7. 8. 2013

Sociální družstvo Rybka, Katowice

Snad nejslavnější sociální družstvo v Polsku funguje v průmyslových Katowicích, v jeho historické čtvrti Giszowiec. Do obecného povědomí se dostalo díky tomu, že je už třikrát navštívil předseda polské vlády Donald Tusk. To ale vůbec neznamená, že začátky podniku byly lehké. Bez usilovné práce jeho zakladatelů, ne vždy ohodnocené penězi, by Rybka nebyla tím, čím dnes je.

„Nápad se zrodil v roce 2009, po školení na téma sociálního družstevnictví, které zorganizovalo Centrum Lokální Aktivity w Nikiszowci. Tam jsem působila s manželem a synem. Už dříve jsme uvažovali o založení družstva, ve kterém bychom nabídli práci těžce umístitelným lidem z našich čtvrtí. Nevěděli jsme ale, jak by to mělo vypadat. To školení nám pomohlo v rozhodování“,  vzpomíná předsedkyně družstva Gabriela Szymkowiak. Následující rok rodina strávila konkretizací podnikatelských plánů, hledáním lidí a finančních zdrojů. Nakonec se to povedlo. „Našli jsme Sdružení regionální spolupráce, které realizovalo projekt Sociální družstva druhé generace. Náš nápad byl velmi dobře ohodnocen, jako jediní jsme získali plný počet bodů“, vypráví paní Gabriela.

V prosinci 2010 sedm lidí, z toho 2 zdravotně postižení, založilo družstvo. Družstevníci získali od Městského úřadu nebytové prostory, s tím, že si je sami museli opravit. „Na opravy jsme získali dotaci, ale ta zdaleka nestačila na úhradu všech nákladů. Proto jsme při opravách pracovali, bez nároku na odměnu, spolu se stavebními dělníky. V části opravené kuchyně jsme pekli moučníky a prodávali je na různých akcích. Tržby z prodeje jsme investovali zpět do oprav. Konečně 4. ledna 2012 jsme otevřeli kavárnu U Rybky“, pokračuje Gabriela Szymkowiak.

Kavárna U Rybky se od jiných podobných podniků odlišuje zaměřením na regionální slezskou kuchyni a velkým důrazem na kvalitu používaných surovin. Proto si její moučníky objednávají lidé na svatby, vánoce apod. Používají suroviny z ekologických oblastí, přestože jejich ceny jsou vysoké. „Moučníky pečeme pouze z másla, smetany, dobrého tvarohu apod. Nepoužíváme žádné polotovary ani náhražky. Pivo neodebíráme z velkých koncernů, máme asi 50 druhů z malých polských pivovarů, které vaří pivo podle starých receptur. To nás odlišuje od konkurence“, vysvětluje předsedkyně družstva. Doplňuje, že ani zmrzlina nemůže být z prášku, ale z opravdové smetany a vajec. Proto představitelé družstva jeli přes 200 km k vybranému výrobci, aby se na místě mohli přesvědčit o kvalitě.

V současnosti má družstvo sedm členů, z toho šest ze skupin znevýhodněných na trhu práce: tři zdravotně postižené, ostatní dlouhodobě nezaměstnané. V nejbližší době budou všichni zaměstnání na plný úvazek, navíc vedení družstva uvažuje o přijetí dalších šesti zaměstnanců, taktéž znevýhodněných.

Gabriela Szymkowiak přiznává, že tři návštěvy premiéra byly velkou reklamou pro družstvo. Využívají ji tak, že propagují sociální podnikání, pomáhají v začátcích jiným družstvům, organizují studijní návštěvy. „Jsme zváni na různá setkání věnována sociálnímu podnikání. Vedení města i kraje vidí, že podpora nově vznikajícím družstvům má smysl. Obyvatelé naší čtvrti se zúčastňují akcí, které organizujeme“, vypráví předsedkyně. Specialitou jsou tak zvané slezské večírky organizované ve spolupráci s Televizí Katowice. „Tyto večírky nám nepřinesly okamžitý zisk, ale díky nim jsme uskutečnili naše sny o propagaci slezské kultury a tradic. Podařilo se nám pozvat mnoho slavných osobností, s nimiž nyní spolupracujeme a to nám přináší i finanční prospěch“, popisuje Gabriela Szymkowiak. Právě v sídle katowické televize nyní družstvo otevírá svou první pobočku – bufet Rybka TV.

Autor: Danuta Chlupová


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.