10. 7. 2014

Sociální podnik – Tajemniczy Ogrod

“Tajemniczy Ogrod” nebo také “Kouzelná zahrada” je sociální družstvo, které nabízí zahradnické služby a údržbu veřejné zeleně v regionu. Vzniklo z iniciativy místních obyvatel z předměstské čtvrti Piatkowo v Poznani, kteří nějakou dobu nemohli najít práci.

Ve čtvrti Piatkowo žije kolem 50 000 lidí. V roce 2006 bylo v této čtvrti velice mnoho nezaměstnaných lidí, starších, bez dostatečné kvalifikace, neúspěšně hledajících pracovní uplatnění. Zoufalou situaci začalo tehdy řešit CIS, Středisko pro sociální začlenění v Piatkowo. S pomocí místních agentur se CIS povedlo zorganizovat profesionální školení a workshopy určené právě pro nezaměstnané z Piatkowo. Jejich cílem bylo posílit šanci nezaměstnaných se uplatnit na pracovním trhu a najít dlouhodobou práci. Workshopy pomohly k tomu, že postupně vznikala celkem 4 družstva, která vytvořila pracovní příležitosti pro nezaměstnané. 2 družstva v oblasti údržby zeleně, 1 družstvo působící v oblasti výstavby a 1 družstvo poskytující péči o seniory. Vůbec první a hned největší družstvo, které se vytvořilo, je právě družstvo (sociální podnik) jménem “Tajemniczy Ogrod”. V současné době obhospodařuje a stará se o údržbu zeleně sídliště Boguslawa Smialyho.

Družstvo Tajemniczy Ogrod vzniklo v roce 2007. Založilo ho 5 účastníků workshopů pořádaných CIS, Střediskem pro sociální začlenění v Piatkowo, kteří projevili zálibu zejména v zahradničení a údržbě veřejné zeleně. V začátcích zakládajícím členům hodně pomohlo CIS, ale družstvo Tajemniczy Ogrod se brzy osamostatnilo a začalo fungovat samostatně. V začátcích (1. rok fungování) družstvu hodně pomohlo CIS hlavně se supervizí, podnikatelským plánem a finančním poradenstvím.

Družstvo nabízí služby v těchto oblastech:

  • Údržba zahrad, sekání trávy, pěstování květin, stříhání živých plotů.
  • Mytí oken, úklid chodeb, odklízení sněhu.

V současné době družstva zaměstnává 6 pracovníků. Družstvo ke své práci potřebuje jen zahradnické nářadí (sekačky na trávu, nůžky na živý plot, zahradnické nůžky, řetězové pily). Na nářadí si družstvo vydělalo samo, ze své vlastní ekonomické aktivity, nic od nikoho nedostalo.

Finance

Sociální družstvo Tajemniczy Ogród funguje od roku 2007. Zaměstnává 6 osob na základě standardní pracovní smlouvy. Níže uvádím finanční situaci družstva k roku 2010:

Vstupní náklady (2007): 10 500 zlotých

Náklady: 202 200 zł

Zisk: 225 400 zł

Rozdíl: 23 200 zł

Návratnost investic: 10%

 

Sociální družstvo Tajemniczy Ogrod plánuje v brzké budoucnost dokoupit zahradní traktor s plným zimním vybavením, pro použití nejen v létě, ale i v zimě (pro odklízení sněhu). Věří, že traktor družstvu poskytne další pracovní příležitost – velkoplošné odklízení sněhu v zimě.

Velkou zásluhu na vytvoření sociálního družstva má již zmiňované CIS, Středisko pro sociální začlenění v Piatkowo. Ve Středisku věří, že nejlepší způsob, jak nezaměstnané připravit na práci na otevřeném pracovním trhu, je nabídnout jim nejprve možnost účasti rekvalifikace a získání nových dovedností na školeních a workshopech, které CIS pořádá, a poté jim nabídnout pracovní uplatnění v sociálním družstvu. Jedním z nejhorších momentů při zakládání nového sociálního družstva je čekací doba – od okamžiku podání žádosti o registraci družstva do momentu, kdy je družstvo oficiálně registrováno. To trvá přibližně 3 měsíce, a to pouze za předpokladu, že nikdo z úředníků nenalezne v registračních dokumentech žádnou chybu. V tomto období mají zakládající členové krušné časy, které musí překonat. Nemají totiž žádné prostředky na živobytí – družstvo ještě nefunguje a zpátky do CIS se již vrátit nemohou.

Zdroje: www.ekonomiaspoleczna.pl; www.tajemniczyogrod-poznan.pl

Autor: Pavla Svobodová


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.