10. 7. 2014

Startovní Job = REstart Shop

Nápad vytvořit síť dobročinných obchodů podporujících v našem případě teenagery, kteří díky rodinnému zázemí či etnickému původu nemají práci a nemohou normálně žít, vznikl inspirací tradičních Charity Shops ve Velké Británii. Cesta k otevření byla trnitá, ale nakonec korunována úspěchem.

Na začátku května byl otevřen první obchod budoucí celorepublikové sítě REstart Shop přímo v centru Prahy. Prodává se v něm second hand, sportovní oblečení, sportovní potřeby, hračky, knihy a zkrátka to, co dárci přinesou. Výtěžek z prodeje jde na podporu Nízkoprahových zařízení pro děti a mládež. Dárci zboží by měli být nejlépe z blízkého okolí, což se zatím daří. Během prvních týdnů REstart Shop navázal spolupráci s místním Spolkem přátel Petrské čtvrti, farností sv. Petra. Ale oslovují i své přátelé a vítají firemní sbírky. Nesnáze jim při jednáních způsobuje fakt, že pro většinu lidí je výraz streetwork synonymem pro práci s uživateli drog. Za prvé to není pravda, neboť streetwork vyjadřuje kontaktní sociální práci tam, kde klienti žijí a za druhé REstart Shop s touto skupinou lidí nemá nic společného, ale díky tomuto vžitému omylu jim leckde zabouchnou dveře před nosem.

V obchodě pracují dva zaměstnanci, kteří se o pracovní nabídce dozvěděli v nízkoprahových zařízení. Adam je středoškolák, díky etnickému původu se mu nedařilo dlouho získat práci. Upřímně to nechápu, mluvila jsem s kultivovaným člověkem, sršícím vtipem a inteligencí. V REstart Shopu je spokojen, jen by byl rád, kdyby chodilo víc zákazníků, i když na to, že otevřeli před pár dny, jsou s prodejem spokojeni. Adam doufá, že díky novému pracovnímu startu získá zaměstnání na otevřeném trhu práce a bude žít jako většina z nás, což je jeden z cílů projektu.

Za pozornost stojí cesta ke vzniku a realizaci projektu. Jakuba Šlajse s myšlenkou sítě charitativních obchodů oslovila asi před rokem Martina Zikmundová z České asociace streetwork. Jakub měl za sebou deset let zkušeností v preventivních sociálních prevenční službách, jako sociální kurátora vedl Služby prevence města Mělníka. Začal tedy mapovat terén a zjišťovat jaký model by mohl být v našich podmínkách životaschopný. Zpočátku většina konzultantů (včetně P3) je od nápadu odrazovala.  Jakub Šlajs s Martinou Zikmundovou rady pečlivě zvážili a nakonec se po zralé úvaze vrátili k původnímu konceptu a rok připravovali projekt.

A protože štěstěna přeje připraveným, ve správný okamžik se objevil v MF Dnes inzerát dánské nadace The Velux Fundation, projekt přihlásili a byl vybrán. Nadace bude do roku 2017 financovat provozní náklady a mzdy zaměstnanců. Na projektu spolupracuje ještě Národní vzdělávací fond, o.p.s.

Jakub mi po letitých zkušenostech ve státní správě popisuje jak báječné, podnětné a přínosné jsou „kontroly“ Christiana Holtteta z The Velux Foundation, kdy se probírají a řeší opravdu důležité věci, jdoucí za smyslem projektu, nikoli přebujelá administrativa.

Teď v červnu REstart Shop otvírá další obchod v Chrudimi a nábytkový servis v Bruntále. Držme jim palce.

 www.restartshop.cz

Vendula Kubín


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.