3. 7. 2014

Sociální podnik – Hostel Emma

Hostel Emma ve Varšavě je určený hlavně pro mladé, kteří vyznávají ekologický přístup k životu a hodnoty Fair trade. Hostel provozuje sociální družstvo „Warszawa“, které založila skupinka vysokoškoláků. Jejich cílem bylo a je přispět k rozvoji sociálního podnikání v Polsku. Zároveň má ve své misi podnikat kroky nezbytné k zajištění ekologicky šetrného režimu v hostelu, podpoře férového obchodu Fair trade a širšího prospěchu komunitě. A proč se vlastně hostel jmenuje Emma?  Jméno dostal po Emmě Goldman, americké feministce a buřičce, která se odmítla spokojit se zaběhnutými stereotypy ve společnosti.

Myšlenka začít sociálně podnikat se tedy zrodila v roce 2008 v hlavách absolventů jedné vysoké školy, kteří chtěli zkusit štěstí. Inspiraci a chuť se do sociálního podnikání pustit hledali u úspěšných polských sociálních podnikatelů a v zahraničí. Sociální podnikání pro ně představuje ideál podnikání, ke kterému by měli postupně dojít všichni podnikatelé. Zakládající členové propojili sociální prospěch s nezávislostí svého vlastního myšlení.

Po zmapování trhu a vytipování případných podnikatelských aktivit se zakládající členové rozhodli provozovat hostel. Začátky byly dlouhé a těžké. Jenom seznámení s konkurencí zabralo spoustu času. Navíc několik zakládajících členů našlo od doby vzniku myšlenky vybudování hostelu práci, a tak vznikl i problém, kde najít nové lidi do týmu se stejným zápalem pro věc. Nakonec se to povedlo. V začátcích rozjezdu hostelu hodně pomohla polská FISE (the Foundation for Social and Economic Initiatives), která nabídla širokou podporu a zázemí pro poradenství a školení – ve věci podnikatelského plánu, marketingu i samotného rozjezdu hostelu. Jeden člen týmu k tomu říká: „Bylo skvělé, že jsme se díky organizaci FISE mohli setkávat s lidmi, kteří mají podobné zájmy jako my, a sdílet s nimi naši počáteční zkušenost a plány do budoucna. Například jsme se ve FISE seznámili se spolkem fotografů „Gęsia Skórka”, se kterým jsme se později domluvili na barterovém obchodu. Oni nám vyfotili naše reklamy a my jsme jim za to nabídli bezplatné ubytování v hostelu Emma, kdykoliv by potřebovali.

V prosinci 2010 získalo sociální družstvo povolení krajského soudu. Zakládajícím členům se podařilo do začátku sehnat 70 000 zlotých – valná většina prostředků pocházela z osobních úspor členů. Koupili za to 2 patra v areálu starší budovy v centru Varšavy a hned začali s rekonstrukcí. Po zdolání několika byrokratických překážek konečně získalo sociální družstvo i registraci, dostalo svůj podíl dotací a oficiálně začalo fungovat – v lednu 2011.

Kapacita hostelu je celkem 43 lůžek (11 pokojů). Každý pokoj má svoje vlastní jméno po nějaké významné historické postavě, která se účastnila nějakého významného sociálního hnutí. Tak například 5 ženských pokojů dostalo jméno po slavné Susan B. Anthony, vůdčí postavě Hnutí sufražetek za volební právo žen ve Spojených státech.

Finance

Hostel Emma není schopen nabízet ubytování za nejnižší ceny na trhu. Důvodem je závazek naplňovat svou ekologicky a společensky zodpovědnou misi (Fair trade), jež je ve svém důsledků nákladnější, než pokud by byl hostel provozován ve standardním režimu. V současné době je cena za ubytování na jednu noc 50 zlotých. Nejvíce hostů má hostel Emma na jaře a na podzim, paradoxně nejméně v létě. Důvodem je fakt, že spousta lidí o prázdninách do Varšavy nepřijede – nekonají se školní výlety, nepořádá se moc kulturních a společenských akcí a též přes léto utichá obchodní a podnikatelská aktivita.

Kromě standardní nabídky ubytování hostel Emma také působí jako inkubátor sociálních inovací – jednotlivcům i skupinám, které se zajímají o sociální podnikání, nabízí platformu setkávání a výměny zkušeností. Účastníci takových setkávání hradí poplatek, který je však vždy předmětem vzájemného vyjednávání a dohody. V závislosti na finančních možnostech jednotlivce či skupiny. Dále také hostel Emma provozuje půjčovnu kol a pořádá workshopy o ekologii a lidských právech v současných obchodních firmách.

Hostel Emma je udržitelný sociální podnik, který je schopen pro svůj provoz generovat dostatečné množství finančních zdrojů. Mnoho hostů se mu vrací zpět. Zejména těch, jimž ekologie a sociální spravedlnost mezi lidmi není lhostejná.

Zdroje: www.ekonomiaspoleczna.pl; www.emmahostel.pl

Autor: Pavla Svobodová


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.