11. 8. 2014

Unikátní cestovní kancelář Bezbatour má v čele unikátního ředitele

Sociální podnik CK BezbaTour je jedinou cestovní kanceláří v ČR, která se primárně věnuje cestování bez bariér. Není určena pouze handicapovaným, zajištění optimálního pobytu dle specifických požadavků si může objednat každý – senioři, lidé se zvířaty, rodiny s dětmi. Většinu smrtelníků jistě napadne, že bezbariérová zařízení jsou už dávno označená. Lidé na vozíku mají ale své zkušenosti a nejednomu z nich ztrpčil pobyt v bezbariérovém hotelu schůdek před výtahem či chybějících pár centimetrů ve vchodu na toaletu. Jen asi 65% zařízení uvádějících bezbariérovost svých prostorů jsou opravdu bez bariér.

BezbaTour místa osobně navštívili, projeli, vyfotili a změřili. Bezbariérové pobyty s pečetí „ověřeno BezbaTour“ nic vypečeného neskrývají.

V České republice majílidé na vozíku, což mě velmi překvapilo, s cestováním poměrně značnou svízel. Ve srovnání s minulými časy je situace o mnoho lepší, ale ideální stav je stále daleko. Například existují pouze dva zájezdové autobusy, které jsou schopny lidi na vozíčcích přepravit, vlaky a autobusy jsou téměř nepoužitelné, dokonce infrastruktura pražské MHD je v tomto ohledu víc než děravá. Myslíte si, že pohybově postižení mohou studovat na každé vysoké škole? Omyl, pouze pár jich umožňuje bezbariérový přístup a vychází handicapovaným studentům vstříc i jen takovou banalitou jako je povolení diktafonu.

O dobrém počinu BezbaTour svědčí příběhy lidí, kteří se díky jim po dlouhých letech nuceně strávených doma, dostali na výlet. Jen pro zajímavost doprava Hodonín - Lipno a zpět přišla pána na vozíku na 12.500 Kč. Vzhledem k „důstojným“ invalidním důchodům v ČR je patrné, že na Lipno může jet vozíčkář z Moravy bez finanční podpory okolí jen jednou v životě.

CK BezbaTour spatřila světlo světa díky nezměrné pracovní houževnatosti jejího ředitele pana Michala Pragera, jehož cesta k založení této chvályhodné společnosti stojí alespoň ve zkratce za zmínku. Michal Prager má těžké pohybové postižení, vystudoval gymnázium v Jedličkově ústavu v Praze a protože nehodlal trávit svůj život obvyklým způsobem, napsal se dvěma dalšími přáteli projekt, získali peníze a odstěhovali se se svými asistenty do jednoho velkého bytu. V domě, kde bydlel, potkal svoji budoucí ženu, která pečovala o svou matku na vozíku. Snažil se marně najít práci. Vystudoval veřejnou správu obor právní specializace na Metropolitní univerzitě v Praze. V době studií začal pracovat  pro Asistenci o.p.s., organizaci, která mimo jiné koordinuje asistenty pro lidi s postižením. V roce 2008 odjel na stáž do Helsinek a poprvé se tam setkal se sociálním podnikáním, konkrétně s projekty pro lidi s postižením.

V roce 2009 zakládá se svojí ženou Klárou Pestrou společnost, o.p.s., která se zaměřuje na výcvik asistenčních psů tzv. bezkotcovou metodou. Kynolog, který provádí výcvik, si bere psa domů, aby ho naučil jak se chovat v domácnosti. Psi, kteří zůstávají v kotcích, mají někdy s těmito dovednostmi potíže. Pak na jedné “bezbariérové“ dovolené v Beskydech měli v hotelu zmíněný schůdek navíc. O rok později se v Ostravě na konferenci o bezbariérovém cestování ENAT (Europian Network for Accessible Tourism) setkal s Portugalci, kteří mu dali poslední podnět pro založení BezbaTour. Projekt získal finanční podporu v rámci Operačního programu Praha – Adaptabilita,  která skončila v březnu tohoto roku.

BezbaTour zaměstnává zdravotně postižené na 6 pracovních místech. V rámci Roku jinak Nadace Vodafone letos získali marketingového profesionála z komerční sféry, který by měl pomoci vytvořit plán finanční soběstačnosti.

BezbaTour kromě cestovních služeb nabízí náhradní plnění pro firmy v podobě školení, kterak komunikovat s postiženými klienty. Školení lze využít ve dvou variantách. Celodenní workshop se šesti lektory nevidomým, tělesně postiženým, sluchově postiženým a třemi nepostiženými odborníky na jednotlivé typy postižení. Školení zaměstnanci firem si mohou zkusit pohybovat se na svém pracovišti na vozíku, se zavázanýma očima či s klapkami na uších. Postiženým lektorům mohou klást i velmi intimní otázky. Kratší varianta školení je Bussiness snídaně trvající hodinu a půl. Tento počin velmi ocenili firmy jako Hotel Corinthia Towers, O2, Air Bank a Rossmann. V rámci náhradního plnění má pan Prager v plánu nabízet zařízením audit bezbariérovosti.

Nevyjmenovala jsem zdaleka všechny činnosti Michala Pragera, v roce 2008 byl spoluautorem  Výzvy za MHD přístupnou na Magistrát města Prahy se žádostí odstraňování bariér ve městě. Tehdejší primátor Pavel Bém Výzvu přijal a utvořil pracovní skupinu Praha bezbariérová, jejímž vedením pověřil právě Michala Pragera. Z pozice této funkce se pan Prager účastnil řady konferencí v Evropě – Barcelona, Vídeň, Kodaň, Norimberk, Paříž, Berlín. Přinášel nápady a řešení v Praze použitelné. Nyní kandiduje v Praze 14 za Stranu Zelených a vede sociální sekci. Rád by zprostředkoval politikům představu o bezbariérovosti.

Michal Prager se snaží svým příkladem a aktivitami přimět zdravotně postižené, aby pasivně nepřijímali svůj osud a snažili se o vzdělání, získání odborných pracovních pozic a tím si získávali společenskou prestiž. Jeho záběr činností a důslednost s jakou prosazuje své ideje jsou obdivuhodné.

Civilizovanou povinností každé vzdělané kulturní společnosti je vytvoření důstojných podmínek k životu zdravotně postiženým, možnosti pohybu, vzdělání a kvalifikované práce. Jak jsme na tom my? Podmínky, které jsme dosud zdravotně postiženým vytvořili nejsou žádnou záviděníhodnou vizitkou. www.bezbatour.cz

Autor: Vendula Kubín

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.