12. 8. 2014

Zaokrouhli a daruj! Zajímavý nápad z Berlína

„Einfach einfach spenden” zní motto sociálního podniku Elefunds, který před dvěma a půl lety založila v Berlíně pětice mladých lidí. Dá se přeložit jako „Prostě jednouše darovat”. Díky originálnímu softwaru, který vyvinuli, je možno opravdu velmi jednoduše darovat po síti pár euro (anebo libovolnou vyšší částku) na neziskový projekt, který chceme podpořit. Stačí, že budeme nakupovat v elektronických obchodech, které tento program využívají.

Tým firmy Elefunds tvoří pětice mladých mužů se zkušenostmi v neziskovém sektoru. Ředitel Tim Wellmans je ten, kdo přišel s myšlenkou na založení podniku. Studoval sociální a kulturní atnropologii, žurnalistiku a komunikaci. Má za sebou více než desetiletou praxi v oblasti fundraisingu. Díky tomu dobře zná potřeby dárců, nevládních organizací i společenské souvislosti. Taktéž obchodní  ředitel Yanick Sonnenberg, který vystudoval filozofii a ekonomii, má dlouholeté zkušenosti s fundraisingem. A do třetice: provozní ředitel Benjamin Spiekermann pracoval ve velké fundraisingové agentuře. Dva zbývající členové týmu jsou (kromě jiného) informatici. Vytvářejí produkt, který je těžištěm činnosti Elefunds.  

„Vše začalo 11.11.2011. Tehdy jsme začali zachraňovat svět“, vzpomínají mladí muži s nadsázkou. „Přišli jsme s vizí, že drobné peníze z ulice (spropitné – jak se říká v restauracích) budeme transferovat v síti. Nechtěli jsme ovšem spropitné pro sebe, ale jako dar pro společensky prospěšné organizace“. Začínali doslova od nuly. Pomohlo jim stipendium velké společnosti SAP a možnost pracovat v její coworkingové kanceláři. Už v roce 2012 se stěhovali do vlastních kanceláří.

Berlínský tým způsobil revoluci v on-line fundraisingu. Elefunds modul vyvinutý pro e-shopy je jednoduchý způsob, jak podnikatel prodávající po síti může – aniž by ho to cokoli stálo – pomoci neziskovým projektům. Autoři programu zdůrazňují, že jejich modul je kompatibilní se všemi běžně používanými programy pro e-shopy a dá se velmi snadno nainstalovat. Majitelům e-shopů je nabízen bezplatně.  

Jak to celé funguje? Opravdu velmi jednoduše. Zákazník, který nakupuje v elektronickém obchodě používajícím elefunds modul, v posledním kroku před zaplacením může konečnou cenu zboží zaokrouhlit na libovolnou vyšší částku. Následně si z nabídky vybere jednu nebo více neziskových organizací, kterým chce tyto „drobné“ darovat a dokončí nákup. Dárce následně může – taktéž velmi jednoduše – vygenerovat zprávu na sociální sítě, např. Facebook, v níž informuje, že podpořil konkrétní non profit organizaci prostřednictvím konkrétního e-shopu. Tímto pomáhá propagovat hned tři subjekty: neziskovou organizace, kterou podpořil, systém elefunds a v neposlední řadě i obchodníka zapojeného do systému. Do systému elefunds je nyní zapojeno přes 70 obchodů. Partnery je dvacítka non profit organizací.

E-shop odvádí darované peníze do nadace Elefunds. Ta je beze zbytku rozdělí mezi zákazníkem zvolené neziskové organizace. Celý systém je elektronicky propojený, což zaručuje jeho transparentnost a možnost kontroly. Elefunds financují svou činnost z individuálně sjednaných honorářů s komerčními i neziskovými subjekty.

Tým mladých Berlíňanů získal již několik ocenění. Nejprestižnější přišlo v lednu letošního roku. 25-letý Yanick Sonnenberg, jako představitel Elefunds, byl zapsán do světového žebříčku amerického časopisu Forbes v kategorii „Nejlepších 30 pod 30“, v sekci sociální podnikatel.  

„Drobné peníze jsou nejstarší a nejjednodušší formou obdarovávání potřebných. Dříve putovaly z kapsy přímo do klobouků nebo pytlíků. My jsme tento systém jednoduše přenesli na internet“, shrnuje Sonnenberg filozofii podniku a produktu.

Autor: Danuta Chlupová


www.elefunds.de

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.