Popelky s.r.o.: Chceme ukázat, že to jde
16. 2. 2016

Popelky s.r.o.: Chceme ukázat, že to jde

Sociálně podnikat se dá i na rodičovské dovolené. Své o tom ví Martina Gabrielová, jednatelka plzeňské firmy Popelky s.r.o. „V neziskovém sektoru se pohybuji od roku 2000, sociálně podnikám od konce roku 2012, kdy vznikly Popelky s.r.o. Mám zde na starosti účetnictví, e-shop, administrativu,“ popisuje mladá maminka své zkušenosti.

Představte, prosím, hlavní cíle sociální firmy Popelky s.r.o.
Popelky jsou sociální firmou, která nabízí úklidové práce a prodej ekodrogerie a ekokosmetiky. Hlavním cílem je zaměstnat lidi, kteří jsou těžce uplatnitelní na trhu práce. Chceme veřejnosti ukázat, že to jde.

Jací lidé se dnes podílejí na fungování podniku?
Jsme dvě jednatelky a dvě společnice. Chod firmy zajišťuji na 95 % sama.

Na jaké cílové skupiny je projekt sociálního podniku zaměřen?
Jak jsem již naznačila, jsme zaměřeny na lidi, kteří jsou těžce uplatnitelní na trhu práce. Například matky na mateřské a rodičovské dovolené, osoby pečující, dlouhodobě nezaměstnaní, zdravotně postižení. Zakladatelky společnosti se dlouhodobě pohybují ve sdružení, které nabízí volnočasové aktivity pro zdravotně postižené a osoby pečující.

Kolik lidí pro vás v současné době pracuje?
Dnes máme jednu stálou zaměstnankyni na 0,4 úvazku. Má na starosti úklidové práce, žehlení, praní. Dále pro nás dělají pracovníci na dohodu o provedení práce, doposud jsme jich měli celkem sedm. Momentálně máme pouze jednoho, který se zabývá administrativou.

Je o pracovní místa zájem?
O pracovní místa je zájem, bohužel doposud jsem neměla tolik času na vyhledávání klientů. A také ne všichni uchazeči o práci jsou vhodní. Úklidové práce jsou přece jen fyzicky náročné a nezvládne je tedy každý.

Jaké služby nabízíte klientům?
V naší nabídce jsou veškeré úklidové práce. Uklízíme firemní prostory, domácnosti, společné prostory v domech. Dokážeme se postarat o nakupování, praní i žehlení prádla. Další naší činností je prodej a distribuce ekodrogerie.

Jak se daří získávat nové klienty pro úklid?
Daří se, ale jde to velice pomalu.

Našli jste si své odběratele pro ekologickou drogerii a kosmetiku?
Máme několik stálých odběratelů. Nyní musíme dodělat e-shop, který je hodně žádaný.

Využíváte pro sociální podnikání dotace?
Dotace jako takové jsme zatím nevyužily. Ale zaměstnaly jsme paní v rámci Úřadu práce v Plzni, kdy jsme využily příspěvek na společensky účelné místo, které je dotováno. Nyní se chystám oslovit jednu firmu, která zpracovává dotace.

Jaké zkušenosti jste za dobu sociálního podnikání získali?
Postupně jsme zjistily, že úklid je velice náročná činnost a není pro každého.

Co se podařilo, na co jste pyšní?
Jsem velmi ráda, že se nám pomalu zvětšuje základna odběratelů ekodrogerie. Také mě těší, že máme zaměstnankyni a rozjíždíme e-shop.

Narazili jste při sociálním podnikání na nějaké překážky?
Obchod jsme zatím až tolik nerozjely, větší obtíže se nejspíše teprve dostaví. Doposud jsem pouze řešila, zda byl úklid provedený dobře či ne. S čím se ale musím popasovat je fakt, že pokud chci dobře zaplatit zaměstnancům, nemohu přijímat každou zakázku. Klienti často chtějí příliš muziky za málo peněz. Nemohu dát zaměstnanci 30 nebo 40 korun hrubého na hodinu. Proto se mohou naše služby zdát mnohým předražené.

Co se vám na sociálním podnikání líbí?
Líbí se mi, že dává možnost zaměstnat nezaměstnatelné.

Co byste uvítali, aby mohlo Vaše sociální podnikání fungovat ještě lépe?
Byly by hezké větší daňové úlevy, nejen pro ZTP, ale pro všechny sociálně znevýhodněné skupiny.

Jaké jsou další plány do budoucna?
Ráda bych vytvořila chráněné místo a také nabízela náhradní plnění.

 

Autorka: Lenka Malá

Foto: www.popelkysro.cz 

Tvorba článku je financována z projektu MPSV Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo: CZ.1.04/3.1.00/04.00011.


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.