23. 7. 2014

Vysoká škola učí, jak sociálně podnikat

V Polsku lze na několika vysokých školách studovat sociální ekonomiku. Obvykle je nabízená v rámci postgraduálního studia. Vysoká škola bankovní ve Wroclawi – ekonomická fakulta v Opoli před několika lety otevřela sociální ekonomiku v rámci bakalářského studia. Na detaily jsme se zeptali pedagoga opolské VŠ Krystiana Warzechy.

Vaše škola je zřejmě jediná v Polsku, kde lze studovat sociální ekonomiku na bakalářském stupni. Můžete nám přiblížit toto studium?
Čtvrtým rokem nabízíme specializaci sociální ekonomika ve druhém a třetím ročníku oboru ekonomie. Je spolufinancována Evropským sociálním fondem a díky tomu studenti platí nižší školné (Vysoká škola bankovní je soukromá VŠ s povinností platit školné – pozn. red.). Sociální ekonomika je jedna ze tří specializací, mezi nimiž se studenti rozhodují. Každým rokem je na této specializaci přes třicet absolventů. Je vyučována v rámci dálkového studia. Výuka probíhá o víkendech.

Předpokládám, že zájem o sociální ekonomiku projevují především lidé, kteří jsou již ve svém profesním životě nějakým způsobem spjati se sociálním podnikáním?
To je různé. U nás na kombinovaném studiu převažují mladí lidé po dvacítce. Přiznejme si, že mnozí z nich doposud vůbec nevěděli, co je sociální ekonomika. Zvolili si ji proto, že si zkrátka nějakou specializaci museli vybrat. Ale kolem 40 proc. studentů si zvolilo toto studium cílevědomě. To jsou lidé, kteří pracují ve státní správě nebo samosprávě, anebo jsou členy nevládních organizací.

Čím je tato specializace charakteristická? Co se studenti naučí?
Nejdříve bych chtěl jednoduše vysvětlit, co znamená pojem sociální ekonomika. Osobně si myslím, že je to nesprávný vědecký pojem. Ekonomie je zkrátka jedna. U nás ve škole s kolegy a kolegyněmi mluvíme spíše o sociálním podnikání – z toho důvodu, že je to podnikání zaměřené na lidi, jimž hrozí sociální vyloučení. V Polsku považujeme za ohrožené sociálním vyloučením všechny lidi momentálně nezaměstnané, všechny zdravotně postižené, osoby, které se léčí ze závislosti na alkoholu nebo drogách, běžence a emigranty, a také bývalé vězně, kteří mají problém s aklimatizací ve společnosti. Taková je ostatně terminologie Evorpské unie. Vzhledem k tomu, že tato skupina je již přes deset let více méně stabilní a přes obrovské zdroje, jež byly vynaloženy, se nezmenšuje, byl před nějakou dobou vymyšlen termín sociální ekonomika. Ta má sloužit společenské a pracovní integraci lidí ohrožených sociálním vyloučením. Jelikož problém integrace těchto skupin přetrvává, Vysoká škola bankovní na základě zkušeností pedagogů otevřela tuto specializaci.

Jak se uplatní absolventi?
Chceme dát vzdělání určité skupině lidí, kteří budou mít zájem zakládat neziskové organizace (jelikož Polsko je nejníže v Evropě co se týče tak zvaných občanských postojů), chceme, aby vytvářeli tuto občanskou společnost a aby zakládali hospodářské subjekty, ku příkladu sociální družstva, které budou nabízet práci lidem ohroženým sociálním vyloučením. Naši studenti získávají poznatky o všech subjektech sociální ekonomiky, učí se, jak založit sdružení, nadaci, sociální družstvo, jak je efektivně vést a financovat, jak získávat prostředky z fondů Evropské unie a unijní zakázky, jak psychologicky pracovat s lidmi, kteří jsou problematičtí z hlediska soužití. To všechno se naši studenti učí v rámci této specializace ve druhém a třetím ročníku bakalářského studia. Doufám, že alespoň několik lidí již uplatnilo tyto vědomosti v praxi. Někteří naši absolventi již založili sdružení a propagují myšlenky sociální ekonomiky a aktivizace vyloučených osob ve svých městech a obcích.

Jak dlouho bude Evropská unie spolufinancovat tato studia?
Evropský projekt trval čtyři roky. Loni byl přijat poslední ročník, který bude dotován z evropských zdrojů. Na zájmu studentů bude záležet, zda tato specializace bude nadále nabízena v rámci bakalářského studia. Nezastíráme, že se chceme dále rozvíjet. Sociální ekonomika neboli sociální podnikání bude u nás určitě jedním z témat postgraduálního studia. Pokud to nebude samostatná specializace, tak budeme chtít zavést na všeobecné ekonomii prvky sociální ekonomiky, nauky o občanské společnosti, o nevládních organizacích a podobně.

Rozhovor vedla: Danuta Chlupová

Foto: www.wsb.pl

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.