7. 10. 2013

Rozhovor se zakladatelkou společnosti Anteris Terezou Bezpalcovou

Studio SVĚTÉLKO  je obchodní název pro chráněnou dílnu v centru Prahy, kde pracují  slabozrací a nevidomí maséři. Zakladatelka společnosti Anteris Tereza Bezpalcová založila sociální firmu, která nabízí zaměstnání lidem s postižením. Jako sociální firma není zaměřena na maximalizaci zisku, ale na sociální prospěšnost.

Znamená to také, že si můžete žádat o dotace a granty?
Ano, Úřad práce nám přispívá na jednotlivá pracovní místa.

Měla jste zkušenost s nevidomými? Co Vás přivedlo k myšlence vytvořit masérské studio?
Vystudovala jsem sociologii, takže sociální oblast je mi celkově blízká. V masérství mohou nevidomí a slabozrací svůj handicap přeformovat v profesní výhodu. Masáž od člověka se zrakovým handicapem je jiná, citlivější. Chtěla jsem jim dát možnost pracovně se uplatnit, aby mohli využít svých schopností a zejména svého jedinečného hmatu. Je velká škoda, když nemohou najít práci, pro kterou mají skvělé dispozice.

Jaké mají nevidomí maséři zkoušky, či školy? Jaké jsou Vaše požadavky při přijímání nových zaměstnanců?
V Čechách je střední škola Aloise Klara, kde mohou zrakově handicapovaní studovat tříletý nematuritní nebo čtyřletý maturitní obor Sportovní a rekondiční masér. Jinak kvalifikační masérský kurz pro slabozraké a nevidomé pořádá Pobytové rehabilitační a rekvalifikační středisko Dědina. Někteří, zejména starší ročníky, studovali na střední zdravotnické škole v Levoči na Slovensku. Absolventi těchto dvou škol a kurzu na Dědině jsou zdravotními maséry a mohou provádět masáže i ve zdravotnických zařízeních.  Standardní rekvalifikační masérské kurzy jsou komerční a nejsou pro člověka nevidomého či slabozrakého zcela vhodné. Navíc ani nemohou poskytnout takovou kvalifikaci jako zmíněné typy vzdělávacích zařízení, kde je výuka intenzivnější a absolventi získají kromě teoretických znalostí také bohatou praxi. To je velká výhoda oproti běžnému rekvalifikačnímu masérskému kurzu, který má rozsah pouze 150 hodin a na praxi zde není čas.

Jak si své zaměstnance vybíráte ?
Zájemce o práci u nás vždy požádám, aby mne namasíroval. Každého tedy zkusím na vlastní kůži. A to je mé hlavní kritérium. Je také důležité, aby měl svou práci rád a byl vstřícný ke klientům.

Jaký přínos má tato práce pro nevidomé, vnímají své povolání jako poslání, je dostatek jiných pracovních příležitostí?
Bohužel není, 70% lidí se zrakovým handicapem má problémy s nezaměstnaností. Najít si práci je pro ně celkově obtížné. Co se týče našich masérů ve Studiu Světélko, tak mohu říct, že je masírování skutečně baví. Těší je, když se k nim klienti vracejí. To je totiž známkou toho, že byli s masáží spokojeni a že jim pomohla.

Jaký je věkový průměr zaměstnanců?
Věkový průměr jsem nepočítala, ale nejmladší masérce je 28 a nejstarší je 48 let.  V současné době máme tři masérky a dva maséry.

Pro zaměstnance mohou být příjemné i vůně olejíčků, kterými masírují. Jejich smysly jsou vyvinutější než u zdravého člověka, reagují na intonaci, poznají a vycítí napětí v člověku …..
Určitě jsou vnímavější. Nemohou se spoléhat na zrak, takže informace a svět kolem nich o to více vnímají a přijímají prostřednictvím ostatních smyslů. Nevidomý člověk nevidí jak se tváříte, nevidí Vaše gesta. Je odkázán na to, co uslyší, nahmatá, ucítí. Vzhledem k tomu, že většinu informací člověk přijímá zrakem, nemají to v životě vůbec jednoduché. Masáž je celkově hodně senzuální záležitost. Není jen o sérii technicky dobře provedených hmatů, ale i o prostředí, přístupu maséra, příjemné atmosféře, ve které si člověk může odpočinout a zrelaxovat. Snažíme se proto, aby se klient cítil v bezpečí a vyšli jsme mu co možná nejvíce vstříc. Každý potřebuje něco jiného. Někteří klienti si například chtějí od začátku do konce povídat, jiní po deseti minutách usnou.

