30. 10. 2013

Nadace Komunitní domy „Chléb života“, Jankowice, Zochcin a Varšava

Zochcin je nevelká obec v swietokrzyském vojvodství, které patří k nejchudším regionům v Polsku. V opatovském okrese je vysoká nezaměstnanost a lidé s nízkými kvalifikacemi nemají šanci získat práci. Další problém je alkoholismus. Małgorzata Chmielewska, řádová sestra z komunity „Chléb života”, tam před šestnácti lety začala pomáhat lidem z okraje společnosti. Nejdříve založila první komunitní dům pro lidi bez přístřeší v Zochcině, pak další domy v jiných obcích. „V době, kdy jsme otevřeli na venkově náš dům, začali k nám chodit sousedé. Prosili o chleba, ale především se ptali na práci, protože žádnou neměli“, vzpomíná sestra Małgorzata. Chtěla jim pomoci, proto začala uvažovat o novém modelu činnosti. Založila nadaci „Domy Wspólnoty Chleb Życia“ (v českém překladu: Komunitní domy „Chléb života“) a dodnes je její předsedkyní. Nadace v roce 2003 založila sociální podnik. Začátky byly velice skromné. Ve sklepní dílně dva muži prováděli jednoduché truhlářské práce. Teprve po třech letech začala nadace v Jankowicích stavět opravdovou výrobní halu o ploše 300 metrů čtverečních. Peníze na stavbu získala z darů fyzických i právnických osob a v rámci projektu společnosti Kompania Piwowarska.  Zároveň intenzivně hledala prostředky na její dokončení. To se povedlo: v grantové soutěži „Byt pro se vyplácí“ vyhrála 250 tis. zlotých. Peníze z grantu stačily na dokončení haly a také na uspořádání přípravných kurzů pro budoucí pracovníky. V hale se nachází truhlářská a šicí dílna, kanceláře a školicí místnost.


V současné době sociální podnik zaměstnává 24 lidi: 3 v truhlárně, 3 v šicí dílně, 6 při zpracování ovoce a zeleniny a 4 ve stavebně opravárenském týmu. Má vlastní sad a zemědělský statek, kde pracují bezdomovci z komunitních domů a v sezóně rovněž nezaměstnaní z okolních obcí. „Nemáme stanovenou přesnou dobu, po kterou lidé mohou u nás zůstat, než odejdou na otevřený pracovní trh.  Každý člověk a každý životní příběh je jiný, proto s každým to řešíme individuálně“, říká Małgorzata Waniurska, ředitelka kanceláře nadace Komunitní domy „Chléb života“. „Lidem, kteří od nás odcházejí, se daří najít práci mimo nadaci. Mají od nás potvrzenou praxi a konkrétní dovednosti. A právě to podnikatele zajímá“, doplňuje.


Truhlárna vyrábí hlavně nábytek na objednávku. Sortiment výrobků šicí dílny a závodu na zpracování ovoce a zeleniny se hodně liší od klasické sériové výroby. Šičky vytvářejí originální kolekci spodního i ložního prádla, šatů, ubrusů a jiných oděvních a dekoračních doplňků v retro stylu. Proto kolekce nese název „Prababiččiny poklady“.  Džemy, marmelády a jiné výrobky z ovoce a zeleniny jsou zpracovávány tradičním domácím způsobem a dárkově baleny. Tvoří produktovou řadu „Z babiččiny spíže“.  Všechny výrobky jsou nabízeny v internetovém obchodě.


Sociální podnik není ekonomicky soběstačný. Nadace nepodniká na základě živnostenského zákona, proto musí nabízet výrobky za ceny na úrovni výrobních nákladů. „Příjmy z prodeje pokrývají dle údajů z roku 2012 v průměru pouze 65 proc. nákladů. U šicí dílny a zpracování ovoce je to přes 80 proc., v truhlárně pouze 23 proc.“, uvádí Waniurska.  Zbývající náklady jsou financovány z 1 proc. odpisů z daní a z darů fyzických a právnických osob. Na vysvětlenou: dle polských daňových zákonů poplatníci mohou věnovat na neziskový sektor přímo 1 proc. ze svých daní z příjmu, takže je to opravdu nic nestojí. Pokud tuto částku nevěnují organizaci, kterou si sami vyberou, skončí ve státní pokladně. Proto tato forma pomoci je pravděpodobně u našich sousedů více rozšířena než v České republice, kde se věnovaná částka odepisuje ze základu daně a tudíž pro poplatníka nemá takový finanční efekt.


Zakladatelka nadace Małgorzata Chmielewska považuje za důležité, že v sociálním podniku vznikají kvalitní a krásné věci. „Nejde o to, aby chudák vyráběl hadry, za které dostane pár grošů. Každý člověk potřebuje mít dobrý pocit z vykonané práce“, říká s přesvědčením. 


Danuta Chlupová

 

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.