27. 8. 2014

Studenský vtípek světovým úspěchem

Pragulic - Poznej Prahu jinak! o. s. - sociální podnik bořící zažité stereotypy, nabízí unikátní prohlídky města. Průvodci jsou totiž sami pražští bezdomovci, kteří vás zavedou na netradiční a tradiční místa netradičně, vše propojí svým životním příběhem. Původně nápad vyslovil jako nadsázku jeden ze tří studentů - zakladatelů - Ondřej Klügl. Naštěstí pro nás, myšlenku přece jen pronásledovali a realizovali, dnes se o nich mluví bez nadsázky po celém světě.

Loni projekt Pragulic získal dvě prvenství ve Švýcarsku, Fidelity Future Impact Prize v prestižní světové soutěži oceňující projekty mající potenciál být úspěšné na globální úrovni. Není to zdaleka první cena, kterou za dva roky svého působení získali. První ocenění, kterého si velmi cení jako výrazu důvěry v začínající projekt, jim bylo uděleno už v prvním roce působení -   Social Impact Award 2012, jeho součástí bylo členství v pražském Impact HUB. O rok později dostali Cenu Nadace ERSTE za přínos sociální integraci. Od svého vzniku jsou ekonomicky soběstační.

Cesta za tak famózním úspěchem nebyla jednoduchá a dnes už pouze dva nositelé projektu, zmíněný Ondřej Klügl a jeho spolužačka, ředitelka Pragulic, Tereza Jurečková, zajišťují chod společnosti.

V Pragulic pracuje devět průvodců, s výběrem většiny z nich na začátku pomáhali pracovníci z azylových domů. Ti byli první, kdo se o nápadu dozvěděli a hned ho podpořili, uvěřili v možnost jeho úspěchu.

Kritéria výběru průvodců byla v podstatě stejná jako u každé jiné průvodcovské společnosti – spolehlivost, čisté oblečení, nebýt pod vlivem návykových látek, prezentační schopnosti, navíc k tomu ochota a schopnost mluvit o svém vlastním životním příběhu. Následovalo čtyřtýdenní intenzívní školení za účasti psychologa, který je k dispozici stále. Lidé žijící na ulici často trpí depresemi, podpora odborníka je tedy nutná trvale. Téměř všichni z původně vybraných provázejí Prahou dodnes.

Co průvodce, to naprostý originál, nad jejich životními příběhy žasne snad každý. Je patrné jak velký význam má tato činnost na kvalitu jejich života a pocit vlastní hodnoty. Práce je baví, má smysl, mnozí z nich po letech navázali kontaky s rodinou.

Pragulic spolupracuje s vybranými cestovními kancelářemi, publikuje na sociálních sítích a velkou sílu zákazníků jim přivádí i „šuškanda“. Díky rakouským a německým partnerům, v neposlední řadě i získaným oceněním je projekt medializován v zahraničním tisku, takže zájemců o prohlídku z řad zahraničních turistů je přibližně padesát procent. Do cizích jazyků - němčiny, angličtiny, francouzštiny, italštiny, španělštiny, polštiny tlumočí prohlídky asi šedesát dobrovolníků. Od začátku do dneška Pragulic provedl netradičně Prahou na pět tisíc lidí ze všech koutů světa.

Ačkoli vše běží jako na drátkách Tereza s Ondřejem neusnuli na vavřínech a neustále vymýšlejí jak firmu vylepšovat. Nápady oba jen hýří, kromě „klasických“ prohlídek s úspěchem nabízejí například atraktivní zážitkové aktivity ušité na míru firmám či jiným skupinám – Teambulding, City Game – Prague Homeless Challenge a 24 hodin bez domova.

Ačkoli jak na počátku zjistili sice „neobjevili Ameriku“, homeless už prováděli Londýnem, rozsah, pevný rámec a soustavnost jejich projektu jsou jedinečné a jinde na světě nemají obdoby. Zbývá jen popřát:“Držte a vydržte!“

www.pragulic.cz

http://socialimpactaward.cz/pragulic-maraton-oceneni/

Autor: Vendula Kubín


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.