7. 7. 2014

Pracovní Sobota dělá svět hezčí

Údržba parků a zahrad, péče o zeleň v areálech firem, úklid kancelářských prostor. Tyto a mnohé další služby nabízí svým zákazníkům sociální firma Pracovní Sobota s.r.o. Zaměstnává při tom lidi se zdravotním postižením. O úspěších i překážkách v sociálním podnikání jsme si povídali s jednatelkou firmy Jitkou Stočesovou (39). „Mám na starosti veškerou administrativu a k tomu si občas, v sezóně část, vezmu pracovní obuv a rukavice a jdu pracovat spolu s naší zahradnickou a úklidovou partou tam, kde je zrovna třeba,“ popisuje s úsměvem svou náplň práce.

Představte, prosím, hlavní cíle a poslání sociálního podniku Pracovní Sobota.

Pracovní Sobota je sociální firma, která poskytuje zahradnické a úklidové práce v Plzni a okolí. Od dubna 2010 realizovala firma projekt „Pracovní Sobota – rozjezd a stabilizace trvale udržitelné sociální firmy.“ Tento dvouletý projekt byl zaměřen na cílené promítání principů a standardů sociální firmy do podnikání a zároveň se firma zavázala nabídnout pracovní příležitosti nejméně čtrnácti lidem se zdravotním postižením.

Kdo přišel s myšlenkou založit sociální podnik a jací lidé se podílejí na jeho chodu?

Společnost Pracovní Sobota s.r.o. byla založena jako sociální firma z iniciativy občanského sdružení Ledovec, které poskytuje sociální služby lidem s duševním onemocněním a/nebo mentálním handicapem. Jednou z potřeb jeho klientů bylo samozřejmě získat zaměstnání, což je pro mnohé z nich velmi těžké. Pan Milan Sobota, jeden ze členů správní rady, začal v roce 2006 jako osoba samostatně výdělečně činná poskytovat zahradnické a úklidové služby, přičemž zaměstnával osoby se zdravotním postižením, které prošly službami Ledovce.  V roce 2009 se Pracovní Sobota stala společností s ručením omezením a spoluvlastníky byli Milan Sobota, Ledovec a Jitka Čechová, která byla zároveň jednatelkou. Jitka Čechová v loňském roce ukončila ve firmě své působení a jednatelství jsem po ní převzala, na chodu se podílí ještě pan Jaroslav Kuška, který je zároveň vedoucí týmu.

Na jakou cílovou skupinu je projekt zaměřen a proč? Kolik zaměstnanců má Pracovní Sobota v současné době?

V Pracovní Sobotě pracují zejména osoby s mentálním postižením a osoby s psychiatrickou zkušeností, zejména s duševním onemocněním z okruhu psychóz. V současné době je ze sedmnácti pracovníků se zdravotním postižením 6 osob s mentálním postižením, 7 osob s duševním onemocněním a 4 osoby s jinými zdravotními omezeními.

Kolik lidí dosud podnikem prošlo? Podařilo se někomu z nich osamostatnit se a najít uplatnění na trhu práce?

Firma od svého působení jako s.r.o. uzavřela celkem 32 pracovních smluv, z toho 26 bylo s lidmi s handicapem. Z toho, jak jsem již uvedla, je 17 osob ve firmě zaměstnáno dosud. Z těch devíti lidí s handicapem, kteří ve firmě pracovali, vím pouze o dvou, kteří nyní pracují v běžné firmě. Jsem si vědoma, že statistika v tomto směru není zářná a je to oblast, na které ještě musíme v budoucnu zapracovat.

Na jakých pozicích pracují zaměstnanci podniku a jaká je jejich náplň práce?

Organizační struktura firmy je rozdělena na management, vedoucí týmu (parťáka) a liniové pracovníky, kterými jsou zaměstnanci se zdravotním postižením. Služby firma poskytuje prostřednictvím samostatných pracovníků a prostřednictvím pracovních skupin vedených parťáky. Takzvaní sólisté realizují ponejvíce vnitřní úklid u zákazníka.

Jak probíhá zaškolování zaměstnanců?

Parťáci byli vyškoleni v základních komunikačních, terapeutických i manažerských dovednostech a poskytují pracovníkům s postižením nezbytnou podporu, případně asistenci. Zájemce o práci má možnost absolvovat pod vedením ergoterapeuta „Práci na zkoušku“, která probíhá po dobu 1- 2 týdnů. Zaškolení nového zaměstnance pak zajišťuje vedoucí týmu a novému zaměstnanci je poskytována větší míra podpory.

Jak se daří obsazovat pracovní místa? Je o ně velký zájem?

