19. 3. 2013

Cesta do Polska část 9. - Cieszyn, sociální podnik nadace Być Razem

Poslední sociální podnik v Polsku, který jsme navštívili během naší spětidenní cesty, sídlí v polském Těšíně (Cieszyn), kousek od hranice s Českou republikou. Provozuje jej Nadace rozvoje sociálního podnikání „ Być Razem” (v překladu „Být spolu“) v areálu bývalé továrny na výrobu barev.

Opuštěný areál, který byl v dezolátním stavu, město Cieszyn před několika lety opravilo a částečně vybavilo v rámci projektu spolufinancovaného Evropskou unií. Poté jej pronajalo nadaci. „Od tohoto okamžiku si musíme na sebe sami vydělat. Nedostáváme z městské pokladny žádné dotace“, řekl nám místopředseda Dariusz Bożek, jenž nás seznámil s historií i současností podniku. Aby v opravených halách bylo možné začít provozovat výrobní činnost, bylo třeba je dovybavit. Nadace neměla žádnou historii, proto, aby mohla dostat bankovní úvěr, zaručili se za něj svým osobním majetkem členové předsednictva.

Mohli jsme si prohlédnout celý areál, v němž je několik dílen: prádelna, truhlárna, krejčovská dílna a zámečnická dílna. Pracují v nich lidé zdravotně postižení a také bezdomovci, kteří našli novou šanci v Centru sociální edukace, jehož zakladatelem (stejně jako i zakladatelem nadace) je Sdružení vzájemné pomoci „Być Razem“. Vesměs, dle objemu zakázek, jsou najímaní na základě dohod o pracovní činnosti nebo o provedení práce.

V areálu fungují také tři samostatná sociální družstva, která využívají zázemí a poradenství nadace „Być Razem“. Jedno z nich zajišťuje stravování pro pracovníky podniku a cateringové služby. Poradenská a školicí činnost pro nově vznikající subjekty sociální ekonomiky, jak rovněž organizace studijních návštěv je jednou z důležitých činností nadace.

Organizace dokázala, že sociální podnik nemusí být pouze dodavatelem jednoduchých služeb, případně subdodavatelských prací. „Již dlouho jsme snili o výrobě vlastního produktu od začátku až do konce“, prozradil Dariusz Bożek. To se povedlo díky mezinárodnímu projektu, v jehož rámci studenti designu z Polska a Izraele navrhli několik zajímavých dárkových předmětů z přírodních materiálů, vesměs ze dřeva a kovu. Projekty tvořili speciálně pro nadaci „Być Razem“. Ty nejzajímavější začala nadace vyrábět ve svém sociálním podniku. Výrobky jsou dodávány pod značkou Well Done, jež je chráněna. Tyto pozoruhodné, umělecky pojaté drobné užitkové předměty (např. svícen ve tvaru stromečku nebo dvojitá pokladnička–prasátko) kupují především firmy jako dárky pro své obchodní partnery.

 

Autor: Danuta Chlupová

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.