18. 3. 2014

Café Restaurant Kačaba: skvělé jídlo a příjemná atmosféra

Sociální podnik Café Restaurant Kačaba funguje v Plzni již od roku 2005. Hosté si zde mohou pochutnat na specialitách z čerstvých surovin, dát si lahodnou kávu či nadýchaný moučník. Obslouží je lidé se zdravotním znevýhodněním, kteří zde v rámci pracovní rehabilitace a chráněné dílny získávají pracovní a sociální dovednosti. Zřizovatelem Kačaby je obecně prospěšná společnost MOŽNOSTI TU JSOU o.p.s. Zřizovatelem společnosti MOŽNOSTI TU JSOU o.p.s. je Diakonie Českobratrské církve evangelické – středisko Západní Čechy. Vedoucí Kačaby Ladislav Nový (33) pracuje v Diakonii již 8 let. Dlouhodobě se věnuje práci ve sdružení Help Me, které pořádá letní tábor a volnočasové aktivity pro vozíčkáře. „Zkušenosti se sociálním podnikáním jsem nabyl až v Kačabě, na druhou stranu vždy sem pořádal mnoho kulturních akcí, angažoval se v mnoha organizacích a mám pocit, že oblast sociálního podnikání je pro lidi, kteří chtějí pracovat, mají nápady a chtějí vymýšlet,“ říká na úvod našeho rozhovoru.

Kdo přišel s myšlenkou založit sociální podnik a jací lidé se podílejí na realizaci projektu?
V roce 2005 přišli s myšlenkou založit Kavárnu a čajovnu Kačaba Šárka Káňová a tenkrát ředitel plzeňské Diakonie Roman Hajšman. Inspirací byla kavárna Vesmírna v Praze, která zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním. V současnosti zodpovídám za Kačabu já, pracuji zde 4 roky. Jinak Kačaba je zkratka slov kavárna, čajovna a bar.

Na jakou cílovou skupinu je projekt zaměřen?  
Projekt byl původně zamýšlen jako program pro osoby s mentálním postižením, nicméně časem se došlo k tomu, že na trhu není dostatek lidí s mentálním postižením, kteří jsou schopni práci zvládat tak, aby kavárna mohla fungovat, a aby to pro tyto lidi mělo opravdový smysl. Projekt byl původně spolufinancován Evropskou unií a Plzeňským krajem v rámci Společného regionálního a operačního programu – grantové schéma „Podpora sociálni integrace v Plzeňském kraji“. Časem jsme přešli na program pracovní rehabilitace a tzv. odpolední směny v rámci chráněné pracovní dílny.

Kačaba funguje od roku 2005. Kolik lidí dosud podnikem prošlo?
Je třeba rozdělit na dvě větve – pracovní rehabilitace a odpolední směna. V rámci pracovní rehabilitace prošlo Kačabou 46 lidí, z čehož 39 lidí program zdárně ukončilo a 30 jich pracuje na otevřeném trhu práce, což znamená vysokou úspěšnost 75%. Na odpolední směně zaměstnáváme lidi se zdravotním znevýhodněním, kteří nepotřebují podporu instruktorů jako při pracovní rehabilitaci. „Odpoledkáři“ pracují samostatně, nastupují v 15:00 na čtyři hodiny dvě směny, kavárna pak zavírá ve 23:00.

Jak dlouho trvá jejich zaškolení a trénink pracovníků, po jaké době si hledají stálé zaměstnání?
Pracovní rehabilitace trvá vždy jeden rok. Pokud účastníkovi schválí Úřad práce rehabilitaci, nastupuje do kavárny, kde pracuje na pozici pracovník obchodního provozu. Nejdříve se trénuje nad kavárnou v kanceláři sortiment, aby účastník věděl, s čím se na kavárně setká. Pak si za pomoci instruktorů zkusí obsloužit první hosty a začne vykonávat stálé věci jako úklid, mytí nádobí, příprava kávy, nápojů. Důležité je, že u nás dělá účastník všechno sám, samozřejmě má za sebou instruktora, který případně pomůže, ale důraz je kladen na to, aby to SÁM zvládal. Poslední tři měsíce přechází do tzv. tranzitního programu, tzn. pomalu přechází na nové pracoviště, většinou do našich spřízněných firem. Během roku s ním řešíme, co by chtěl dělat, jak si to představuje. Občas přijde s nereálnou představou, jako chci být kosmonaut atd., tak se ho snažíme podporovat v tom, co umí, zjistit, co by ho bavilo. Pak si začne vybírat z toho, jaké mu můžeme nabídnout možnosti a tak ty poslední tři měsíce je třeba 4 dny v Kačabě, 1 den na novém pracovišti s instruktorem, až to končí tak, že je 4 dny na novém pracovišti, 1 den v Kačabě. Vše je zakončeno slavnostním ukončením pracovní rehabilitace, na které dostane účastník diplom, dárky, pozve své kamarády, spolupracovníky, přijdou pracovníci z Úřadu práce, Magistrátu města Plzně. Na zakončení mluví o svém roce v Kačabě a na co jsou ostatní účastníci nejvíce zvědaví, jak se mu líbí v nové práci. Účastníci jsou pak motivovaní a těší se také, až půjdou na tranzit.

