13. 5. 2014

Flandria

Sociální podnik Flandria ve městě Inowrocław byl založen v roce 1997. Nabízí služby lékařské péče a představuje tak alternativu veřejné lékařské péče. Díky sociálnímu podniku Flandria si mohou lidé v Inowrocławi dopřát levné lékařské vyšetření, nechat se bezplatně ošetřit zdravotní sestrou, za nízkou cenu si zapůjčit zdravotní nebo rehabilitační pomůcku a také si se slevou nakoupit léky.

Hlavní misí sociálního podniku (sdružení) Flandria je závazek nabízet lékařskou péči i těm, kteří nemají finanční prostředky na zajištění nadstandardní péče. Flandria má nyní celkem 9000 členů, z nichž každý platí každoročně členský příspěvek ve výši 0,5 euro. Kromě toho si mohou členové Flandria zakoupit slevovou kartu, na kterou získávají 10% slevu ve všech lékárnách provozovaných sdružením Flandria a jejich partnerskými organizacemi, dále 30% slevu ve všech soukromých zařízeních, které se sdružením Flandria uzavřeli smlouvu o spolupráci, a v neposlední řadě 15% slevu v půjčovnách a obchodech se zdravotnickými a rehabilitačními pomůckami.

Hlavní finanční zdroje získává Flandria z provozu svých lékáren a z půjčoven a obchodů se zdravotnickými a rehabilitačními pomůckami. Kromě toho část zdrojů získává i z poskytování neveřejné lékařské péče. Své služby Flandria nabízí nyní už bezmála 15 let. Za tu dobu se povedlo vybudovat silnou a respektovanou značku „Flandria“. Za nejlepší formu propagace považuje Flandria spokojenost a následnou chválu šířenou mezi veřejnost ze strany svých členů a pacientů.

Souhrn činností Flandria:
• Obchody se zdravotnickými a rehabilitačními pomůckami a půjčovny zdravotnických a rehabilitačních pomůcek – jsou provozovány v těchto městech: Inowrocław, Toruń, Bydgoscz, Włocławek, Poznan a Gdynia
• Lékárny – lékárny, které sdružení Flandria provozuje, jsou součástí unie EUSP (European Union of Social Pharmacies, www.eurosocialpharma.org). Jejich hlavním cílem je nabídnout léky (finančně) dostupné pro každého, kdo je potřebuje. Kromě prodeje léků lékárny také nabízejí poradenství ohledně předepsaného léku a jeho hlavních i vedlejších účinků.
• Neveřejné zařízení poskytující lékařskou péči – založeno již v roce 1999. Poskytuje lékařské ošetření a péči v regionu. Zařízení úzce spolupracuje s polským národním fondem lékařské péče (NFZ), aby byla zabezpečena kvalita a pokrytí lékařských služeb a péče v národním standardu.
• Domácí ošetřovatelská služba – poskytuje se chronicky nemocným pacientům, a to od roku 2004 zcela bezplatně. 5 zdravotních sester nabízí pacientovi lékařskou péči minimálně 4x týdně 1,5 hodiny denně.
• Nadace pro vzájemnou pomoc – nezisková nadace, která funguje pod sdružením a která shromažďuje zdroje pro pomoc potřebným – nemocným, osobám se zdravotním znevýhodněním, dětem. V roce 2009 se povedlo nadaci získat téměř 300 000 euro. Velká většina zdrojů do nadace přišla z aktivit samotného sdružení Flandria, ale také z fondů Evropské unie, městských úřadů, soukromých dárců a v neposlední řadě i od národní nadace rehabilitaci osob se zdravotním znevýhodněním.

Kromě všeho výše jmenovaného sdružení Flandria také pořádá mezinárodní sportovní utkání pro osoby se zdravotním znevýhodněním, dále workshopy pro místní úřady a lékárníky. Do svých řad také přijímá dobrovolníky, kteří jsou ochotni v rámci své činnosti pro sdružení pomáhat starším lidem.

A nakonec pár konkrétních čísel týkající se financí. Flandria získává prostředky pro financování svých aktivit z více zdrojů, a to konkrétně:
1.Vykonávání soustavné ekonomické aktivity a poskytování služeb – 1 000 000 euro / 1 rok
2.Členské příspěvky a slevové karty – 37 750 euro / 1 rok
3.Granty
4.Finanční výpomoc od belgických partnerů

Zdroje: www.ekonomiaspoleczna.pl; www.flandria.pl

Autor: Pavla Svobodová


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.