19. 3. 2013

Cesta do Polska část 6. - Klucze, sociální družstvo „Opoka“

Ve středu ráno jsme opustili Strzelce Opolskie a vydali jsme se do obce Klucze, která se nachází na pomezí slezského a malopolského vojvodství. Neziskový sektor je v Kluczích velmi aktivní. V obci, kde žije 15 tis. obyvatel, působí 34 sdružení. Dvě z nich založila před čtyřmi lety sociální družstvo „Opoka”.
„Začalo to tím, že pět místních nezaměstnaných žen chtělo založit sociální družstvo dle zákona platného od roku 2006. Měly dostat dotaci z Úřadu práce. Nakonec se ale zalekly finančních závazků a odpovědnosti. V této situaci dvě místní sdružení – Křesťanské dobročinné sdružení a Sdružení pro rovnovážný sociálně ekonomický rozvoj „Klíč“ – využila novelizaci zákona a založila sociální družstvo dvou právnických osob, v němž jako první byly zaměstnány ženy, které původně chtěly družstvo samy založit“, vyprávěla o začátcích vedoucí kanceláře „Opoky“ Grażyna Jeleńska.

Družstvo vedou Agata Swędzioł (předsedkyně) a Agnieszka Ścigaj (místopředsedkyně), o nichž Jeleńska říká, že jsou motorem jeho rozvoje. Podnik se rychle rozvíjí – zatímco v roce 2009 měl 5 zaměstnanců, letos jich je už 45.
Začátky byly velmi těžké. Nově vzniklé družstvo dostalo pouze dotaci 20 tis. zlotých na rozjezd ze Střediska sociální pomoci v Kluczích. První podnikatelskou činností, která dodnes je hlavní náplní „Opoky“, byly stravovací služby. „Ze začátku jsme vařily v kuchyni místní základní školy, kterou nám bezplatně zapůjčila vstřícná ředitelka, dnes místostarostka obce“, vzpomínala Grażyna Jeleńska. Doplnila,že dodnes má družstvo i celý neziskový sektor v Kluczích výborné vztahy s místní samosprávou. V rozjezdu pomohla „Opoce“ velká zakázka ze Střediska sociální pomocy. Od roku 2009 chudí, závislí na sociálních dávkách, dostávají část plnění od státu formou poukázek na teplé jídlo. Družstvo začalo vařit 300 takovýchto obědů a zorganizovalo výdejní místa v různých částech obce. I když státní dotace na obědy pro chudé je velmi nízká, zakázka umožnila družstvu vydělat alespoň na mzdy zaměstnanců.

„Opoka“ časem založila vlastní nekuřáckou restauraci (nyní otevírá druhou), provozuje cateringové služby – jak pro firmy, tak pro soukromé osoby. Provádí školicí činnost, organizuje studijní návštěvy pro zájemce o sociální podnikání a provádí i drobné srtavební práce. Nyní připravuje rozjezd pečovatelské služby.

„Opoka“ zaměstnává lidi se zdravotním postižením. Za tímto účelem zřídila v loňském roce tak zvaný Zakład Aktywności Zawodowej (pracovně rehabilitační zařízení – zvláštní právní forma zaměstnávání znevýhodněných osob). Významnou roli zde hraje finanční pomoc ze Státního fondu rehabilitace zdravotně postižených. Činnost ZAZ-u se řídí zvláštními předpisy. Handicapovaní se v něm nejdřív připravují pro výkon povolání, pak zde získají zaměstnání. Pracují na zkrácený úvazek a denně mají nárok na hodinu rehabilitace. Rehabilitační zařízení je přímo součástí podniku.

 

Autor: Danuta Chlupová

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.