25. 3. 2014

Ve Valašském Meziříčí vznikl nový obchod s textilem SECONDHELP

Za vším stojí MOŽNOSTI TU JSOU o.p.s., kterou zřídila v roce 2007 jako svou dceřinou společnost Diakonie Českobratrské církve evangelické – středisko Západní Čechy. MOŽNOSTI TU JSOU o.p.s. podporuje vytváření nových pracovních míst, zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním a připravuje je na otevřený trh práce. V současné době zaměstnává přes 90 osob se zdravotním postižením. Mimo jiné provozuje restauraci Kačaba v Plzni, kavárnu Čajokraj v Horažďovicích a prodejny oblečení SECONDHELP. Společnost MOŽNOSTI TU JSOU podporuje otevírání nových poboček SECONDHELP po celé republice. Jedna z nich vznikla i ve Valašském Meziříčí. O tom, jak se vše seběhlo,  vyprávěl ředitel MOŽNOSTI TU JSOU o.p.s. Roman Hajšman.  

Představte, prosím, hlavní cíle projektu SECONDHELP.
Ideou sociálního podniku SECONDHELP je být významným zaměstnavatelem osob se zdravotním znevýhodněním na otevřeném trhu práce, s moderním přístupem k prodeji oblečení z druhé ruky a outletu. Cíle máme určené ve vizi SECONDHLEPU, která není ještě dotažená do finální podoby.
SECONDHELP je výjimečný franšízový koncept založený na úzké a stálé spolupráci obchodů.
Je to koncept, který tvoří síť franšíz SECONDHELPŮ jak uvnitř organizace MOŽNOSTI TU JSOU, zřizovatele SECONDHELPŮ, tak nezávislých organizací. Je připraven kdykoliv a kdekoliv zavést svůj franšízový koncept díky zpracované franšízové dokumentaci a v jejím souladu.

Na jakou cílovou skupinu je projekt zaměřen?
Projekt SECONDHELP se zaměřuje na osoby se zdravotním znevýhodněním, které mají motivaci k práci.

Kolik lidí z cílové skupiny obchody SECONDHELP v současné době zaměstnávají?
V rámci organizace pracuje v pobočkách SECONDHELP 28 osob z cílových skupin, franšízy mimo organizaci zaměstnávají dalších 22 lidí.

Jak funguje spolupráce plzeňských poboček SECONDHELP s programem pracovní rehabilitace, který probíhá v restauraci Kačaba?
Někteří účastníci pracovní rehabilitace následně nachází pracovní uplatnění v SECONDHELPU.

Podpořili jste otevření nové pobočky ve Valašském Meziříčí. Proč jste zvolili zrovna tuto lokalitu, která je od Plzně docela daleko?
Konzultací s námi získala 1. Valašská diakonická na zřízení SECONDHELPU finanční prostředky z ESF v rámci sociálního podnikání. Následně jsme tým vyškolili jak u nás v Plzni, tak jsme jej podpořili přímo v nových prostorách ve Valašském Meziříčí jak před otevřením, tak po otevření prodejny. Nadále jsme ve spojení a zajišťujeme podporu na dálku a při občasných návštěvách.

Pustit se do franšízového konceptu a ještě v prostředí neziskového sektoru vyžaduje důvěru a odvahu. A přestože se za dobu provozu SECONDHELPU bylo na projekt podívat již mnoho organizací, převážně z neziskového sektoru, nikdo z nich nenašel ani odvahu nebo důvěru v tento koncept. Paní ředitelka z 1.Valašské diakonické měla jak důvěru, tak odvahu. Myslím, že se jí to vyplatilo.

Kolikátá v pořadí je prodejna SECOND HELP ve Valašském Meziříčí? Kde plánujete otevřít další franšízy?
Mimo organizaci je to první franšíza. V současné době jsme v jednání se Vsetínem, Prahou, Sokolovem a Českými Budějovicemi.

Jakým způsobem podpořila o.p.s. MOŽNOSTI TU JSOU obchod SECOND HELP ve Valašském Meziříčí?
Podpořili jsme franšízu jak konzultací při podání žádosti na ESF, která byla úspěšná, tak předáním know-how franšízinkového konceptu SECONDHELPU, jehož součástí je také oblast grafická a oblast propagace.

Podporujete pobočky dlouhodobě, nebo už jsou některé z nich samostatné a vaši pomoc nepotřebují?
Prostředí trhu se neustále mění a na to je nutné ne se připravovat, ale být připraven. O všechny pobočky se staráme jak v podpoře marketingu, tak v prodeji zboží.         

Má obchod ve Valašském Meziříčí podobné spolupracující organizace, jako mají plzeňské pobočky Kačabu?
V současné době ještě ne, ale do budoucna přemýšlejí o podobném procesu podpory osob se zdravotním postižením.

Potýkáte se při otevírání nových poboček s nějakými potížemi, nebo jde vše hladce?
Každé otevření prodejny doprovází určité chvění z nejistoty a neznáma, které určitě ke každému podnikání a stejně tak k sociálnímu podnikání patří. Každé otevření prodejny má své větší či menší „porodní“ bolesti a tam, kde jsou nepřekonatelné překážky, prodejnu prostě neotevřeme.

Autor: Lenka Urmanová

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.