Velký zájem je o pomocné zahradnické a úklidové práce typu hrabání, zametání a podobně. O takové zaměstnance nemáme nouzi a lehce se nám daří volná místa obsazovat. Mnohem těžší je to s pozicemi vyžadujícími znalost obsluhy strojů jako je strunová sekačka a jistou míru samostatnosti. Zaměstnanců s takovými schopnostmi máme nedostatek a stále je poptáváme.

Jaké služby nabízí Pracovní Sobota zákazníkům?

V oblasti zahradnických a úklidových služeb můžeme naši nabídku rozdělit do třech úseků. Nabízíme návrh a realizaci venkovních zahradních úprav. Návrhy zeleně v zahradách a v areálech firem, hrubou úpravu pozemku, založení trávníku, výsadbu rostlin – květin, keřů i stromů. Dále zajišťujeme celoroční údržbu zahrad a areálů firem. Sekání trávníků, jarní a podzimní výhrab, řezy keřů a živných plotů, pletí a kůrování záhonů, hrabání sněhu, chemické odplevelení cest. A v neposlední řadě realizujeme úklid vnitřních prostor. Vytírání, vysávání, utírání prachu, mytí oken, čištění koberců a čalouněného nábytku, úklidy sociálních zařízení, vynášení odpadků a podobně. Pro konkrétní představu v současné době provádíme pravidelný úklid městských parků v Plzni, staráme se o zeleň v areálu několika firem, pečujeme o několik soukromých zahrad.

Spolupracujete s partnerskými organizacemi? 

Úzce svázáni jsme s již zmíněným občanských sdružením Ledovec. Využíváme jeho ergoterapeutku, ale i ostatní pracovníky pro případné konzultace. Spolupracujeme i s dalšími poskytovateli sociálních služeb, například s Diakonií ČCE a Možnosti tu jsou, o.p.s. Částečně spolupracujeme i se zahradnickou firmou Nejlepší Pažity Plzeň. S úřadem práce jsme v pravidelném kontaktu, ať již při hledání nových zaměstnanců nebo při pravidelném čtvrtletním žádání o dotaci.

Potýkali jste se při realizaci projektu sociálního podniku s nějakými překážkami?

Zaměstnávání pracovníků z cílové skupiny s sebou nese řadu problémů. Pracovníci s postižením nevykonávají některé typy práce dostatečně rychle nebo kvalitně. Jsou unavitelnější a emotivnější. Nejednají vždy tak, jak bychom to považovali za samozřejmé. Na druhou stranu je zřetelně vidět, že „práce je lék.“ Pracovníci jsou za práci vděční a jsou na ni hrdí. Práce pozitivně ovlivňuje jejich zdraví i životní cíle.

Zhodnoťte, prosím, možnosti zaměstnávání sociálně znevýhodněných skupin na Plzeňsku.

Přiznám se, že vzhledem k tomu, že ve firmě pracuji necelý rok a její fungování mě zcela zaměstnává, nemám prostor se moc rozhlížet za její obzor. Jsem však přesvědčena, že jistě existuje řada dalších „výrobních programů“, ve kterých lze sociálně podnikat. Co se týká zaměstnávání v běžných firmách, tak ze svého předchozího působení na poli zaměstnávání lidí s handicapem vím, že možností zaměstnávání těchto lidí by byla celá řada, ale vyžaduje to velkou otevřenost ze strany managementu, která však není samozřejmostí a děje se pomalu. Je také nutné rozlišit v rámci sociálně znevýhodněných skupin osoby, které jsou znevýhodněné díky své invaliditě a osoby, jejichž znevýhodnění souvisí s bezdomovectvím, předchozí trestnou činností apod. Tyto osoby jistě pracovní uplatnění hledají hůře, neboť nemohou nabídnout velkým firmám jistý bonus ve formě splnění povinného podílu zaměstnanců se zdravotním postižením. 

Jaké jsou další plány do budoucna?

Zásadní rozšíření firmy v horizontu roku dvou neplánujeme. V současnosti bychom rádi přijali dva tři nové zaměstnance, kteří by ovládali či se byli schopni naučit se ovládat práci se stroji. Co se služeb týká, zůstaneme zatím u zahradnických a úklidových služeb, začali jsme však nabízet již trochu odbornější práce a hodláme v tom pokračovat. Mám na mysli třeba zakázky v oblasti realizace zahrad a to od návrhu po konečnou realizaci a následnou péči. Letos jsme totiž v souvislosti s dvěma zakázkami kontaktovali zahradní architektku, začali jsme s ní spolupracovat a myslím, že nám to vyhovuje a jde. Plánem také je získat nějakou pravidelnou zakázku na zimní období, které je pro nás zahradníky „hubeným“ obdobím. Loni v zimě jsme opravovali lavičky a dovedu si i do budoucna představit ošetřování venkovního mobiliáře jako vhodnou práci pro naše pracovníky.

Autor: Lenka Urmanová


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.