7. 5. 2014

Popelky uklidí kancelář i domácnost

Kdo si na úklid objedná Popelky, získá nejen perfektně uklizené prostory, ale také dobrý pocit, že podpořil správnou věc. Popelky s.r.o. je sociální firma, která v Plzni a okolí nabízí úklidové služby. Za jejím vznikem stojí čtveřice žen. Jednou z nich je jednatelka firmy Martina Gabrielová (31), se kterou jsme si o sociálním podnikání povídali. Zkušenosti v této oblasti zatím nemá, ale již řadu let spolupracuje s Občanským sdružením Ty a Já a FESTINA LENTE o.s. V Popelkách má na starosti účetnictví a ekoobchod, občas vypomůže i s úklidem.

Představte, prosím, hlavní myšlenku sociální firmy Popelky s.r.o.
Naším cílem je nabízet práci ZTP/TP (zvláště těžce postiženým/ těžce postiženým) a jiným sociálně vyloučeným skupinám. Maminkám na rodičovské dovolené, osobám pečující o osobu blízkou, dlouhodobě nezaměstnaným. Chceme oběma stranám ukázat, že to jde.

Kdo přišel s myšlenkou založit sociální podnik a jací lidé se podílejí na jeho fungování?
Jsme čtyři zakladatelky firmy. Myšlenka na podnikání a zaměstnání převážně tělesně postižených lidí se rodila v každé z nás jiným způsobem. Všechny čtyři jsme členky Občanského sdružení Ty a Já, proto máme blízko k těmto lidem. Vše uzrálo na společné dovolené se sdružením v červnu 2012 v Chorvatsku.  Ze čtyř zakladatelek jsou dvě mamky, které se starají o těžce postižené syny. Ty zajišťují úklid. Zbylé dvě jsou jednatelky.  Jedna je sociální pracovnice momentálně na rodičovské dovolené, má na starosti případné žádosti o dotace a administrativní práce. Druhá pracuje jako office manažerka v počítačové firmě. Na starosti má účetnictví, obchod, administrativní práce.

Měli jste se sociálním podnikáním nějaké předchozí zkušenosti?
Žádná z nás neměla přímou zkušenost se sociálním podnikáním, pouze od známých. Plzeň je přece jenom malé město a lidé, pohybující se v sociální sféře, se často znají z různých akcí.

Jaké služby nabízíte klientům?
Úklid domácností, společných prostor, prodej ekodrogerie a ekokosmetiky (Ecover, Almacabio, Urtekram, Frosch, Jasön, Hurraw!), půjčujeme čistič na okna a koberce.  Rády bychom se specializovaly na úklid společných prostor v domech. Je to jeden z jednodušších úklidů, u kterého nemusí být kontrola zaměstnance tak přísná (není co rozbít, odcizit). Tuto činnost mohou vykonávat všechny znevýhodněné skupiny. Další oblastí naší působnosti je ekodrogerie. Zaměřujeme se na lidi, které zajímá ekologie (dopady jejich působení na životní prostředí) a zároveň nechtějí používat prostředky testované na zvířatech. Ekologické prostředky jsou prozatím dražší, proto si je občas nemohou všichni přece jenom dovolit. Přáním do budoucna je vlastnit kamenný obchod, kde by mohli prodávat lidé opět ze všech cílových skupin.

Potýkali jste se při startu podnikání s nějakými překážkami?
Založení s.r.o. s sebou nese jisté administrativní úkony, kterých není málo. Potřebná je také znalost podmínek sociálního podnikání. Jinak přímo překážky jsme zatím nepotkaly, na druhou stranu rozjíždíme firmu velice pomalu a do ničeho se jen tak zbrkle neženeme, koneckonců na to nemáme ani příliš času.

Kolik lidí z cílových skupin firma v současné době zaměstnává a jaká je jejich náplň práce?
Jak jsem již zmiňovala, jsme malá firma, nemáme zaměstnance, nabízíme zatím jen práci na dohodu o provedení práce. Pracují pro nás dvě osoby pečující o osobu blízkou, matka na rodičovské, měli jsme již dva zaměstnance s invalidním důchodem. Jedna slečna našla dlouhodobou práci, která se jí kryla s naší a druhé slečně zakázala lékařka pracovat.  Dále pro nás pracuje matka pečující o 2 děti, která se bude rozvádět .

Je o úklidové služby zájem?
Uklízíme v jedné firmě, která je naším stálým zákazníkem. Dále provádíme jednorázové úklidy. Trochu jsme se dostaly do kruhu - nemáme lidi, které bychom poslaly uklízet a na druhou stranu ani nemáme klienty. Tím, že si vše financujeme samy a nežijeme z dotací, zavádíme nové věci pomalu a opatrně.

Navázali jste spolupráci s partnerskými organizacemi?
Spolupracujeme s úřadem práce, byly jsme se tam informovat. Jinak na další činnosti není čas.

Daří se naplňovat cíle projektu?
Podle mě se nám daří naplňovat to, co jsme si předsevzaly. Jde to sice velice pomalu, ale mám pocit, že jistě. Pokrok vidím i v tom, že občas někdo zavolá a hledá u nás práci - posílají je k nám právě z úřadu práce. V tom lze najít i to, že o se o nás ví, a toho bych chtěla v budoucnu využít.

Jak byste zhodnotila možnosti zaměstnávání sociálně znevýhodněných skupin na Plzeňsku ?
Toto zaměstnávání je těžké jak z hlediska zaměstnance, tak zaměstnavatele. Na Plzeňsku je několik firem poskytujících zaměstnaní znevýhodněným lidem. Obtížné je podle mě motivovat tyto lidi, aby pracovali a nevyužívali jen různých dávek a důchodů. Na druhou stranu tu jsou motivovaní lidé se zdravotním postižením, kteří ale bohužel ani jednodušší práci nezvládnou. Například mentálně a lehce fyzicky postižení lidé často nemají pracovní návyky již z rodin, nebo návyky vůbec. Jsou přesvědčeni, že stát se musí postarat, tak není důvod něco vytvářet. Navíc se bojí, že o své důchody přijdou. Z toho plyne, že přece nemohu zaměstnat člověka, který špatně uklízí. Za to mi zákazník nezaplatí, ten chce uklizenou kancelář.

Jaké jsou další plány do budoucna, co se týče sociálního podnikání?
Uvědomujeme si, že úklid je velice náročná činnost a málokdo zdravý ji zvládá, natož postižený člověk. Rády bychom rozšířily nabídku služeb, abychom mohly zaměstnat členy sdružení Ty a Já. Dalším cílem je kamenný obchod s ekoprostředky.

Autor: Lenka Urmanová

www.popelkysro.cz


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.