22. 7. 2014

Sociální podnik Palomino stabilizoval svůj tým a dál se rozvíjí

V dubnu 2014 uplynul jeden rok od chvíle, kdy středisko valašskomeziříčskéo Diakonie Českobratrské církve evangelické založilo sociální podnik Palomino. Jak se mu vede, o tom jsme si povídali s jeho vedoucí Elenou Stáňovou:

Jak hodnotíte rozvoj Palomina?
Od července přijímáme dalšího, v pořadí již desátého pracovníka. Naše aktivity se rozrůstají. Nového člověka potřebujeme pro úklidovou službu v bytových domech. Navázali jsme spolupráci s jejich vlastníky ve Valašském Meziříčí. Dvakrát týdně například uklízíme společné prostory v osmipatrovém paneláku, přitom každý majitel bytu v tomto objektu zaplatí za naše služby 48 korun měsíčně. Přibývá také firem, kterým zajišťujeme úklid a o pořádek se staráme i v několika seniorských bytech.  Docházíme tam pravidelně třeba jednou týdně a vytřeme podlahy, vysajeme, utřeme prach. Mnohdy také našemu klientovi nakoupíme, nabijeme tarif do mobilu, vypereme záclony a umyjeme okna. Parním čističem a tepovačem provádíme i větší jarní a předvánoční úklidy.

V přízemí budovy, kde sídlí valašskomeziříčská pobočka vaší diakonie, při našem rozhovoru zrovna jedou na plný výkon tři automatické pračky, v sušárně se suší prádlo a jedna vaše pracovnice mandluje. Kdo má největší zájem o praní?
Senioři. My si pro prádlo zajedeme, opereme, vyžehlíme, dovezeme a je-li potřeba, tak ho uložíme i do skříňky. Například letos v květnu jsme vyprali prádlo 54 zákazníkům.  

O které další služby občané projevují zájem?
Zejména seniorům dovážíme obědy. Mohou si přitom vybrat ze dvou denních nabídek ze školní jídelny, kde oběd stojí 58 korun. O sedm korun je dražší jídlo, které odebíráme  z místního hospice Citadela, jehož personál připravuje na základě dohody s lékařem diabetickou stravu a šetřící dietu. Za dopravu účtujeme v obou případech 26 korun.

Zavedli jste také službu hodinového manžela.
Toho si pochvalujínejen senioři, ale i maminky na mateřské dovolené. Zručný a šikovný řemeslník jim připevní třeba poličku na zeď, sestaví nový nábytek apod. A také poseče trávu. Pokosil například zahradu jedné seniorce ve Valašském Meziříčí a ta si ho tak pochvalovala, že ho požádala, aby si poradil i s trávníkem na její chatě v Bystřičce. S příchodem jara naši muži, máme celkem tři, rovněž ryli zahrádky, seli trávu a stříhali keře i stromy. Víte, když žije starý 91letý pán sám v rodinném domku a nemá příbuzné, naši brigádu z Palomina rád uvítá.

Od července máte ve stavu deset zaměstnanců s určitým zdravotním hendikepem. Nepřekáží lidem jejich zdravotní problém při výkonu práce?
Ne. Vybíráme jim takové pozice, na nichž odvedou kvalitní práci. Bez ní bychom v konkurenci neobstáli. Jsme však schopni našim lidem poskytnout vhodné pracovní podmínky s ohledem na jejich hendikep. Například volíme zkrácené úvazky, častější přestávky, delší dobu zaškolení, psychosociální podporu apod. Za ten rok našeho působení jsme náš tým stabilizovali, což považuji za největší úspěch. Dosáhli jsme ho i díky finanční podpoře projektu z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a rovněž ze státního rozpočtu České republiky.

Letos v září vám projekt končí. Dokážete se na trhu udržet i potom?
Už dnes mohu říci, že ano. Bude záležet na dalším rozvoji služeb Palomina.

Ještě jsme je všechny nevyjmenovali.
Doprovázíme děti ve věku od tří let do mateřské školy nebo kroužků a pak je odpoledne podle potřeby i vyzvedáváme a vodíme k babičkám nebo rodičům. Dále provozujeme půjčovnu kompenzačních a zdravotních pomůcek, v níž je největší zájem o chodítka, toaletní křesla, invalidní vozíky a polohovací postele. Po návratu pomůcku pečlivě dezinfikujeme a řádně zkontrolujeme její technický stav.

Rozšiřujete také nabídku služeb pro firmy?
Snažíme se. Přitom deklarujeme, že zajišťujeme práce na míru a cenu rovněž na míru. Když je klient našim pravidelným zákazníkem a nebydlí-li někde daleko za městem, v ceně se to příznivě projeví.


www.palominosp.cz

Autor: Libuše Miarková, Moravská tisková agentura


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.