18. 10. 2015

Vůně čistého prádla, spokojenosti a úspěchu – PRÁDELNA RÁJ

Sedím na dvoře bývalého statku s usměvavou ženou, plnou energie. Paní Martina Brádlerová je spoluzřizovatelkou obecně prospěšné společnosti ISIS – M. V budově vedle nás perou pračky, suší sušičky a mandlující ženy mne překvapují rychlostí s jakou jim jde práce od ruky.

Prádelna Ráj u Jíčína je na roztrhání, po třech letech provozu má přes sto klientů, většinou hotely a penzióny od Krkonoš, přes Střední Čechy až po Doksy, a další zákazníci se díky dobré pověsti hlásí sami. „ Slýchávám pokojské jak si prádlo od nás pochvalují,“ říká mi hrdě mladík, který prádlo klientům vozí. Doprava tam i zpět je započítána do ceny praní. Prádlo vám tu vyperou za použití ekologicky šetrných prostředků jemných vůní, opraví, chcete-li, nebo půjčí, máte-li ho nedostatek. Také můžete místo dopravy použít sběrnu v Jičíně ve Stacionáři Kamarád pro mentálně postižené. Přímo v prádelně pracuje jedenáct zaměstnanců, (ty, které tu vidím, vypadají nadmíru spokojeně). Většina pracovníků patří do sociálně znevýhodněných skupin na trhu práce ze zdravotních důvodů. V sezóně, tedy v létě a v zimě, je třeba ještě najmout brigádníky, aby vůbec bylo možné množství zakázek stihnout.

Stav, který popisuji je ovoce tříleté soustavné a trpělivé práce obou zřizovatelů, paní Martiny Brádlerové (zajišťuje provozní chod firmy) a pana Miroslava Víznera (zajišťuje technický chod firmy). Začátky tak oslnivý úspěch nenaznačovaly.

Nápad založit sociální podnik zrál v hlavě paní Brádlerové delší dobu. Od dětství byla zvyklá pohybovat se v blízkosti sluchově postižené tety a dobře věděla, jak lidé se zdravotním handicapem obtížně hledají práci. Další kostičkou do zdařilé skládanky byl nevyužitý statek v Příchvoji u Jičína, vesnici, kde Martina Brádlerová trávila dětství. K tomu měla podnikavá žena chuť na nějaký čas změnit prostředí autodopravy v Jičíně, ve kterém pracovala už léta, a prozkoumat oblast, kde by mohla být prospěšná i lidem, kteří to nemají v životě se svými zdravotními problémy nejlehčí.

Přemítala nad několika nápady. Prádelna se nakonec jevila jako projekt, který splní všechny podmínky a má šanci – v místě široko daleko nemá konkurenci, statek bude mít novou funkci, hospodářské budovy se přestaví na prádelnu, bude možné zaměstnávat lidi ze znevýhodněných skupin.

Statek byl zakoupen, projekt byl schválen a dotačně podpořen. Z Evropského sociálního fondu v ČR z OPLZZ se pořídilo i vybavení. Chyběli už jen zákazníci. Na první rok v tomto ohledu nevzpomíná Martina Brádlerová nejraději, objížděla penziony, hotely, většinou nechtěli měnit své zvyklosti a nová prádelna neměla reference. Doslova po jednom získávala nová firma své příznivce a klienty, postupem času si získala pověst kvalitního dodavatele, spolehlivého po všech stránkách. Zakázníků začalo příbývat a přibývá stále, firma je úspěšná. Na intenzitě své práce ale zřizovatelé neubrali, dobře ze svých zkušeností vědí, že kdo usne na vavřínech, nemívá příjemné probuzení. To, zdá se, v Příchvoji nehrozí. Budeme držet palce, ať si zasloužené místo na slunci prádelna Ráj udrží.

 

Tvorba článku je financována z projektu MPSV Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo: CZ.1.04/3.1.00/04.00011.


Autorka: Vendula Kubín

 

 

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.