12. 1. 2016

Jeden z nejmladších sociálních podniků Café Spolek se představuje aneb Café SPOLEK – to je jiné kafe

V květnu 2015 se paní Lenka Vojtíšková rozhodla zřídit sociální firmu, kterou nazvala Café Spolek. Sídlí v Mohelnici. Chtějí být místem, kde se scházejí lidé bez ohledu na vzdělání, původ a věk, nabízejí regionální produkty nejvyšší kvality a snaží se chovat ekologicky. 

Paní Lenku Vojtíškovou, mladou podnikatelku, jsem požádala, aby se podělila o své zkušenosti:
Co Vás vedlo k založení sociálního podniku? Proč jste se rozhodla podnikat „sociálně“?
Být sociálním podnikem pro nás byla zcela přirozená volba. Ještě když Café SPOLEK fungovalo jen v rovině úvah a představ, mělo už v sobě základy sociálního podniku, tedy udržitelnost, rozvoj komunity a ekologičnost. A pro mne osobně, jako člověka, který vystudoval sociální práci a dlouhodobě propadl dobrovolnictví, je respekt k okolí a snaha toto okolí rozvíjet a kultivovat, naprosto zásadní.

Podnikáte jako OSVČ. Proč jste si vybrala tuto právní formu? Neuvažovala jste třeba o „neziskovce“?
Forma OSVČ se zdálo v době zakládání podniku jako nejjednodušší varianta. A dál se uvidí, jsme teprve na začátku.

Jak hodnotíte Vaše sociální podnikání po necelém půl roku činnosti?
Máte pravdu, jsme velmi mladý podnik a věřím, že to nejlepší máme ještě před sebou. Co se nám však za tu krátkou dobu povedlo, je, že jsme vytvořili opravdu útulné a originální prostředí. Když vám někdo z hostů řekne, že takový podnik tady dlouhou dobu chyběl, tak to opravdu potěší. Nabízíme kvalitní, domácké a regionální produkty. Pokud je produkt lokální a bez zbytečných obalů, má u nás zelenou.

Na Vašem webu se můžeme dočíst, že organizujete nejrůznější akce a rozvíjíte komunitu. Oslavujete maloměsto. Podporujete alternativní trávení volného času, to je dnes velmi potřebné a populární. Můžete tyto aktivity čtenářům přiblížit?
Když se řekne maloměsto, mnoho z nás si představí ospalou díru, kde se nic neděje. To ale nemusí být pravda. Maloměsto, to jsou také sepjatější mezilidské vztahy. Lidé si navzájem pomáhají, často se sami organizují do sdružení a spolků. V Café SPOLEK tyto iniciativy podporujeme. Máme stylově zařízenou učebnu se školními lavicemi a tabulí, kde se nejrůznější sdružení mohou scházet. Chceme podpořit občany, aby sami přicházeli s dobrovolnickými projekty, přednáškami, kurzy a dalšími nápady.
Například přes léto u nás proběhlo bubnování se skupinou Sankofa, měli jsme kurzy češtiny pro cizince, organizovali jsme setkání s bylinkami, pětiprstový bazar, promítání pohádek, skotské tance Ceilidh, a taky anglický čaj o páté, kdy celá kavárna na hodinu mluvila anglicky.

Využíváte nějaké dotace, případně je zvažujete (např. EU fondy)?
Rozhodně nám pomohly fondy ÚP ČR a EU na podporu zaměstnávání dlouhodobě nezaměstnaných. Na další dotace se nám zatím nepodařilo dosáhnout.

Zaměstnáváte dlouhodobě nezaměstnané a osoby pečující o rodinné příslušníky. Kolik máte zaměstanců a do které z výše uvedených skupin patří?
V současné době máme zatím pouze jednu zaměstnankyni. Působíme v mikroregionu, který netrpí vysokou nezaměstnaností, o zaměstnance bojujeme s průmyslovými giganty. Navíc, i když jsme sociálním podnikem, máme na zaměstnance relativně vysoké nároky. Musí jít o osobu milou, pro kterou je potěšením být obklopena lidmi, ráda se učí a rozvíjí svůj potenciál. Na oplátku nabízíme respekt a flexibilitu, příjemné prostředí a možnost o své práci rozhodovat.

Co Vás vedlo k založení čtenářského klubu, který, jak je uvedeno na FB, odstartoval 7. října? Máte i další inovativní plány, které chcete uvést do života vašeho Café SPOLKU?
Ze čtenářského klubu máme obrovskou radost. Jde totiž o iniciativu, se kterou přišla jedna z našich zákaznic. V listopadu by na čtenářský klub mělo navázat autorské čtení z děl místní pohádkářky a básníka. Moc se těšíme.
Na podzim a v zimě u nás bude opravdu pilno. Spojili jsme se totiž s loštickou iniciativou Setkávání: Cesta k sobě" a plánujeme uvést řadu kurzů, přednášek a workshopů. Nerada bych něco zakřikla, ale pokud vše půjde podle plánu, měli bychom se setkat u akčních kurzů první pomoci, tvůrčí fotografie, modelování v hlíně a povídání s poutníky.
Brzy se u nás také objeví paní Jana Látalová a její léčivé malování.

Máte ve Vašem nabízeném sortimentu nějaké speciality?
Samozřejmě máme. A rádi o nich mluvíme. Všechno začíná čerstvě praženou kávou z lokální pražírny GAPE, kterou připravujeme také alternativními metodami jako je Chemex nebo Vacuum pot. Taky experimentujeme s kořením a bylinkami a nabízíme kávu z Provence nebo Kašmíru. Opravdu hrdí jsme na naše poctivé horké čokolády, připravené bez zahušťovadel a podobných náhražek. V nabídce máme čokoládu s chilli, kardamomem nebo růží. Dopřát si u nás taky můžete Londýnskou mlhu, Horkého Toddyho a nebo koktejl Penicilin. Přes léto se u nás střídal ale za alem (ale” je svrchně kvašené pivo) z minipivovaru Chomout.
A nám nezbývá nic jiného než popřát mladému sociálnímu podniku jen to nejlepší do další činnosti.

 

Autorka: Martina Haverová

Tvorba článku je financována z projektu MPSV Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo: CZ.1.04/3.1.00/04.00011.

 

 

 

 

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.