10. 4. 2014

Od obřích pneumatik k minitechnickým službám

Nová Dědina je obec se 420 obyvateli na Kroměřížsku. Bydlí v ní i manželé Kubíčkovi s osmnáctiměsíčním synem Vojtěchem. Maminka Marcela je nyní na mateřské dovolené a tatínek Kamil se v loňském roce dal na podnikatelskou dráhu. Založil firmu Minitechnické služby.

Bylo to východisko z nouze. Dříve totiž sedm let pracoval v Mitasu Otrokovice, kde obsluhoval výrobní linku na pneumatiky o průměru 1,8 metru. Náročná fyzická práce nezůstala bez následků. Vážné degenerativní a trvalé poškození páteře upoutalo mladého dělníka na jeden rok na lůžko. Lékaři mu návrat k obřím pneumatikám rozhodně nedoporučili.

A tak si čtyřiatřicetiletý mladý muž požádal o živnostenský list a rozhodl se založit sociální podnik. Velkou oporou mu byla jeho manželka, která vystudovala ekonomii a před nástupem na mateřskou dovolenou se podílela na tvorbě řady investičních i neinvestičních projektů a v nejednom případě pomáhala také začínajícím podnikatelům na Kroměřížsku. Sama byla zvědavá, zda manželovi jako osobě samostatně výdělečné činné poskytne Evropský sociální fond finanční příspěvek z operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Žádost k velké radosti Kubíčkovy rodiny byla vyřízena kladně, stejně jako požadavek na Integrovaný operační program pro nákup traktoru, mulčovacího zařízení, bubnové sekačky, autododávky a křovinořezu.

Kamil Kubíček nyní vstupuje do druhé jarní podnikatelské sezony. Ta první byla tak trochu rozkoukávací. Nechal vytisknout deset tisíc letáků s nabídkou služeb, rozvezl je po okolních obcích na Kroměřížku a Uherskohradišťsku. „Hodně pomohly i e-mailové nabídky obecním úřadům. Když se na ně obrátí místní občané, že chtějí posekat trávu, v případě, že nemají k dispozici své vlastní mechanizační prostředky, doporučí mé služby,“ uvedl Kamil Kubíček. „Naštěstí se už lidé vracejí. Jen zatelefonují, že chtějí pokosit pole jako loni a já už tam sám zajedu a práci vykonám. Zákazníci oceňují mulčování, kdy i z půl druha metru vysoké trávy posekáte drobný mulč a vytvoříte z něj pět centimetrů vysoký zelený koberec. Je to výborné hnojivo a majitel je spokojený, že se už o údržbu pozemku nemusí starat.“

Marcela Kubíčková chválí manželovu manuální dovednost. „V zimě si navrhl a také vyrobil radlici na sníh. Na traktoru i dalších mechanizačních strojích si sám zajišťuje servis. V nejednom případě už dovezl lidem i nábytek z brněnské Ikei a sám ho také poskládal. Je velmi pečlivý a to se dnes cení,“ dodala. Pevně věří, že Minitechnické služby (www.minitechsluzby.cz) se během pěti let (takovou má Kamil Kubíček stanovenu dobu udržitelnosti) pěkně rozjedou a budou dobře prosperovat i nadále.

Kubíčkovi však často při jednáních naráží na neznalost pojmu sociální podnik. „Tento název totiž není legislativně zakotven. Nemá nikde žádnou právní ochranu,“ tvrdí Marcela Kubíčková a srovnává postavení sociálního podniku s chráněnými dílnami s možností náhradního plnění. Ve své praxi poznala několik gigantických firem, které si pomoci chráněné dílny vytvořily na našem trhu obrovský byznys. „Přitom nemají povinnost se o zaměstnance se zdravotním postižením starat (například je dále vzdělávat) a nemusí odvádět 51 procent zisku zpět do firmy jako sociální podnik. Kdyby stejná legislativní pravidla platila pro chráněné dílny i pro sociální podnik, bylo by to spravedlivější,“ tvrdí Marcela Kubíčková.

Autor: Libuše Miarková, Moravská tisková agentura

www.minitechsluzby.cz

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.