19. 3. 2013

Elekce pod křídly Farní charity Česká Lípa (FCH CL)

Sociální podnik Elekce s. r. o. založila Eva Ortová (36 let), která stojí v čele Farní charity Česká Lípa už od jejího počátku. Důvod byl nabíledni. Farní charita v rámci své chráněné dílny zabývající se zahradnickými a úklidovými pracemi má množství zakázek, ale na některé práce zaměstnanci nestačí fyzicky. Rozhodla se založit sociální podnik, zaměstnat dlouhodobě nezaměstnané a jinak sociálně vyloučené osoby avšak bez zdravotního handicapu.

Diecézní charita Litoměřice, jakožto nadřízený orgán FCH CL, však nové podnikatelské aktivity nedoporučila realizovat. Ale Eva Ortová se nevzdala. Sepsala projekt se svým švagrem a podali ho za sebe. Eva měla bohaté zkušenosti z Farní charity, snažila se tedy v rámci projektu eliminovat co nejvíc krizových situací. Jako například: aby si pracovník nemohl odnést něco z majetku firmy nebo v pracovní době lenošit. Věděla, že budou pracovat s křovinořezy, pilami a jinými drahými nástroji. Na potřetí byl projekt v roce 2012 přijat a schválen.

Začátky by Elekce bez Farní charity asi vůbec nepřežila. Spojení s chráněnou dílnou se ukázalo jako velmi funkční. Lidé v chráněné dílně jsou prověřenými pracovníky, kteří si své práce velmi cení. Mají vysoké pracovní nasazení, nikde nelelkují a neposedávají. Jejich počínání motivovuje i pracovníky Elekce ke stejnému tempu a výkonům.

Na společných zakázkách se práce rozdělují podle fyzických možností, zaměstnanci Elekce sekají, řežou a odklízejí těžké kusy, zaměstnanci chráněné dílny hrabou, odvážejí trávu, plejí, zametají.

Eva Ortová má radost, že se podařila dobrá věc, ale ani společnost Elekci, ani Farní charitu nepovažuje za dílo své, ale za dílo Boží. V šestnácti letech začala se svým budoucím mužem a švagrem chodit na katechismus a nechali se pokřtít. Později ji pan farář navrhl založit Farní charitu, která v místě nebyla. Eva se v roce 1999 výzvy chopila a dnes charita čítá cca 60 zaměstnanců. Víra Evu Ortovou inspiruje, hledá ji v každodenních skutcích. Dbá na to, aby potlačila své ego a věci dělala s vnitřní pokorou, tak jak si žádá Bůh.

www.elekce.cz

 

Autor: Vendula Kubín


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.