18. 8. 2014

Sportovní komplex „Com-Com Zone“

Sportovní komplex v Krakově je vzorovým příkladem, jak by mělo vypadat propojení ekonomické a společensky prospěšné aktivity. Je také ukázkou fungujícího spojenectví a spolupráce mezi veřejným, ziskovým a neziskovým sektorem, která přináší užitek všem zúčastněným stranám.

Právě díky spolupráci veřejným, ziskovým a neziskovým sektorem má město Krakov moderní sportovní komplex „Com-Com Zone“. Provozuje jej asociace jménem SIEMACHA. Krakovští obyvatelé v něm nacházejí místo, kde mohou za přijatelnou cenu zregenerovat své síly a dopřát si plnými doušky sportovního vyžití. Sportovní komplex se rozkládá na ploše 6000 m2 a nachází se v části Krakova zvané Nowa Huta.

Ve sportovním komplexu Com-Come Zone najdete plavecký bazén, hrací kurty pro nejrůznější druhy sportu, tělocvičnu, vybavené prostory pro fitness a spinning, prostory pro workshopy a v neposlední řadě i poradenské a terapeutické centrum. Do sportovního komplexu Com-Come Zone mají děti a mládež od 10 do 20 let vstup zdarma. Cílem asociace SIEMACHA, která sportovní komplex provozuje, je naučit mladé lidi pravidelnému sportování, jež se v jejich dospělosti stane nedílnou součástí jejich života. Asociace SIEMACHA svým uživatelům (bez omezení věku) též nabízí služby Krakovského psychoterapeutického institutu (Krakow Psychotherapy Institute). Poradenství a terapie jsou poskytovány zdarma, a to jak individuálně, tak ve skupině, vždy záleží na potřebě konkrétního jednotlivce. A kde tedy získává Com-Com Zone prostředky na svůj provoz, když poskytuje vytčené služby zdarma? Jednoduše ze všech ostatních činností a služeb, které nabízí – z návštěv a využívání služeb sportovního komplexu širokou veřejností, ale i komerčními firmami. Tento mix sociálního a ekonomického prospěchu, vyvážený poměr mezi nabízením bezplatných služeb a služeb zpoplatněných, činí sportovní komplex Com-Com Zone plně soběstačným, finančně stabilním a dlouhodobě udržitelným.

Historie a začátky podnikání Com-Come Zone
Celá myšlenka vybudovat v Krakově sportovní komplex přístupný a navíc cenově dostupný pro všechny místní obyvatele, který by byl navíc propojený s terapeutickým a poradenským střediskem, se zrodila v hlavě Dominika Rogoze, koordinátora asociace SIEMACHA. Již v počátku svých úvah si byl však vědom, že bez podpory úředníků místní samosprávy se neobejde. Naštěstí se myšlenka vybudovat sportovní komplex úředníkům hned od samého počátku zalíbila, protože v Krakově žádné takové sportovní centrum doposud nebylo. Vstupní zdroje tak byly zajištěny. Město Krakov asociaci SIEMACHA poskytlo budovu o rozloze 6000 m2, aby byla zrekonstruována za účelem vybudování sportovního komplexu. Město je výlučným vlastníkem komplexu. Asociace SIEMACHA však měla volné ruce a sportovní komplex zrekonstruovala dle svých vlastních představ. V počátku však bylo třeba na rekonstrukci objektu získat finanční prostředky – povedlo se, a to díky soukromým firemním dárcům podporujícím myšlenku vybudování nového sportovního střediska, kteří spolu s veřejnou správou sportovní komplex Com-Com Zone finančně podporují pravidelně.

Rada na závěr (Dominik Rogoz, Koordinátor asociace SIEMACHA)
Neziskové organizace a sociální podniky, které chtějí zahájit či rozšířit svou ekonomickou aktivitu, by na to měly jít profesionálně. Případně si profesionály najmout. Zakládající členové by si měli dobře zorganizovat práci a měli by mít jasně vytyčeno, kdo je za co zodpovědný. Sociální podnikání nemůže fungovat jenom na základě dobrovolnické práce, protože rozvoj a úspěch organizace je třeba uchopit koncepčně, s jasně definovaným cílem a s jasnou strategií, jak cíle dosáhnout. Dobré vztahy a vazby na bezprostřední okolí, komunitu, veřejnou správu i místní komerční firmy, se ukazuje jako nezbytné a pro finanční udržitelnost sociálního podniku nenahraditelné.

Zdroje: www.ekonomiaspoleczna.pl; www.comcomzone.pl

Autor:Pavla Svobodová

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.