Jak probíhá vzdělávání instruktorů?
V Kačabě pracují 4 instruktoři pracovní rehabilitace včetně kuchaře, vedoucí tranzitního programu a vedoucí Kačaby. U instruktorů se jedná víceméně z 60ti procent o číšnickou práci, 40 procent jde o práci sociální. Pracovníci navštěvují kurzy, jak pracovat s lidmi s mentálním postižením, s psychickým onemocněním, protože díky tomu, že jedinou podmínkou pracovat u nás je invalidní důchod, mají instruktoři na „placu“ pestré spektrum lidí se zdravotním znevýhodněním. Vedoucí tranzitního programu se školí v nové legislativě zaměstnávání lidí s OZP, podporovaném zaměstnávání. Já jako vedoucí příliš mnoho času na vzdělávání nemám, mám pod sebou 35 lidí, kompletně celý chod Kačaby, takže když se dostanu přes papíry, chod kavárny a kuchyně, různé akce – koncerty, vernisáže, filmová promítání, domů, tak „jsem rád, že jsem rád“ :-).

Daří se obsazovat pracovní místa?
Pracovní rehabilitace má kapacitu 10 lidí, v současnosti jich zde máme 9. Občas je problém kapacitu naplnit, ale ne z toho důvodu, že by nebylo dost lidí, kteří by u nás chtěli pracovat, spíše naopak. Problém je, že člověk, který u nás chce pracovat, musí zvládnout týdenní praxi a ukázat, že opravdu je motivovaný a má alespoň minimální předpoklady k tomu práci zvládat. V tom je občas problém, lidé si myslí, že v Kačabě může pracovat každý, kdo má invalidní důchod. Samozřejmě jsme si vědomi toho, že naši zaměstnanci mají handicap, ale chceme po nich kvalitní práci stejně jako kdekoli jinde. Samozřejmě je tu rozdíl mezi účastníkem pracovní rehabilitace a zaměstnancem odpolední směny, který je profesionál, na druhou stranu na prvním místě je práce a spokojený zákazník.

Za jakými specialitami mohou návštěvníci do restaurace přijít?
V roce 2013 jsme otevřeli kuchyň, což byl pro nás významný posun dopředu a změnili jsme název na Café Restaurant Kačaba. Nabízíme zajímavé snídaně, denní menu – polévku a dvě jídla, z kterých jedno je vždy vegetariánské. Samozřejmostí jsou minutky, zajímavé jsou jídla z Goody Foody masa, které nabízíme jako jediní v Plzni. Jinak si může zákazník přijít dát vynikající kávu, nabízíme i speciální cibetkovou, výborné moučníky a vůbec nejlepší bude, pokud se k nám přijdete podívat. Čeká vás domácí, rodinné prostředí a vždy vlídná obsluha. Pro maminky bude jistě zajímavý uzavřený dětský koutek. Jídelníček řeším vždy s naším profi kuchařem, snažíme se o zajímavá, pestrá jídla s důrazem na tradiční českou stravu a hlavně kvalitní produkty.

Daří se naplňovat cíle projektu?
Co se týče cílů, jsme závislí na příspěvku Úřadu práce na pracovní rehabilitaci, který nás opravdu podporuje, jinak bychom tento program provozovat nemohli. Jinak se snažíme, aby naši zákazníci byli spokojení, přinášet novinky jak v jídelním lístku, tak v našich akcích, každý týden se tu koná zajímavá kulturní akce – koncert, promítání filmu, vernisáže. Tržby se zvyšují, ale zvyšuje se i konkurence a zákazník se chce dobře najíst, strávit pěkně volný čas a není pro něj zase tak důležité, jestli podpořil bohulibou věc. My tak musíme na sobě pořád pracovat a zlepšovat se. Ale pokud vezmeme za cíl kvalitní pracovní rehabilitaci s výsledky, zaměstnávání zdravotně znevýhodněných na odpolední směně, zvyšující se tržby a návštěvnost – ano, pak mohu říci, že cíle se daří naplňovat a těší mě, že k nám jezdí mnoho kolegů z jiných měst, organizací a učí se od nás, jak tu práci dělat dobře.

Potýkali jste se při realizaci projektu s nějakými překážkami?
Samozřejmě – jako všude jinde, bojujeme s financemi, i když se nám relativně daří dobře. Pokud by Úřad práce přestal podporovat pracovní rehabilitaci, pak bychom se dostali do problémů. Samozřejmě, program bychom mohli zrušit a zaměstnávat pouze „hotové“ zdravotně znevýhodněné, ale to byl úprk k lehčí cestě a to my nechceme. Přece jenom je fajn, když vidíme, že k nám přijde člověk, který má obrovský problém komunikovat, je nesamostatný a po roce jde do nové práce, je sebevědomý, našel si kamarády a pak se do Kačaby rád vrací jako host – to je asi největší odměna za naši práci.

Zhodnoťte, prosím,  možnosti zaměstnávání sociálně znevýhodněných skupin na Plzeňsku.
Možností tu příliš není, ale od toho tu je zde naše o.p.s. Možnosti tu jsou :-). Situace teď není vůbec růžová, chráněné dílny zanikají (podle zákona už pouze chráněná místa). Ale spíše jde o to vymyslet, co smysluplného by lidé se zdravotním znevýhodněním mohli dělat, a by to mělo i smysl finančně. Doba se změnila, nemůžeme se spoléhat na to, že nám někdo něco dá, ale sami vymýšlet, co můžeme my nabídnout.

Jaké jsou další plány s restaurací do budoucna?
Máme za sebou rozsáhlou rekonstrukci, vybudování restaurace, zateplení kavárny. V současnosti řešíme vybudování terasy, která nám v letních měsících zásadně chybí. Rádi bychom se do budoucna rozšířili a založili novou pobočku. V současnosti je něco v jednání, ovšem nechtěl bych zatím nic prozrazovat. Ale určitě nás sledujte :-)

Autor: Lenka Urmanová

http://www.moznostitujsou.cz/kacaba/

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.