6. 12. 2013

UrOburo 1

UrOburo neboli „Klenoty, které se usmívají“.
UrOburo je umělecký, šperkařský a zlatnický ateliér vytvořený italským sociálním družstvem typu B ,Město a zdraví´, které sídlí v Milánu a převážně se zabývá výrobou šperků. Sociální družstva typu B zajišťují integraci znevýhodněných lidí na trh práce. Minimálně 30% zaměstnanců těchto družstev musí náležet do zdravotně či sociálně znevýhodněných skupin.

UrOburo – velké O v názvu je had, který se točí dokola za vlastním ocasem a demonstruje tak cirkulaci umění a nikdy nekončícího designu; stále se vyvíjející projekt zaměřený na lidi s psychickou nemocí. Alchymistický symbol, že každý konec symbolizuje současně nový začátek.
Říká se od pradávna, že v každém umělci je tak trochu něco šíleného.
A co když v každém psychickém utrpení je současně i kus geniality?
A že se dá využít? Třeba k tvorbě šperků? Na tom stojí myšlenka UrOburo.

Sociální družstvo Město a zdraví bylo založeno v Milánu 30. září 1998. Toto sociální družstvo se zrodilo z myšlenky realizovat konkrétní opatření v oblasti zlepšení životního prostředí a oživení sociální integrace. Zaměřuje se zejména na jedince trpící nejrůznějšími psychickými poruchami, které se snaží začleňovat do běžného pracovního prostředí. Spolupracuje s různými psychosociálními centry (CPS – Centri Psico Sociali). Vytváří pracovní příležitosti pro mnohé lidi s psychosociálním handicapem.

Dnes má toto sociální družstvo 20 zaměstnanců, z toho 8 tzv. sociálně znevýhodněných (psychicky nemocných). Za poslední roky družstvo umožnilo návrat do normálního zaměstnání 20 sociálně znevýhodněným lidem.

V současné době se Město a zdraví zaměřuje na 3 hlavní aktivity:
1.    Zlatnický ateliér – UrOburo – je hlavní činností sociálního družstva; mají licenci na výrobu zlatnických šperků a vlastní obchod, vytváří malé série, artefakty, originální snubní prsteny a unikátní šperky. V ateliéru v centru Milána se nachází sídlo družstva, laboratoř i obchod. Věnují se i opravám, ale méně. Opravy nejsou tak rentabilní, je náročné získat klienta a udržet jeho důvěru.
2.    Oddělený sběr použitých oděvů – provádí se přes kontejnery ve spolupráci s městem Milán a specializovanými organizacemi, které se zabývají sběrem odpadů. Obsluhují  500 kontejnerů v Milánu a i části Lombardie. Třídí se ve speciálních centrech, 10% výtěžku jde na charitativní účely. V závěrečných zprávách se tyto dary vykazují. Zajímavostí je, že některé z těchto oděvů jsou prodávány do second handů jiných zemí.
3.    „Stát zvířat” – útulek (zaměstnává 2 znevýhodněné osoby a 1 tzv. běžence). Starají se o zvířata z veřejné veterinární stanice ve spolupráci s městem Milán – volně pobíhající zvířata se nesmí dle předpisů pohybovat na ulicích. Provoz je 24 hodin denně. V roce 2006 vyhráli soutěž jako nejlepší Chovná stanice psů a koček. Smyslem je vytváření   a udržování mezilidských vztahů prostřednictvím péče o zvířata – animoterapie. Před těmito úspěchy experimentovali i s kurzem vodičů nebo hotely pro psy. Ukázalo se však, že trh je malý a velice specializovaný (rozhoduje spíše vzdálenost poskytované služby). Zájem je i o výcvik vodících psů.

Autor: Martina Haverová

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.