19. 3. 2013

Cesta do Polska část 3. - Dolnoslezská federace nevládních organizací Wroclaw

Ve Wroclawi jsme se setkali se zástupci Dolnoslezské federace nevládních organizací. Jejími členy jsou jednotlivá občanská sdružení. Jejím cílem je prosazovat zájmy neziskového sektoru, podporovat sociální a občanské iniciativy. Jedním z projektů, které Federace v současné době realizuje společně se sdružením Tratwa, je „Tvoření lokálních inkubátorů NGO v rámci Dolnoslezské sítě nevládního poradenství“. Cílem projektu, jenž je financován z Evropského sociálního fondu, je zvětšení potenciálu neziskového sektoru prostřednictvím 16 inkubátorů fungujících v různých městech Dolního Slezska. Občanům, kteří mají zájem založit sdružení nebo nadaci, je poskytováno poradenství z různých oblastí – právní, účetní, finanční apod. Nově vznikajícím sdružením se dostává zároveň i technické podpory. Mohou např. využívat pracoviště vybavené počítačovou a telekomunikační technikou.

Od ledna letošního roku Federace realizuje podobný projekt, jehož součástí je jak poradenství z různých oborů, tak technická podpora, zaměřený přímo na oblast sociálního podnikání. Jedná se o tříletý projekt, jehož partnery jsou nadace Merkury a Legnické sdružení občanských iniciativ. V rámci projektu vzniká ve Wroclawi Středisko podpory sociální ekonomiky, jež bude sloužit zájemcům z devíti okresů.
Naše setkání vedla ředitelka Federace Maria Mika a předseda výboru nadace Merkury Waldemar Weihs. Kromě představitelů členských organizací se ho zúčastnily rovněž představitelky Maršalkovského úřadu (ekvivalent českých krajských úřadů) dolnoslezského vojvodství. Jejich účast nebyla náhodná. „Ve Wroclawi velmi dobře funguje spolupráce mezi neziskovým sektorem a samosprávou. Jsme zváni k účasti na jednáních týkajících se strategie regionálního rozvoje v našem vojvodství“, řekl Waldemar Weihs.

V dubnu loňského roku vzniklo Fórum sociálně ekonomických partnerů. Jeho členy jsou zástupci Maršalkovského úřadu, neziskového sektoru, svazů zaměstnavatelů a zaměstnanců. V rámci Fóra jsou diskutována především témata týkající se nového programovacího období Evropské unie 2014–2020. Díky tomu, že se představitelé nevládních organizací mohou zúčastnit těchto jednání, je reálná šance, že ve strategických dokumentech budou zohledněny potřeby a možnosti rozvoje tohoto sektoru a tím také sociálního podnikání v Dolním Slezsku.

 

Autor: Danuta Chlupová

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.