Aktuality


Tisková zpráva: Mikuláš chce rozdávat už jen férovou čokoládu.

Praha, 5. prosince 2013 - Dnes kolem poledne prošli Prahou Mikuláši a vyslovili svůj požadavek: chtějí dětem rozdávat pouze férovou čokoládu. Připojili se k nim i andělé, čertům neférová čokoláda zatím nevadí. Akce proběhla v rámci kampaně Za férovou čokoládu!

Mikuláš rozdává každoročně dětem mnoho čokoládových výrobků. Přitom téměř všechny byly vyrobeny z kakaa neeticky vypěstovaného v rozvojových zemích. Pěstitelé kakaa se musejí potýkat s chudobou a nemožností uživit své rodiny. Vydělávají pouhých 25 korun na den, pracují přesčas a často v nebezpečných podmínkách.  Velmi závažným problémem produkce kakaa je také dětská práce.

Pokud bude tato situace stále pokračovat, brzy nebude čokolády dostatek a stane se pouze luxusním zbožím. Farmáři totiž pěstování kakaa postupně opouštějí, protože se jim nevyplácí.

Mikuláši a andělé proto po spotřebitelích požadují: „Dejte přednost takové čokoládě, při jejíž výrobě nebyla porušována lidská a pracovní práva a pěstitelům byla vyplácena odpovídající odměna za jejich úrodu. Už nechceme dětem rozdávat neférovou čokoládu!“ Taková čokoláda je nejčastěji vyrobena v souladu s principy fair trade – spravedlivého obchodu.

V rámci kampaně Za férovou čokoládu! probíhá také mezinárodní petice, prostřednictvím které mohou lidé požadovat po výrobcích své oblíbené čokolády, aby zajistili důstojný život farmářům a jejich rodinám. V současné době výzvu podpořilo téměř 13 tisíc lidí z celé Evropy. Petice bude předána zástupcům čokoládových firem v roce 2015.

Cílem mezinárodní kampaně Make Chocolate Fair! – Za férovou čokoládu! je zapojovat evropské spotřebitele do podpory větší spravedlnosti v globálním kakaovém průmyslu. Kampaň bude probíhat v letech 2013 až 2015 a účastní se jí 16 evropských zemí.

KONTAKTY:

Markéta Vinkelhoferová, marketavink@ekumakad.cz, tel: 731 620 489
Veronika Bačová, kontakt pro média, veronika.bacova@ekumakad.cz, tel: 734 721 427
www.zaferovoucokoladu.cz
www.facebook.com/ekumakad

Další informace:

Co je fair trade
Fair trade je způsob obchodu, který zaručuje pracovníkům z rozvojových zemí spravedlivou odměnu za jejich práci. Pěstitelé a řemeslníci v rámci fair trade dostávají takovou výkupní cenu, která odpovídá nákladům na výrobu a zaručuje jim důstojný život. Mezi základní principy fair trade patří férové obchodní podmínky, dodržování lidských a pracovních práv, šetrnost k životnímu prostředí nebo vyplácení tzv. sociálního příplatku, který je investován do projektů místního rozvoje. Fairtradový výrobek lze rozpoznat například podle označení ochrannou známkou FAIRTRADE na obalu.


Ekumenická akademie
Ekumenická akademie je občanské sdružení, které působí v ČR od roku 1996. Ve své činnosti vychází z kritických a emancipačních ekumenických křesťanských tradic.
Prosazuje alternativní přístupy k řešení ekonomických, sociálních a ekologických problémů. Zároveň je přenáší do praxe v podobě realizace konkrétních projektů.
www.ekumakad.cz

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.