Aktuality

  21. 3. 2020

Informace ke koronaviru

Sociální podnikatele upozorňujeme na Program na ochranu zaměstnanosti, který připravuje MPSV.

MPSV v reakci na hrozící epidemii koronaviru připravilo sadu opatření ke zmírnění dopadů této mimořádné situace na zaměstnanost v ČR – tzv. Program na ochranu zaměstnanosti (dále jen „Program“)

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) předloží balíček klíčových opatření Vládě ČR. „Program“ může být schválen jako nařízení vlády, což umožňuje §120 zákona o zaměstnanosti a je to nejrychlejší způsob řešení nastalé situace.

„Program“ řeší hlavní problémy. Jde zejména o výpadek pracovní síly kvůli karanténě, nedostatečnou maximální délku ošetřovného, nebo pokles poptávky.

Zaměstnavatelům, jejichž hospodářská činnost bude ohrožena, bude poskytován příspěvek na částečnou či plnou úhradu náhrad mezd nebo platů, které vyplatili svým zaměstnancům z důvodu nařízení karantény (překážka na straně zaměstnance) nebo na straně zaměstnavatele (prostoj, částečná nezaměstnanost).

Příspěvek bude poskytovat ÚP ČR, výše a doba poskytování bude závislá na důvodu vzniku překážky v práci. U každého zaměstnance bude nutné odlišit důvod překážky v práci.

Další informace rezortu k aktuální situaci lze sledovat zde.


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.