19. 3. 2014

Mléčný bar Naproti v Ostravě pomáhá handicapovaným

OSTRAVA - V dětství Olga Rosenbergerová milovala návštěvy mléčné jídelny v centru Ostravy, kam často chodila s maminkou. Když před několika lety přemýšlela, jakým způsobem zaměřit sociální podnikání, měla jasnou volbu. Počátkem roku 2012 Družstvo Naproti otevřelo v Zeyerově ulici mléčný bar.

Brzy si získal stálou klientelu a dostal se do povědomí široké veřejnosti. Navázal na klasické mléčné jídelny, které byly ještě před několika desetiletími velmi populární. Bylo však třeba přizpůsobit sortiment požadavkům moderní doby a zaměřit se na přípravu výrobků z kvalitních regionálních potravin.

Mléčný bar spolupracuje s lidmi s omezenou pracovní schopností. „Nalézt zaměstnání pro handicapované občany je v Moravskoslezském kraji velmi obtížné. V Asociaci Trigon, kterou vedu, se jim snažíme pomáhat a zapojujeme je do běžného pracovního procesu, což se bohužel ne vždy daří,“ doplnila Olga Rosenbergerová, která byla oceněna titulem Žena regionu Moravskoslezského kraje.

Všichni zdravotně znevýhodnění uchazeči o práci museli nejprve projít důkladnými psychologickými testy, aby se ukázalo, jsou-li na tuto práci připraveni. Nedílnou součástí přijímacího řízení byl také test manuální zručnosti, u kterého nechybělo například zjištění schopnosti namazat chleba. „Běžné činnosti se zaměstnanci často trénujeme, za dva roky existence baru se velmi posunuli a to nejen v profesním, ale také soukromém životě,“ uvedla Olga Rosenbergerová.

Velkou životní změnou byla práce v Mléčném baru Naproti pro Michaelu Stařinskou, vyučenou kuchařku a maminku šestiletého Adámka a tříletého Honzíka. Po narození dětí se potýkala se sociální fóbií a díky příjemnému kolektivu postupně dokázala své problémy překonat.  Zákazník tuto zábranu neodhalí, protože Michaela rozdává při obsluze úsměvy a radost na každém kroku.

Tři naleštěné vitríny baru přímo vybízejí k ochutnání dobrot. V široké nabídce nechybí ovocné poháry, koláče, gruzínské dorty, slané i sladké palačinky, deset druhů kávy či čaj z čerstvé máty. Číšník Ondřej Pokluda, který trpí lehčí formou invalidity, hostům rád doporučuje palačinku se špenátem a parmezánem. Do práce se těší, je rád, že našel jako vyučený kuchař uplatnění v příjemném a kamarádském kolektivu.  Největší frmol zde panuje vždy kolem poledne, kdy si mnoho zákazníků odskočí na lehký a chutný oběd. O oblíbenosti svědčí také zápisy v knize hostů. Terezie z Hradce nad Moravicí sympatickému jedenáctičlennému osazenstvu Mléčného baru Naproti ocenila úžasnou atmosféru při její narozeninové oslavě. Desítky dalších návštěvníků vyjádřily poděkování a pochvalu za příjemné prostředí, chutný jídelníček a milou obsluhu.

Rok 2014 začali v tomto sympatickém podniku, jehož zaměstnanci spolu s vedením myslí a jednají sociálně,  s novým menu. V pátek 28. února 2014 ho ochutnali novináři a další vážení hosté. Pro jejich chuťové buňky personál připravil italskou mrkvovou polévku, piadina s ovčím sýrem a rukolou či panna cottu s lesním ovocem. „V současné době je pro nás nejdůležitější stabilizovat náš podnik a upravit sortiment tak, abychom byli na trhu ojedinělí,“ sdělila novinářům Olga Rosenbergerová. Velkou pomocí jim zajisté bude nový automobil Škoda Roomster, jehož zakoupení umožnila Nadace ČEZ.

Autor: Vendula Holendová - Moravská tisková agentura Ostrava

www.naproti.com

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.