Aktuality


Kavárna Mezi Řádky - tisková zpráva

V srpnu byla otevřena Kavárna Mezi Řádky, další vlašťovka na poli sociálního podnikání v Praze.

V srpnu letošního roku byla ve Štefánikově ulici otevřena Kavárna Mezi Řádky. Další sociální podnik občanského sdružení Etincelle, který zaměstnává lidi s lehkým mentálním postižením. Kavárna je navíc zkombinovaná s pekařstvím a knihovnou s bohatým výběrem sci-fi literatury. Tu kavárně věnovala Barbara Nesvadbová jako pozůstalost po svém otci Josefu Nesvadbovi. Zvláštnost této kavárny podtrhuje navíc originální interiér, kde kniha slouží nejen ke čtení, ale i jako dekorace.

V této netradiční kavárně dostalo šanci dvanáct lidí, kteří by jinak práci jen těžko hledali. „Běžní zaměstnavatelé jsou často překvapeni, že lidé s postižením dokáží pracovat stejně dobře jako zdraví lidé,“ říká vedoucí sociálních služeb Michaela Šulcová, která má na starosti kromě jiného i nácvik pracovních dovedností. Ty se učí klienti do nejmenších detailů několik měsíců dopředu. Učí se například, co a jakým způsobem říkat zákazníkům, jak si zapsat objednávku, a hlavně jak vše udělat správně a s klidem.

„První dny po otevření byli všichni nervózní, a dělali i chyby, ale už po prvním týdnu se vše zklidnilo. Je vidět, že naši zaměstnanci den ode dne získávají více důvěry ve své schopnosti.  Někteří zákazníci si už ani nevšimnou, že je obsluhuje někdo trochu jiný“, popisuje začátky kavárny ředitel občanského sdružení Jakub Knězů.
Kavárna je otevřená od časného rána až do večera. Ráno slouží kavárna hlavně jako pekařství, přes den je možné zajít na lehký oběd, a večer si při autorském čtení, které se kavárna také chystá pořádat, dát točené pivo.

 

O všech chystaných akcích a novinkách se dozvíte na  facebookové stránce kavárny www.facebook.com/kavarnameziradky.

 

Občanské sdružení Etincelle
Kavárna Mezi Řádky, Štefánikova 40, Praha 5
Telefon na rezervaci: tel. 731 443 173
Podpora a propagace – Radka Prokopová: 605 272 170
https://www.facebook.com/kavarnameziradky.
www.kavarnameziradky.cz


Další informace o kavárně:

Kavárna o své zákazníky usiluje nejen kvalitními službami, ale také nabídkou kvalitních produktů. Kromě kávy a dalších nápojů, nabízí především lehké obědy, polévky, saláty a bagety mnoha druhů.  Jelikož součástí kavárny je i pekařství, je možné si vybrat z několika druhů chleba a dalšího pečiva. Pro ukázku jmenujme například tradiční kváskový chléb, kořenový chléb, nebo třeba obzvlášť chutný chléb škvarkový. Ke kávě si je možno vybrat z několika druhů dezertu, nebo sladkého pečiva. Veškeré pečivo se vyrábí v pekárně v Jílovém u Prahy, kterou rovněž provozuje občanské sdružení Etincelle.
Každý návštěvník si při vstupu do kavárny všimne, že je plná knih. Některé jsou určené na čtení, jiné tvoří jen dekoraci interiéru. Knihovnu tvoří pozůstalost knih po Josefu Nesvadbovi, kterou kavárně darovala jeho dcera spisovatelka Barbara Nesvadbová. Jedná se zejména o knihy ze sci-fi žánru. Tituly jsou převážně pro dospělé, ale své si najdou i děti. V kavárně našly uplatnění také dvě osoby nad padesát let, takže kavárna má svou vlastní knihovnici a knihovníka. Ti mohou poradit nejen s výběrem titulu knihy ke čtení, ale i s tabletem s připojením na internet, který si je možné na místě zapůjčit.

Kavárna je nekuřácká, je zde možnost připojení k Wi-fi zdarma. V kavárně se myslí i na děti. V prostoru knihovny je pro ně připravena krabice s drobnými hračkami a omalovánkami, dětská židlička a na toaletě pak pro nejmenší přebalovací pult.

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.