19. 3. 2013

Cesta do Polska část 5. - Barka

V úterý podvečer jsme navštívili jedno ze středisek pro bezdomovce, které provozuje Sdružení vzájemné pomoci „Barka“ na okraji města Strzelce Opolskie. Toto místo patřilo bezesporu k nejzajímavějším z celé naší studijní cesty. 

Sdružení „Barka“ postupně opravilo několik bývalých zemědělských usedlostí (dříve státních statků) a předělalo je na azylové domy pro lidi bez přístřeší. Jedním z nich je Kaczorownia, kterou jsme navštívili. Jejími klienty je cca 70 osob. Kaczorownia sestává z několika budov. Místopředseda sdružení Antoni Tercha nás seznámil s fungováním celého střediska. „Přijímáme lidi bez přístřeší z celého Polska. Nemáme žádné vstupní podmínky. Jediné, co požadujeme, je naprostá abstinence od všech návykových látek (alkoholu i drog) a osm hodin práce ve prospěch sdružení“, vysvětlil. Bezdomovci žijí ve třech komunitách, které společně plánují práci, scházejí se u jídla i na modlitbě v kapli. Jedna komunita jsou klienti zimní noclehárny (funguje od listopadu do velikonoc), druhou tvoří klienti azylového domu (jejich pobyt v „Barce“ není časově omezen), třetí je skupina bezdomovců – bývalých narkomanů. Sdružení samo na sebe vydělává. „Základem je zemědělská činnost a chov dobytka. Kromě toho provozujeme ve městě bazar s použitým zbožím, nábytkem, domácími spotřebiči. Tyto věci před prodejem částečně opravujeme a renovujeme“, vyprávěl Antoni Tercha. V Kaczorowni je automobilová dílna, elektrodílna, sklad nábytku a také sklad slámy. „Slámou i topíme. Máme speciální kamna na spalování slámy“, dodal. Na všech těchto pracovištích působí bezdomovci. Za to, že pracují, mají střechu nad hlavou, celodenní stravu, účastní se sociální terapie, kromě toho dostávají kapesné. V areálu jsou také tři startovací byty pro ty, kteří se snaží postavit na vlastní nohy, našli si práci, zvykají si samostatně hospodařit.

Iniciátorem vzniku sdružení „Barka“, které funguje už 15 let, je katolický kněz Józef Krawiec. Bydlí přímo s bezdomovci. Pracuje jako vězeňský kaplan a proto má bohaté zkušeností z jednání se sociálně vyloučenými osobami. Právě bývalí vězni, kteří opouštějí brány dvou nápravných zařízení ve Strzelcích Opolských, často přicházejí do „Barky“.

Zajímavé je, že komunita bezdomovců se snaží otevírat vnějšímu světu. Přímo v areálu Kaczorowny se např. konají oslavy Dne dětí, v létě sem jezdí mládež na mezinárodní dobrovolnické tábory, kde na programu je práce i zábava. Zcela unikátní je „divadlo“ ze slámy, které se nachází v obrovské bývalé stodole. Otec Józef tam na Štědrý den tradičně slouží půlnoční bohoslužby pro několik stovek lidí z města.

 

Autor: Danuta Chlupová

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.