11. 4. 2014

Krásné věci pro „Barevný svět“

Stylové dárkové zboží a bytové doplňky nabízejí dvě prodejny „Barevný svět“ – jedna v Krnově, druhá v Ostravě. Zákazník, který bere do ruky krásné rukodělné výrobky, si většinou neuvědomí, že je vytvořili lidé zdravotně postižení. Obchody patří totiž obecně prospěšné společnosti CHRPA – sociální firmě Slezské diakonie, která těmto lidem dává práci a tím i šanci na plnohodnotný život. „Prodejnu v Ostravě jsme se rozhodli v loňském roce otevřít po úspěchu naší první prodejny v Krnově a na základě velkého zájmu lidí z Ostravska o naše výrobky,“ říká pyšně ředitel firmy, Petr Světlík. Velmi si cení ochranné známky Česká kvalita Práce Postižených, kterou firma získala před dvěma lety jako první v moravskoslezském kraji. „Než nám byla udělena, probíhal hloubkový audit. Známka je potvrzením, že jsme kvalitní a řádně vedený podnik, který skutečně dává práci postiženým lidem – že nám nejde jen o státní příspěvky na jejich mzdy“, vysvětluje. CHRPA se skutečně za své výrobky nemusí stydět. Nedávno je například prezentovala na svatebním veletrhu v Ostravě.

CHRPA byla založena na jaře roku 2008. V současné době zaměstnává 27 osob, z toho 23  se zdravotním postižením. „Bereme lidi s různým handicapem. Nechci škatulkovat, to mi pak připomíná ústav pro nemocné s určitou diagnózou. Máme zaměstnance postižené mentálně i fyzicky nebo s interním onemocněním“, říká ředitel Petr Světlík. Brzy bude přijímat další dva handicapované pracovníky. Lidé se hlásí sami nebo je posílá úřad práce a různé agentury. „Pracují u nás lidé z Krnova i okolí a také z Osoblažska, kde je obecně nouze o práci, tím spíše pro handicapované. Ti o práci vůbec nezavadí. My nabízíme těmto lidem stabilní zaměstnání, ještě se nestalo, že bychom někoho propustili. Občas někdo odchází na vlastní žádost z různých osobních či jiných důvodů, ale většina zaměstnanců tu pracuje dlouhodobě“, zdůrazňuje ředitel. Pracovní doba i ostatní pracovní podmínky jsou přizpůsobeny individuálním potřebám zaměstnanců, většina z nich pracuje na 5–6 hodinový pracovní úvazek.

Hlavní částí podniku je umělecká dílna. Právně v ní vznikají ručně malované skleněné, porcelánové, keramické, kovové i textilní předměty – nápadité hodiny, květináče, šálky, vázy, lampy, polštáře, tašky a spousta dalších věcí, které putují nejen do dvou firemních prodejen, ale také si je objednávají jiní obchodníci. Část produkce tvoří reklamní předměty pro různé firmy. Nedávno CHRPA rozšířila sortiment svých služeb díky pořízení laserové gravírky. Nyní může reklamní předměty gravírovat. „Gravírku jsme koupili díky finanční pomoci Nadace OKD a Nadačního fondu Dalkia. Finanční dary tohoto druhu využíváme právě na  investice, které umožňují rozjet nový výrobní program. Před několika lety jsme díky sponzorům koupili například zahradní stroje. V té době jsme rozjížděli zahradnictví“, vysvětluje šéf společnosti. Zahradnictví je další činnost provozována CHRPOU. Nyní je ale spíše v útlumu. „Omezili jsme pěstování rostlin a více se soustřeďujeme na údržbu zeleně.  Na Krnovsku je v tomto oboru silná konkurence, také ze sousedního Polska“, říká Světlík. Třetí činností je provozování veřejného WC v Krnově. Všude – v umělecké dílně, prodejnách, zahradnictví i WC – pracují zdravotně postižení zaměstnanci. Mezi zdravé patří pouze ředitel, jeho asistentka a dvě mistrové. Sídlo podniku se nachází v prostorách pronajatých od města Krnov. Radnice je sociálnímu podniku pronajímá za velmi příznivých podmínek. CHRPA využívá také státní pomoc ve formě příspěvků na mzdy pro zdravotně postižené zaměstnance. Přesto není lehké se „uživit“. Ředitel nezastírá, že bez státních příspěvků by to šlo jen stěží. Naopak se zatím dokáže obejít bez dotací z Evropské unie.

Zřizovatelem CHRPY je Slezská diakonie v Českém Těšíně. Organizace založena Slezskou církví evangelickou augsburského vyznání se zaměřuje především na sociální služby. Cílové skupiny tvoří senioři, lidé zdravotně postižení, bez domova a ve svízelné životní situaci. Diakonie provozuje denní stacionáře, poradny, pobytové i terénní služby. Nyní se snaží nabízet svým klientům pracovní uplatnění. „CHRPA je zatím jediný samostatný sociální podnik, který jsme založili. V rámci Diakonie ale už provozujeme řadu činností, které mají ráz sociálního podnikání. Předpokládám, že v budoucnu z nich také vzniknou samostatné subjekty“, říká ředitelka organizace Zuzana Filipková. Klienti Diakonie – jak zdravotně postižení, tak i sociálně vyloučení – nacházejí uplatnění při výrobě baget, opravách starých aut, provozování sociálního šatníku a nejnověji v tiskařské výrobě.

Autor: Danuta Chlupová

www.chrpakrnov.cz

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.