvoří a vybíráte z různých druhů prohlídkových tras. Anebo rovnou zamíříte do zámecké kavárny. Není to lecjaký podnik: jedná se o sociální kavárnu-creperii Na cestě.

K načerpání sil poslouží fairtradová káva, k osvěžení domácí limonáda, hladoví mají na výběr z různých druhů palačinek na sladko i na slano. K mání je i zmrzlina. Záleží jen na ročním období a chuti návštěvníka. Samozřejmostí je obědové menu a čaje od známého děčínského bylinkáře Valdemara Grešíka.
Obyvatelé města mají také možnost ochutnat z pestré nabídky kulturních akcí – od přednášek, výstav, čtení po koncerty a promítání. Na cestě pořádala i tematické týdny s gurmánskými ochutnávkami.

Na cestě není jen završením barokní Dlouhé jízdy za mostem, ale i průvodcem na cestě do pracovního života pro zdravotně znevýhodněné osoby. Jedná se o tréninkovou kavárnu-palačinkárnu s chráněnými pracovními místy. Provozuje ji nezisková organizace Slunečnice o.s., která v Děčíně působí od roku 2003. Poskytuje sociální služby lidem s mentálním a zdravotním postižením. Usiluje také o integraci osob s postižením do společnosti a pomáhá jim při zajišťování důstojných podmínek k životu. K těm patří i pracovní uplatnění. Organizace nabyla zkušenosti už v roce 2006, kdy v Děčíně rozjela provoz chráněné grafické dílny.

Vedoucí projektu tréninkové kavárny v jedinečném prostředí děčínského zámku a ředitelka Slunečnice Šárka Zimová Dostálová má s prací s postiženými lidmi dlouhodobé zkušenosti. Věnuje se jí už od roku 1993 a kavárna Na cestě je její srdeční záležitost. „To, že se nám podařilo odbourat předsudky a společenská stigmata postižených natolik, že mohou pracovat v běžných zaměstnáních jako plnohodnotní lidé, považuji za obrovský úspěch,“ vysvětluje paní Zimová Dostálová.

Provoz palačinkárny byl realizován díky finančním prostředkům z Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost. Svým dílem však také přispělo vedení Zámku Děčín. Ten procházel dlouhodobou renovací a bylo žádoucí myslet nejen na kvalitní kulturní vyžití turistů a obyvatel Děčína, ale i náležitý gastronomický zážitek se sociální přidanou hodnotou. Voilá – na zámku se objevila téměř francouzská creperie. „Nedávno se na nádvoří otevřela i restaurace. Měli jsme obavy, jak to ovlivní náš provoz. Mile nás však překvapilo, že hostů neubylo. Stále se k nám vracejí, z čehož mám obrovskou radost,“ svěřuje se ředitelka Zimová Dostálová.

Přejme tedy Slunečnici hodně zářivých úspěchů při integraci znevýhodněných do společnosti a creperii Na cestě mnoho spokojených strávníků. Je výborným příkladem dobré praxe pro ostatní poskytovatele sociálních služeb, kteří přemýšlejí, jak zajistit znevýhodněným důstojný život.

PS: A na cestě z děčínského zámku nezapomeňte navštívit omamnou Růžovou zahradu s překrásným výhledem do kraje na všechny světové strany!

 

Autorka: Markéta Vinkelhoferová

Tvorba článku je financována z projektu MPSV Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo: CZ.1.04/3.1.00/04.00011.

 

 

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.