24. 8. 2014

Tamtamy o.p.s.

Obecně prospěšná společnost Tamtamy je úklidová sociální firma, která poskytuje kompletní úklid domácností, a zaměstnává lidi s lehčími formami zdravotního postižení (např. nedoslýchavostí). Co přesně tato společnost dělá, kdo jsou její zaměstnanci a klienti, jaké byly impulzy pro založení sociální firmy, a o mnohém dalším jsme si povídali s ředitelkou Tamtamů Miroslavou Kroupovou.

Tamtamy o.p.s. vznikly v roce 2011, během následujícího roku se začaly dostávat do podvědomí okolí jako úklidová firma, která zaměřuje svou činnost na zaměstnávání lidí s lehčí formou hendikepu. „Setkávali jsme se s postiženými lidmi, především neslyšícími, kteří nemohli pracovat na hlavní úvazek; byly to třeba maminky na mateřské dovolené nebo naopak starší paní, které už si po padesátce nemohly nic najít“ popisuje Miroslava Kroupová vznik Tamtamů. Tito lidé si z různých důvodů nemohli najít „klasickou“ práci od do, potřebovali určitou flexibilitu. Zde Tamtamy ucítily prostor pro zaměstnávání lidí s hendikepem.

Objevily se samozřejmě i individuální důvody: „Dělala jsem ve velké korporaci a kolem padesátky jsem přišla o práci a zjistila jsem, že už nemám chuť soutěžit na trhu práce a získat nějakou podobnou práci (…) Vystudovala jsem sociální práce a andragogiku, v mojí rodině je také osoba s hendikepem a tak mi přišlo, že po té padesátce bych už měla dělat něco, co má smysl.“  

Ze začátku to byl dle slov Kroupové velký boj. Nejdříve si jako nová firma museli vybudovat důvěru – a to jak mezi zákazníky, tak mezi hendikepovanými. „Cílem bylo přesvědčit lidi, že se nás nemusí bát, že i když je někdo hendikepovaný, tak ta služba může být stejně kvalitní“ popisuje počáteční úsilí Kroupová. Se smíchem dodává, že se nepovažuje za moc dobrou uklízečku, a i když se to tedy nezdá, znamenalo to pro ni hodně práce a hodně učení.

Znalosti o tom jak taková úklidová firma funguje, se ale pomalu rozrůstaly a Tamtamy jsou momentálně dobře zavedená firma, která zaměstnává přibližně dvacet pět lidí. Jedná se z velké části o ženy, i když v současnosti mají mezi zaměstnanci i dva muže. Škála nabízených služeb se pomalu rozrůstá. Základ stále tvoří úklidy v domácnostech (mytí oken, žehlení, čištění koberců), úklidy v menších firmách, ale i úklidy zdravotnických zařízení (ordinace, operační sály). Dále Tamtamy poskytují drobné řemeslné práce (instalatérské práce, montáže nábytku, práce na zahradě atd.).

Novinkou je hlídání dětí. Miroslava Kroupová jmenuje tři hlavní důvody, proč se rozhodly tuto službu zařadit do své nabídky. „Jednak se nás zákazníci ptali, proč hlídání dětí nenabízíme. Dále na naše školení chodily maminky, ale neměl jim kdo hlídat děti a v neposlední řadě se občas stalo, že naši zaměstnanci nemohli do práce, protože jim děti onemocněly.“  Nejdříve se tedy jednalo o interní službu, kterou Tamtamy poskytovaly pro své zaměstnance. Záhy ale pochopili, že se zde otevírá nový prostor. Nabízejí tak jednorázové nebo pravidelné hlídání, vyzvedávání dětí ze školky, doprovod na kroužky apod. V maximální míře se snaží přizpůsobit individuálním požadavkům a potřebám rodiny.

Poměrně nedávnou novinkou, kterou Tamtamy zařadily mezi své činnosti, jsou různá školení. Kurzy, které jsou vedeny certifikovanými lektory, jsou pravidelné, ale třeba i jen jednodenní. Tamtamy nabízejí například počítačové kurzy, seberozvojové workshopy, kurzy v oblasti marketingu a PR, osvětové semináře pro veřejnost a další. Lektoři, kteří jsou sami hendikepovaní, se snaží především představit druhy činností, které člověk s lehkým postižením může dělat třeba z domova.

Že život není jen o práci, ale i o sociálních vztazích, Tamtamy zdá se, že dobře vědí. Snaží se proto, aby se jejich zaměstnanci a klienti či příznivci setkávali i jinak než pracovně. Pravidelné jsou tak bazary oblečení, které se konají vždy na nějaký zajímavý termín. Naposledy to bylo na Čarodějnice.

A proč vlastně Tamtamy? „Doufali jsme, že nás bude slyšet“ usmívá se Miroslava Kroupová. 

http://www.tamtamy.cz/

Autor: Zuzana Kolouchová 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.