Aktuality

  21. 6. 2018

Česká spořitelna se dohodla s Evropským Investičním Fondem: sociální podniky získají přístup k 12 milionům euro

Tisková zpráva České spořitelny

Vůbec poprvé získávají sociální podniky v Česku reálnou finanční podporu ze strany EU.

Česká spořitelna podepsala s Evropským Investičním Fondem (EIF) záruční smlouvu pro sociálně prospěšné podnikání, které výrazně zvýší dostupnost financování pro podnikání se sociálním přesahem v České republice.

Evropská komise poprvé podporuje společensky prospěšné podniky až do výše 500 000 EUR. Díky zárukám poskytovaným v rámci programu EaSI (program EU pro zaměstnanost a sociální inovace) mohou získat financování i sociální podnikatelé, kteří by za běžných okolností na financování nedosáhli. Záruku lze použít na provozní i investiční financování.

EIF a Erste group podepsala záruční smlouvu s Českou spořitelnou a dalšími šesti bankami v rámci této nadnárodní bankovní skupiny Erste. Banky tak v příštích pěti letech budou moci na sociální podnikání poskytnout úvěry ve výši 50 mil. EUR více než 500 společensky prospěšným organizacím v Česku, Rakousku, Chorvatsku, Maďarsku, Rumunsku, Slovensku a Srbsku.

Česká spořitelna má pro podniky se sociálním přesahem v následujících pěti letech k dispozici financování ve výši 12 milionů eur.

Záruky EIF zvýší dostupnost tohoto financování pro sociální podnikatele, a také přispějí ke zlevnění úvěrů,“ uvedl Otto Mach, manažer sociálního bankovnictví v České spořitelně.

Podpisem garanční smlouvy s EIF vztahující se na oblast sociálního podnikání potvrdila Česká spořitelna svoje vedoucí postavení v této oblasti. V rámci sociálního bankovnictví již Česká spořitelna poskytla téměř miliardu korun na zhruba 350 podnikatelských projektů se sociálním přesahem. Kromě samotného financování navíc spořitelna zprostředkovává sociálním podnikatelům klíčové poradenství a vzdělávání, které pomáhají k vybudování dlouhodobě udržitelného modelu fungování.

 

Pro další informace prosím kontaktujte Tiskové centrum Finanční skupiny České spořitelny:

Filip Hrubý
Tiskový mluvčí ČS
Tel.: +420 775 011 550
E-mail: fhruby@csas.cz

E-mail: tiskove_centrum@csas.cz
Tel.:+ 420 731 647 004


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.