Pracují maséři na zkrácené úvazky?
Ano, u nás pracují dva dny v týdnu. Masírování je fyzicky náročná práce a také naši maséři většinou pobírají plný invalidní důchod, takže by neměli na plný úvazek pracovat.

Jak se Vám daří? Máte dost zájemců o masáž? Potřebovali byste více zákazníků?
Nás se v dnešní době velmi dotýká vlna slevových portálů, kde se nabízejí masáže za dumpingové ceny. To nám práci ztěžuje. Na druhou stranu, mnoho lidí se už na slevových portálech spálilo a začínají sledovat i jiná kritéria než je sleva. Určitou stabilní klientelu už jsme si vybudovali, určitě ale budeme rádi, když nás další lidé vyzkouší a případně doporučí dál svým známým. V současné době se snažím rozvíjet spolupráci s firemní klientelou. Masáž je vděčný zaměstnanecký benefit. Kromě masírování ve studiu jezdíme masírovat také přímo do firem, což šetří lidem čas. Navíc můžeme firmám poskytnout náhradní plnění, takže tato forma spolupráce má velmi dobrý  potenciál.  

Jaké masáže poskytujete? O jaké je největší zájem?
Je toho hodně. Děláme například klasickou, relaxační, lymfatickou masáž, reflexní masáž chodidel, reflexní masáž zad a šíje, měkké techniky. Výběr masáže docela záleží na ročním období. Na jaře a v létě je velký zájem o lymfatickou masáž, kterou provádíme poctivě ručně, nikoli jako přístrojovou. Na podzim a v zimě pak roste zájem o masáž lávovými kameny, která příjemně prohřívá a uvolňuje ztuhlé svalstvo.  Celoročně je největší zájem o klasickou masáž zad a šíje. V současné době, při sedavém způsobu života, lidi hodně trápí bolesti zad a krku. Běžné je, že od pětadvaceti let mají problémy se zády. Lidské tělo potřebuje pohyb, který mu často příliš nedopřáváme.

Popište, prosím, měkké techniky.
Měkké techniky se zrovna výrazně odlišují od ostatních masáží, v podstatě jde o masáž jen částečně. Pracuje se zde s měkkými tkáněmi, pro jejichž správné fungování je velmi důležité, aby byly ve vzájemném souladu.  Pokud nejsou, vznikají například lokální zatvrdliny ve svalech, které mohou být dost bolestivé. Měkké techniky se snaží nesoulad mezi jednotlivými měkkými tkáněmi napravit. Masér tady používá především techniky tření, řasení a protahování, pomocí kterých zlepšuje celkovou protažlivost a posunlivost měkkých tkání vůči sobě. Měkké techniky se také liší tím, že se provádějí bez oleje.

Vaši maséři jsou specializovaní pouze na určitý typ masáže, nebo ovládají všechny techniky?
Každý vždy perfektně ovládá klasickou masáž, to je základ. Vedle toho pak obvykle umí dvě až tři další masérské techniky.

Četla jsem, že určitá série cviků může plně nahradit dobrou masáž.
Za nejlepší cestu považuji, když se cvičení a masáže kombinují. Cvičení nemůže plnohodnotně nahradit účinky masáže a to platí samozřejmě i naopak.

Doporučila byste opakování?
Určitě je vhodné masáž opakovat. Zpočátku je dobré chodit na masáž jednou za týden. Po dvou měsících se může interval prodloužit na dva týdny. Zdravotní problém vzniká po mnoho let, takže ho nelze odstranit během jediné masáže. Jak ale víme od našich klientů, už po jediné masáži se lépe spí.

Určitě masáž vyzkoušíme, děkuji za rozhovor. Více na www.studiosvetelko.cz

Autor: Silvie Tombová


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.