1. 9. 2014

Kafe a čokoláda – tak trochu jinak aneb netradiční káva se potkává s férovou manou

Většina závislostí nám ztrpčuje život. Jednoho večera se však v Olomouci se potkaly dvě z těch příjemných závislostí: vášeň pro kávu a čokoládu. A navíc v silně návykové kavárně Naše Café. „Celý život jsem milovnice kávy, prošla jsem několik kurzů pro baristy, jak se naučit té správné přípravě, aby vyniklo aroma a chuť,“ svěřuje se kavárnice Kristýna Smudová. Vystudovala sice vychovatelství, ale věděla, že zůstane u kávy. Shoda náhod ji přivedla k olomouckému P-centru, které se zabývá podporou osob s těmi nebezpečnějšími typy závislostí. Právě rozjížděli sociální podnik – kavárnu jako místo pracovních příležitostí pro své bývalé klienty. Slovo dalo slovo, Kristýna pomohla s psaním projektu a nyní od září 2013 vede Naše Café.

A protože v kavárně mají rádi laskominy, onoho večera se na workshopu organizace Spolu férově se s kávou potkala právě čokoláda. Pavla Kotíková, koordinátorka evropského projektu Za férovou čokoládu předvedla výrobu své oblíbené sladké pochoutky. „Díky projektu výměny mládeže jsem se na Sicílii naučila místní jednoduchý recept,“ popisuje. Setkala se tam i s farmáři z Pobřeží slonoviny a Toga. V západní Africe se pěstuje nejvíce kakaa na světě (až 70%), výdělky tam však jsou velmi nízké a mnohdy nepokryjí náklady na důstojný život. „Afričané byli z malé italské čokoládovny unešeni,“ líčí Pavla. „U nich se čokoláda téměř nevyrábí a nepojídá. Kakao se tam sice pěstuje, ale konzumenty jsme však z drtivé většiny my – Evropané,“ vysvětluje. Většina čokolády na českém trhu je ale z neeticky vypěstovaného kakaa. Proto se zapojila do kampaně Za férovou čokoládu, která upozorňuje na nerovnosti v byznysu s kakaem a čokoládou. Na mezinárodním webu je k dispozici petice, která vyzývá zpracovatele, aby jejich pochoutka byla férová. Na podporu důstojnějšího života pěstitelů kakaa v současné době také projíždí střední Evropou čoko-auto v rámci tzv. Čoko-Tůr. Zastaví se s programem pro veřejnost v pěti českých a moravských městech: již proběhl 24.8.v Praze ČokoFest, 3.9. bude čoko-auto v Olomouci, 6.9. v Ústí nad Labem, 9.9. v Mladé Boleslavi a 11.9. v Třebíči. Každý den se na Facebooku Ekumenické akademie, která čokoládovou kampaň v České republice organizuje, objevují o turné čoko-auta novinky.

A jaké je Pavlino sicilské tajemství lahodné vlastnoručně vyrobené dobroty? „Rozpustíme kakaovou hmotu nejlépe s třtinovým cukrem v poměru 1:1. Čokoláda pak po ztuhnutí zajímavě křupe, cukr se totiž nerozpustí úplně a tím je čokoláda jedinečná,“  rozkrývá Pavla Kotíková. „Přidáme koření, oříšky či sušené ovoce. Suroviny by měly být samozřejmě fairtradové či lokální,“ uzavírá popis receptu.

Toho večera se zkrátka přebíhalo od kávy k čokoládě a naopak. Zatímco v chladícím boxu tuhla křupavá pochoutka (kterou si pak mohli účastníci samozřejmě sníst J), probíhaly ukázky netradiční přípravy kávy. Zapomeňte na espreso. Bylo možno shlédnout přípravu (a ochutnat J ) nápoje z netradičních filtračních postupů ve Vacuum potu (čili kávového sifonu) či AeroPressu (inovovaném tlakovém přístroji). Kvůli skleněným baňkám pult kavárny chvílemi vypadal jako alchymistická laboratoř. „Nejraději mám AeroPress,“ prohlašuje Kristýna Smudová. „Jde o nejnovější způsob přípravy, potřeby jsou skladné a tak si s trochou šikovnosti můžete uvařit výborné kafe kdekoli.“  Kristýna dokládá své nadšení pro kofeinový nápoj tím, že má doma vlastní mini-pražírnu. Zkouší takové způsoby pražení, aby vynikly jemné ovocné a květinové chutě. „Mám radost, že se podařilo naše zaměstnance nadchnout pro kávu i její netradiční přípravy. Jsme otevřeni ani ne rok a už máme dva plně vyškolené baristy,“ popisuje úspěchy sociální kavárny Kristýna Smudová. Protože ráda navazuje spolupráci s dalšími podobnými organizacemi, zaujalo ji, že existuje Pražírna Fair & Bio, sociální podnik, kde se na zpracování kávy podílejí zdravotně postižení. Jejich 100% Férová káva je čerstvě pražená, fairtradová a navíc bio. Taková káva je zatím v Česku jedinečná. „Těším se, až ji u nás vyzkoušíme. Budeme ji mít jako hostující, vhodnou právě pro netradiční přípravy,“ říká Kristýna.

Markéta Vinkelhoferová

členka obchodního družstva Fair & Bio a koordinátorka kampaně Za férovou čokoládu Ekumenické akademie


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.