28. 5. 2014

Sociální podnik Madlenka rozdává radost svými výrobky

Veselé jarní dekorace, neotřelé šperky, ručně šité hračky a originální bytové doplňky. To je jen část výrobků, které vznikají v sociálním podniku Madlenka, o.p.s. Podnik vznikl v roce 2010 jako společnost při občanském sdružení Fokus Písek. Nabízí zaměstnání lidem, kteří jsou kvůli svému hendikepu znevýhodněni na trhu práce. Sociální podnik Madlenka, o.p.s.  nám blíže představila jeho ředitelka Miluše Balková (39). Vystudovala VŠE v Praze, kde bylo podnikání jedním z jejích zaměření. Brzy po skončení studia byla přizvána k účasti v projektu, který se zabýval sociálními službami, ve kterých od té doby pracuje. Od roku 2008 je ředitelkou Fokusu Písek a od roku 2010 také sociálního podniku Madlenka.

Představte, prosím, hlavní cíle a poslání sociálního podniku Madlenka.
Hlavním posláním Madlenky je pomoc a podpora lidem s duševním nebo zdravotním postižením, především s integrací na trh práce. Dalšími cíli je osvětová činnost, vzdělávací činnosti nebo kulturní akce, které přibližují problematiku duševního zdraví.

Kdo přišel s myšlenkou založit sociální podnik a jací lidé se podílejí na jeho chodu?
Zakladatelem Madlenky je Fokus Písek. Inspirací nám byly především sociální firmy Fokusu Praha. Na chodu Madlenky se nejvíce podílí moje obchodní asistentka a někteří dobrovolníci z řad zaměstnanců Fokusu Písek.

Na jakou cílovou skupinu je projekt sociálního podniku zaměřen?
Ve svém projektu jsme nejprve vycházeli z potřeb zakladatele, který pracuje s cílovou skupinou lidí s duševním onemocněním, ale později se ukázalo jako přínosné zaměstnávat také ostatní zdravotně postižené. V současnosti zaměstnáváme čtyři pracovníky.

Kolik lidí dosud podnikem prošlo?
Od svého vzniku bylo v Madlence zaměstnáno jedenáct lidí. Čtyři z nich odešli do jiného zaměstnání, ale jak jsou dále úspěšní, to nevím. Hlavně pro lidi duševně nemocné je velmi těžké udržet si práci.

Na jakých pozicích zaměstnanci pracují a jaká je jejich náplň práce?
Jeden zaměstnanec pracuje jako uklízečka a ostatní jsou pracovníci dílny, kde vyrábějí různé suvenýry a dekorační předměty.

Je zájem o pracovní místa v dílně?
O místa v dílně je velký zájem, vždy vypisujeme výběrové řízení. O úklid je zájem naopak malý.

Jaké služby a zboží nabízí Madlenka zákazníkům?
Jak jsem již uvedla, Madlenka vyrábí především dekorativní a upomínkové předměty a zároveň začínáme nabízet úklidové služby v domácnostech.

Podílí se zaměstnanci z cílových skupin také na prodeji zboží?
S našimi výrobky jezdíme na různé regionální trhy, zkoušeli jsme také prodej v internetových obchodech nebo vyrábíme přímo na zakázku. Úklidové služby nabízíme na našich webových stránkách a v regionálních denících.  Zaměstnanci pravidelně pomáhají s prodejem na trzích, je to pro ně motivující, když přímo vidí reakce nakupujících.

Pořádáte také akce pro veřejnost. Můžete je stručně představit?
Madlenka se pravidelně zapojuje spolu s Fokusem do akce Týdny pro duševní zdraví, kde v rámci zahradní slavnosti provozuje výtvarné dílny. Zúčastnili jsme se také se svými dílnami projektu Soulladění 2013, jednalo se o putovní festival spojený s vystoupením Jaroslava Duška s představením ČTYŘI DOHODY a PÁTÁ DOHODA.  V průběhu roku pak pořádáme výtvarné dílny pro veřejnost.

Navázali jste spolupráci s partnerskými organizacemi?
Nejvíce samozřejmě spolupracujeme s Fokusem Písek. Druhým největším partnerem je pro nás Úřad práce. Spolupráce s oběma je výborná.

Jak byste zhodnotila možnosti zaměstnávání sociálně znevýhodněných skupin v Jihočeském kraji?
Možnosti zaměstnávání zdravotně znevýhodněných skupin v Jihočeském kraji jsou značně omezené. Příčinou je soustředění vhodných zaměstnavatelů do velkých měst. Mnohá pracovní místa pak zůstávají pro znevýhodněné občany těžko dostupná, ať už ze zdravotních nebo z finančních důvodů. V některých malých obcích dokonce začínají problémy s chybějící infrastrukturou, která významně brzdí mobilitu svých občanů.

Jaké jsou další plány do budoucna?
V budoucnu chceme rozšířit úklidové služby a hlavně bychom chtěli vybudovat pobočku ve Strakonicích.


Autor: Lenka Urmanová

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.