29. 7. 2014

Unika Morava považuje statut sociálního podniku jako přidanou hodnotu

KARVINÁ - Sociální podnik Unika Morava vznikl v roce 2012 v Karviné jako dceřiná společnost firmy UnikaCentrum. Svým klientům nabízí služby v oblasti daňové evidence, účetnictví, mzdového účetnictví či zastupování na úřadech.

„Již řadu let poskytujeme sociální služby, snažíme se pomáhat lidem překlenout jejich aktuální zdravotní problémy a aktivizovat je zpátky do společnosti. Během této práce jsme zjistili, že našim klientům často nejvíce pomůžeme, když jim nabídneme zaměstnání.  Přejí si totiž být užiteční a získat smysluplnou náplň svých dní,“ uvedl David Jelínek, ředitel společnosti Unika Morava.

Firma zaměstnává celkem sedm zdravotně handicapovaných občanů, pět účetních, jednoho vedoucího pracovníka a řidiče. Že vznikla a vytvořila pracovní místa pro zdravotně znevýhodněné, to umožnily získané finance z Evropského sociálního fondu, konkrétně z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu České republiky.

K 31. srpnu 2014 podpora z projektu končí a začne tak nová etapa existence společnosti. Ředitel David Jelínek však o její budoucnost strach nemá. „Od začátku jsme počítali s tím, že přísun peněz jednou skončí. Snažili jsme se vyhnout časté chybě, kterou podobné firmy dělají. Kromě sociálního hlediska je důležité zohledňovat také ekonomickou stránku podnikání a zaměřit se i na zisk. Na další obecně prospěšné cíle se lze orientovat až tehdy, kdy si na sebe dokážeme vydělat. Menším problémům se možná nevyhneme, ale náš chod nebude ohrožen.“

Klientela Uniky Morava je opravdu široká, nalezneme v ní malé i střední firmy, neziskové organizace či velké firmy, kterým poskytuje outsourcing mzdového účetnictví. „Naše PR nestavíme na tom, že jsme sociální podnik. Tento fakt je pouze jakousi garancí přidané hodnoty. Zakládáme si na tom, že jsme cenově dostupní, zákazníky oslovujeme moderní reklamou a příjemným prostředím našich kanceláří,“ uvedl David Jelínek a zdůraznil fakt, že společnost poskytuje garanci správnosti účetnictví s pojištěním odpovědnosti.

Důležitým posláním firmy Unika Morava je také informování veřejnosti o sociální ekonomice a podnikání. „Povědomí o této oblasti je mezi lidmi opravdu malé. Vedeme proto semináře pro vysokoškoláky či zástupce neziskového sektoru a obcí, na kterých posluchače seznamujeme s principy sociálního podnikání,“ uvedl David Jelínek.


Autorka: Vendula Holendová, Moravská tisková agentura

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.