10. 9. 2014

Hlučné děti v Tiché kavárně neruší

Sociální podnik Tichá kavárna na sídlišti v Kobylisích, nedaleko metra Ládví, má za sebou tři roky úspěšného provozu. Jeho vznik iniciovala obecně prospěšná společnost 365. Marie Horáková - ředitelka společnosti se ve svých šestnácti letech začala z čirého zájmu učit znakový jazyk, později studovala speciální pedagogiku na Filozofické fakultě a měla neslyšící spolužačku. Od ukončení studií svými aktivitami cílevědomě podporuje komunitu neslyšících.

Tichá kavárna je jedním z projektů, který úspěšně boří mýty a předsudky většinové společnosti o schopnostech neslyšících. Kromě toho umožňuje neslyšícím důstojně pracovat na místě, kde se mohou zároveň scházet. Společnost 365 sídlí v Praze 8, a tak byla spolupráce s radnicí nabíledni. Od počátku byli zastupitelé městské části Prahy 8 velmi vstřícní. Myšlenka vybudovat kavárnu a pekárnu vznikla v době, kdy Praha 8 rekonstruovala prostory jídelny pro seniory. Nápad využít prostory i v čase, kdy se obědy nevydávají, se paní Mgr. Vladimíře Ludkové zalíbil. Radní ochotně souhlasili s drobnými stavebními úpravami, díky nimž a dobře umístěným zrcadlům například neslyšící pracující v zázemí vidí na neslyšící obsluhu a naopak a mohou spolu komunikovat ve znakovém jazyce.

Část zařízení kavárny bylo zakoupeno díky Fondu pomoci firmy Siemens a díky ČSOB. Obě společnosti zároveň zajistily bezplatné profesní poradenství a školení personálu. Siemens pak ještě pomohl realizovat kurz pro neslyšící pekařky Tiché kavárny. Ve spolupráci s úřadem práce (ÚP) hradícím částečně i platy zaměstnanců byla zřízena dvě tréninková pracovní místa a zakoupeno zbylé zařízení. Kromě příspěvků na platy z ÚP je kavárna ekonomicky soběstačná. Veškeré tiskoviny tiskne téměř zdarma Reproteam CZECH, s. r. o.

Kavárna je bezbariérová, nekuřácká, vybavena dětským koutkem a za hezkého počasí má otevřenou zahrádku. Kromě dvou tréninkových míst zaměstnává neslyšící na 4,5 úvazku a jednoho slyšícího provozního. Dvě pekařky, servírku, jednoho vyučeného kuchaře-číšníka, jehož oblibou je grilování a obsluha stánku kavárny na festivalech. Neslyšící obsluha má výhodu v tom, že soustředí-li se na práci, nic ji neruší.

I proto se stala Tichá kavárna velmi oblíbeným místem maminek s malými dětmi, které svými hlasitými projevy většinou po chvíli iritují typickou obsluhu pohostinských zařízení. Vyhledávají ji však nejen maminky, ale slyšící i neslyšící z širokého okolí a mimopražští. Je totiž na co do ní chodit. Kromě skvělých čerstvých dortíků a sladkého pečiva, jejichž vůně se linou z míst o patro výše a můžete si je objednat v libovolném množství i s sebou, si v Tiché kavárně pochutnáte na vynikajících palačinkách a slaných quichích. Patronem je francouzská restaurace La Crêperie, která poskytla své jedinečné recepty. Vše, co v kavárně nabízejí, si lze vychutnat i na firemních rautech či soukromých oslavách. K pití si lze vybrat velké množství chutných nápojů a milovníci piva ocení točené pivo různých značek.

Za zmínku stojí způsob objednávání. Ačkoli, jak jsem se dozvěděla, téměř každý při hovoru běžně používáme asi padesát gest znakového jazyka, pro komunikaci je na každém stolečku zelenočervený váleček. Stojí-li zeleným koncem nahoru, znamená to, že si chcete objednat, červená část znamená platit.

V kavárně se nestarají pouze o blahobyt chuťových buněk, ale i o duši. Kulturních počinů nabízejí víc než dost – výstavy, autorská čtení, divadla a divadýlka pro děti, promítání, vše překládáno do znakového jazyka. Kavárnu si můžete pronajmout. Nově si lze v budce na knihy půjčit knihu, a to i s sebou, a svoji nechat k dispozici jiným.

Ne náhodou Tichá kavárna letos zvítězila v anketě Městské části Prahy 8 „Nejlepší na Osmičce“ v kategorii kavárny, cukrárny. O jejím vítězství rozhodli lidé svým hlasováním.

Komunita sluchově postižených a neslyšících nemá žádnou mediálně známou nadaci jako například zrakově postižení a nevidomí Světlušku nebo pohybově postižení a vozíčkáři Konto Bariéry. Jejich svět je pro většinu z nás velkou neznámou. O to víc je třeba ocenit projekty jako je Tichá kavárna. www.tichakavarna.cz

Autor: Vendula Kubín


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.