14. 3. 2013

Přírodní úkaz Stanislav Sadílek a jeho zázračná cesta z knedlíkového těsta

Stanislav Sdílek (60 let) má profitující Knedlíkárnu v Doksech, prosperující Holiday camp ve Starých splavech u Máchova jezera, hospodu a vinárnu U Kapra v centru Prahy.
Knedlíkárna sídlící ve staré továrničce zaměstnává 18 pracovníků, nabízí 22 druhů knedlíků a halušky, vše s certifikátem kvality. Kvalita se vyplácí a šéfkuchaři vyhlášených restaurací na knedlíky z Doks nedají dopustit. Díky tomu je kupují i nemocnice a školy. V sezóně si můžete pochutnat na knedlících v Holiday campu. Na první pohled nic zvláštního, až na to, že téměř všichni pracovníci, i ti vedoucí, jsou původně děti ulice či uprchlíci z dětských domovů. Pan Sadílek vymyslel geniální způsob, kterak ze zoufalých bytostí bez smyslu života, často závislých na drogách, alkoholu a automatech, udělat chlapíky nezávislé, vědomé si vlastní hodnoty a za svůj život zodpovědné.
Krátce po revoluci si přivedl syn pana Sadílka domů kamaráda, který uprchl z dětského domova. Úřady byly v té době rychlé ve svěřování do péče, tak měli u Sadílků přírůstek. Takových mladých mužů byly tehdy plné ulice. Nakonec se k Sadílkům nastěhovali další a další přicházeli. Pan Sadílek hledal způsob jak je zabavit, uživit a ukázat jim smysl života. Koupil na splátky kemp u Máchova jezera, v dost omšelém stavu. Byl duben, s klukama začali horečnatě připravovat sezónu. V létě už měli první hosty. Kemp splňoval co bylo třeba, kluci byli zaměstnaní, šlo o jednoduché práce, které zvládali. Každý měl osobní zájem na tom, aby zisk byl co nejvyšší. V září končí sezóna, poplatili co měli a věděli, že na zimu nezbyde nic. Zkoušeli prodávat zeleninu, živit se autodopravou – prodělali kalhoty.
Jednou v noci z hecu uvařili 10 knedlíků dost pochybných tvarů a různé kvality. Ten den se všechny prodaly v nedalekém stánku. O dalším předmětu podnikání bylo rozhodnuto. V Jestřebí si pronajali bývalou Jednotu a začali s velkovýrobou knedlíků. Po čase byl objekt prodán a museli se stěhovat. Koupili si dnešní budovu v Doksech, dílem na úvěr, dost peněz už vydělávali i jinde. Knedlíkárna v Doksech má v celém přízemí výrobnu, v dalších dvou patrech je přibližně deset pokojů pro pracovníky a jejich rodiny. Na tržbách se v současné době podepsala krize, ale pořád je o co stát. Nicméně v době konjuktury byly v sezóně běžně tržby 100.000 Kč za den.
Tomu se říká sociální podnik snů a to vše bez koruny podpory státu!

www.knedlikarnadoksy.cz, www.holidaycamp.regin.cz

 

Autor: Vendula Kubín

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.