19. 3. 2013

Cesta do Polska část 4. - Strzelce Opolskie, Strzelecké sociální družstvo

Sdružení „Barka“ ve Strzelcích Opolských, které jsme navštívili v úterý podvečer, spolupracuje se Strzeleckým sociálním družstvem. Tam nás uvítala jeho předsedkyně Joanna Kaluża. Družstvo provozuje restauraci a hotel, proto jsme na místě měli zajištěnou i večeři a ubytování.

Strzelecké sociální družstvo vzniklo transformací dřívější tak zvané pomocné hospodářské jednotky Centra sociální pomoci ve Strzelcích Opolských. Bylo založeno před dvěma lety, v lednu 2011. Jeho zakladateli jsou dvě právnické osoby: město Strzelce Opolskie a Strzeleckie Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Edukacji Lokalnej (sdružení podporující rozvoj lokálního vzdělávání).

V současné době družstvo zaměstnává 27 lidí, z toho třetinu tvoří zaměstnanci ve věku přes 50 let, což je kategorie osob hůře uplatnitelných na trhu práce. Hlavní činností družstva je provoz jídelny, která denně připravuje cca 450–500 obědů, mj. pro žáky místních škol a také obědů, které dostávají příjemci sociálních dávek jako naturální plnění od státu. Družstvo provozuje také cateringové služby. Další jednotkou je hotel Zajazd Strzelecki. Kromě toho podnik provozuje dva bufety – jeden pro pracovníky průmyslové zóny, druhý na koupališti.

Družstvo zabezpečuje pro místní samosprávu ubytování osob, které se ocitly v náhlé krizové situaci – např. v důsledku požáru nebo jiné živelné pohromy. V zrekonstruované části budovy město zřídilo chráněné byty pro seniory. Měli jsme možnost navštívit jeden z těchto bytů a pohovořit s jeho spokojenou obyvatelkou, která již oslavila 90. narozeniny. Chráněné byty jsou vybaveny signalizačním systémem, který provozuje sociální družstvo. To zároveň zabezpečuje v bytech úklidové služby.

Prostřednictvím sociálního družstva, jehož je spoluzakladatelem, může město realizovat ekonomicko–sociální cíle a plnit takové úkoly, jako je zajištění sociálních obědů (tato povinnost vyplývá z vládního programu), ubytování osob v nouzi apod.

 

Autor: Danuta Chlupová

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.