MPSV

  datum konání: 14. 10. 2021

Environmentální sociální podnikání jako důležitý pilíř podpory lokální ekonomiky a místního rozvoje

KDY: 14. 10. 2021, 11:00 - 17:00
KDE: Valašské Meziříčí, pořadatel 1. Valašská Diakonická

LEKTORKA: Markéta Vinkelhoferová, spoluzakladatelka sociálního podniku Fair & Bio pražírna a předsedkyně správní rady Tematické sítě pro sociální ekonomiku (TESSEA). Expertka na uplatňování zásad udržitelného rozvoje v praxi. V ČR organizuje na téma sociální ekonomika semináře, workshopy a konference, přispívá svým vystupováním i na zahraničních akcích.

PROGRAM:
V době následků klimatické změny a dalších ekologických problémů se společně podíváme na to, jak se dají lokálně řešit environmentálním sociálním podnikáním v souladu s evropskými a globálními trendy.
O co jde a jak lze takovými aktivitami přispívat udržitelnosti života na naší planetě? Jak konkrétně environmentální sociální podniky přispívají ke zkvalitňování života na venkově i ve městech, komunitnímu rozvoji, podpoře lokální ekonomiky a zabraňují odlivu lidí z venkova do měst?

Jak se dají environmentální problémy způsobené následky klimatické změny a negativním působením člověka (např. intenzivním konvenčním hospodařením na polích i v lesích) řešit environmentálním sociálním podnikáním? Jinými slovy: Jaký konkrétní přínos pro místní ekonomiku, komunitu a životní prostředí mohou takové podniky mít?

Představíme existující příklady dobré praxe z ČR i zahraničí – od kaváren, bister a gastro-zpracoven přes bezobalové prodejny až po re-use centra. Probereme jednotlivé principy naplňování environmentálního sociálního podnikání v praxi (ekonomický, sociální, environmentální a místní) a pohovoříme o strategiích takových firem, aby byly dlouhodobě udržitelné.
Součástí semináře bude exkurze v environmentálním sociálním podniku Mýdlárna Koukol ve Volfarticích u České Lípy.


Kapacita účastníků je omezena na 10 osob, vyčkejte tedy na pozvánku emailem, bez ní nebude možné se semináře účastnit. Poslední slovo při výběru účastníků má lektorka. Registrace zde.

Seminář proběhne v rámci projektu MPSV ČR Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.