4. 4. 2014

V kopřivnickém Manu Manu si zakládají na originalitě

Mladá maminka Eva Arnošt se před dvěma lety potýkala s problémem najít si zaměstnání po mateřské dovolené. Největším strašákem pro ni byla stereotypní práce v kanceláři. Se svým kamarádem Radimem Příhodou se rozhodli, že založí v Kopřivnici sociální podnik a budou tak pomáhat lidem.

„Oba máme velmi blízko k umění, Radim fotografuje, já píšu automatické texty. Když jsme se od známých dozvěděli, že existuje možnost získat finanční podporu prostřednictvím výzvy číslo třicet z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, dostali jsme nápad vytvořit Designovou dílnu Manu Manu,“ vysvětluje Eva Arnošt, manažerka projektu. Největším problémem, se kterým se museli v prvním roce fungování potýkat, byl výběr zaměstnanců. „Vytvořili jsme jedno místo pro zdravotně handicapovaného muže a druhé pro sociálně vyloučenou osobu. Z počátku se nám však stávalo, že nebyli schopní navyknout si na pracovní koloběh a často do ateliéru vůbec nepřišli. Situaci se podařilo stabilizovat zhruba před rokem. Nyní spolupracujeme s devětadvacetiletým Norbertem, trpícím po pádu z výšky problémy s páteří a téměř třicetiletou Zuzanou, která pochází ze sociálně znevýhodněné oblasti,“ říká Eva Arnošt a zdůrazňuje, že velmi důležitým prvkem jejich podnikání je právě pomoc lidem v malém městě Kopřivnice, odkud oba zaměstnanci pocházejí. „Samozřejmě, že by bylo lepší založit sociální podnik například v Brně. My jsme však chtěli zůstat věrni regionu a vedení radnice nám vyšlo velmi vstříc. Nejen zakázkami na výrobu propagačních tašek a triček, ale také sníženým nájmem přímo v budově městského úřadu. V současné době, kdy nám finanční podpora z operačního programu končí, ateliér stěhujeme do nedalekých vlastních prostor,“ dodává.

Dílna se původně zaměřovala pouze na výrobu uměleckých rámečků a fotografií. Postupně však nabídku rozšířila o sítotisk, tvorbu na CNC frézce či vakuové lití. Nejdůležitějším prvkem tvorby je originalita, proto nečekejte žádné vzorníky či sériovou výrobu. „Každé dílo je unikátní. Snažíme se vyjít vstříc všem zákazníkům a nenutíme je k osobní návštěvě. Všechno zařizujeme prostřednictvím internetu a telefonu, v případě potřeby za nimi rádi zajedeme. V minulém roce jsme například zhotovili rámečky pro výstavu Asociace fotografů a uživatelů temných komor. Za největší díla však považujeme desénové betonové panely, které informují o posunu bludných kamenů na území našeho kraje.“

Kopřivnické Manu Manu je ukázkovým příkladem úspěšného podniku, který myslí sociálně. „Ze začátku jsme se často setkávali s nedostatečnou informovaností lidí a také s problémem, že pojem sociální podnik není v legislativě dostatečně definován. Často se zákazníci ptali, co to vlastně znamená. Nyní se již vracejí a doporučují naše služby svým známým. Po dvou letech fungování mohu říci, že jsme na trhu našli své místo,“ uvedla na závěr Eva Arnošt.

Text a foto: Vendula Holendová, Moravská tisková agentura

www.manumanu.cz


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.