30. 8. 2013

Hračkohraní v Hračkotéce

Kdo si zapomněl hrát, ztratil lehkost. Kdo ztratil lehkost, za chvíli zjistil, že nemá šťávu, radost z dění, bytí a ze života. Kdo tu a tam v sobě nenavštíví Pepka námořníka, medvídky od Kolína nebo Trnkovu Zahradu? Kdo by nezatoužil zlobit s Pipi punčochatou? Co když se pak jednoho dne touláme ulicemi města a narazíme na obchod, dětský koutek plný neotřelých hraček? Pak máme jasno! Hračky jsou navíc výtvarně zajímavé a barevně výrazné. Prostě nápadité! Vyrobené z příjemných materiálů, na dotek šetrných i k přírodě. Jsou z plně recyklovatelných materiálů dřeva a papíru.

Hračky, zdá se, rozvíjí nejen obrazotvornost, ale i zručnost. Není přeci větší radosti, než sestavit si sám! Pestrobarevné díly z kartónu se nemůžou dočkat, až se promění v aeroplán, raketoplán, plachetnici nebo stavebnici. Fantazii můžete popustit uzdu při sestavování létající vážky, veselého koníka nebo strašlivého trojrozměrného pavouka. Mimo tvořivých setů firma nabízí puzzle, hry, omalovánky a již hotové hračky. Hračkotéku založily dvě holky, které se později staly matkami, matičkami i šroubky. Hledaly kvalitní a tvořivé hračky pro své děti. Jejich hledání nebylo naplněno a tak založily vlastní obchod. Začínaly s provozováním toho internetového. Letos v lednu si konečně otevřely kamenný obchůdek pod názvem, který mají rády. Hračkotéka.

Všechny hračky, stavebnice i omalovánky bydlí pod jednou střechou ve Školské ulici. Nápisy na obchodě už na dálku září barvami. Kolemjdoucí i kolemjedoucí můžou již z tramvaje číst červeno-modro-zeleno-žluté, zkrátka pestré nápisy jako „Razítka, Magnety, Tvořivé sety.“ A hračky jdou na dračku. Jak jinak! Nejlépe se prodávají Magnetické booky, kostky z kartonu, ze kterých postavíte vysokánskou věž a pohádkové puzzle. Ani o novinky není nouze. Firma HABA nově dodává bezpečné hračky i pro novorozence. Všichni obyvatelé Hračkotéky prošli testem bezpečnosti a tak se hračky zaručují, že nikomu neublíží.

Dalším příjemným překvapením pro návštěvníky bude obsluhující personál, který tvoří zdravotně postižení lidé. Z vlastní zkušenosti musím říct, že tak ochotný a milý přístup je v pražských obchodech téměř nevídaný. Slečna na vozíčku mi s úsměvem sdělila podrobné informace o každé hračce, na kterou jsem se jen podívala. V krámku současně probíhá trénink pracovních dovedností těchto milých obsluhujících. Hračkotéka se tak řadí mezi podniky, které na postižené nezapomněly. Spolupracují, kromě jiných, s občanským sdružením Asistence nebo bezpečným prostorem pro růst s názvem Hnízdo.  

A náš cíl? Konkurenceschopný obchod s hračkami, který bude podporovat lidi znevýhodněné na trhu práce, převážně s fyzickým a kombinovaným postižením, vyjadřují své přání majitelky…

Autor: Petra Holzbachová


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.